Elcseppenő gondok, diszkrét segítség

HáziPatika

Igazi örökmozgó volt: kirándult, színházba, koncertre járt, baráti találkozókat szervezett, világot látott - mindig tele volt tervekkel. A változás ezért volt még szembetűnőbb: az addig vidám, aktív ember visszahúzódóvá, társaságkerülővé vált. Sok ötven feletti története kezdődhetne így.

Szégyenérzet - ez a legfőbb oka annak, hogy még mindig sokan titkolják, bizonyos helyzetekben gondjaik vannak a vizelet megtartásával. Az inkontinencia kínos, tabuként kezelt téma: éppen ezért sokan nem is fordulnak orvoshoz, pedig a lakosság legalább 6-7 százaléka érintett. Bár a meglazult záróizmok miatti kontrollvesztés csak néha következik be, ám a "balesettől" valófélelemszinte valamennyi érintettnél állandósul.
Az inkontinencia nőknél és férfiaknák egyaránt jelentkezhet, inkontinencia prosztatagondok túlsúly nadrágpelenka prosztata
Az inkontinencia nőknél és férfiaknák egyaránt jelentkezhet:

Mindkét nem érintett

Az inkontinencia nőknél és férfiaknák egyaránt jelentkezhet: a változókorban lévő nők, a prosztatagondokkal küzdő, idősödő férfiak, a túlsúllyal küzdők - csak néhány az érintett csoportok közül, amelyeknél nem ritka az akaratlan vizeletvesztés. Tüsszentés, köhögés, kisebb erőfeszítés is elég, s néhány csepp vizelet önkéntelenül elcsurran. Az érintettek annyira restellik ezt a helyzetet, hogy még maguknak sem ismerik be, baj van, s fontos lenne orvoshoz fordulni. Az eltitkolt funkciózavar ráadásul olyan személyiségváltozáshoz is vezethet, amely előtt értetlenül áll a környezet.

Nem ismerek rá!

Feltűnő, ha egy alapvetően vidám, aktív ember fokozatosan elveszíti érdeklődését az addig kedvelt tevékenységek iránt. Nem szívesen mozdul ki, kerüli a társaságot, a családi programokról kimenti magát. A változás okát firtató kérdésre nem ad konkrét választ, a környezete aggódva figyeli: mi történhetett vele? Aztán sokszor véletlenül - például egy ágyneműcsere során felfedezett árulkodó, vizeletfoltos lepedő - magyarázatot ad, mi állhat a visszahúzódó magatartás mögött. S ilyenkor tapintatosan - esetleg előre felkészülve a betegséggel kapcsolatos tudnivalókból - már beszélni lehet a problémáról.

Ha az érintett tudja, hogy nincs egyedül a gondjával, hogy az orvosnál szakszerű segítséget kap, hogy semmi oka a szégyenkezésre, könnyebbé válik számára a kínos helyzet. Különösen, ha egy olyan megoldásra is felhívjuk a figyelmét, ami diszkrét és biztonságos megoldást kínál, s amivel ismét élheti régi, aktív életét.

Láthatatlan biztonság

Nagy segítség lehet a betegnek, ha hozzátartozóként mi szerezzük be azt a pelenkanadrágot - patikában kapható, de interneten is vásárolható, illetve ingyenesen rendelhető - amit első alkalommal otthon, nyugodt körülmények között próbálhat ki, ráadásul a vásárlás miatt sem érzi magát kényelmetlenül. Biztonságban tesztelheti a terméket, ami olyan, mintha a megszokott fehérneműjét viselné, éppen ezért elfogadása is könnyebb. A kényelmes, diszkrét, a kellemetlen szagokat magában tartó nadrág biztonságos, s még nagyobb mennyiségű vizelet esetén is kiállja a próbát. Nem kell tovább azon aggódni, mi történik, ha némi vizelet akaratlanul kicsurran: az önállóan, könnyen felhúzható nadrág visszaadja a mozgás szabadságát.Megszűnik a kínos helyzetektől való félelem, ismét elkezdődhetnek a kirándulások, az utazások, a kerti munka, a színházba járás, a játszótéri séták az unokával. S mindez szorongás, aggodalom nélkül.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Inkontinencia teszt

Milyen gyakran kell éjszaka vizelnie?