Gátizomtorna: miért fontos a nőknek?

HáziPatika

Még ma is sokan gondolják úgy, hogy gátizomtornára csak a szülést követően lehet szükségük a nőknek, vagy tűzoltás gyanánt akkor, ha valaki már vizelettartási gondokkal küzd. Ez azonban nem így van. Rengeteg kellemetlen probléma megelőzhető lenne, ha a gátizomtorna már egészen fiatal kortól kezdve beépülne a nők mindennapjaiba.

A gátizomzat feladata

A gátizomzat feladata, hogy alátámassza a kismedencei szerveket, a húgyhólyagot, a petefészket és a méhet, valamint hogy záróizomként működve összehúzza a rajta áthaladó nyílásokat: a húgycsövet, a hüvelyt és a végbélnyílást. Ezeket az izmokat használjuk szülés közben, de meg tudjuk feszíteni őket akaratlagosan akkor is, ha fokozni akarjuk a szexuális izgalmat, vagy ha segíteni akarjuk a végbél ürítését.

A gátizom gyengülésének jeleiről részletesen itt olvashat!

Ha meggyengül a gátizomzat

Ha a gátizomzat gyenge, akkor nem képes gond nélkül ellátni a feladatát. Ebben az esetben az alhasi szervek megsüllyedhetnek, problémák léphetnek fel a szexuális életben, valamint vizelet- és széklettartási zavar is kialakulhat.

Ha a gátizomzat gyenge, nem képes gond nélkül ellátni a feladatát
Ha a gátizomzat gyenge, nem képes gond nélkül ellátni a feladatát

Mitől gyengülhet meg a gátizomzat?

A gátizomzatot meggyengítheti veleszületett vagy szerzett betegség, de gondok adódhatnak egy hasi műtét, illetve szülés után is. Nagyon gyakran okoz gátizomzat-gyengülést még azelhízásés a terhesség is, hiszen ilyenkor aránytalanul nagy súly nehezedik a medencealapi izmokra. De sorvasztóan hathat a változókorral együtt bekövetkező hormonális egyensúly felborulása, és átmeneti vagy akár tartós izomrenyheséget okozhat a székrekedés, a krónikus köhögés, a nehéz fizikai munka, az ülő életmód és a túlzásba vitt edzés is.

Miért lenne fontos a gátizomtorna?

Ha nem tornáztatjuk gátizmainkat, az idő előrehaladtával romlani fog a terület vérkeringése, ami növelheti a nőgyógyászati betegségek előfordulásának esélyét és a hüvelyszárazság kialakulását. De ugyanígy megelőzhetjük, sőt - ha már kialakult a baj - bizonyos mértékig gátizomtornával kezelhetjük is az inkontinenciát, segíthetünk az aranyeres panaszok enyhítésében, és rendszeres tornával megakadályozhatjuk a méh előreesését.


Kik számára lenne fontos a gátizomtorna?

A női egészség hosszú távú megőrzése érdekében gyakorlatilag mindenki számára fontos lenne. Egyes élethelyzetekben azonban kiemelten hasznos lehet ezen izmok rendszeres tornáztatása:

  • terhesség esetén, hogy könnyebben felkészüljön a gát területe a szülésre
  • szülés után, hogy könnyebben regenerálódjon a terület
  • rendszeres, aktív sport esetén, amikor nagy megterhelésnek van kitéve a gátizomzat
  • elhízás esetén, hogy a medencealapi izmok könnyebbek kezeljék a rájuk nehezedő túlsúlyt
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Inkontinencia teszt

Milyen gyakran vizel napközben?