Elcseppenő gondok, diszkrét segítség

Igazi örökmozgó volt: kirándult, színházba, koncertre járt, baráti találkozókat szervezett, világot látott - mindig tele volt tervekkel.

A változás ezért volt még szembetűnőbb: az addig vidám, aktív ember visszahúzódóvá, társaságkerülővé vált. Sok ötven feletti története kezdődhetne így.
Szégyenérzet - ez a legfőbb oka annak, hogy még mindig sokan titkolják, bizonyos helyzetekben gondjaik vannak a vizelet megtartásával. Az inkontinencia kínos, tabuként kezelt téma: éppen ezért sokan nem is fordulnak orvoshoz, pedig a lakosság legalább 6-7 százaléka érintett. Bár a meglazult záróizmok miatti kontrollvesztés csak néha következik be, ám a "balesettől" valófélelemszinte valamennyi érintettnél állandósul.

Mindkét nem érintett

Az inkontinencia nőknél és férfiaknák egyaránt jelentkezhet: a változókorban lévő nők, a prosztatagondokkal küzdő, idősödő férfiak, a túlsúllyal küzdők - csak néhány az érintett csoportok közül, amelyeknél nem ritka az akaratlan vizeletvesztés. Tüsszentés, köhögés, kisebb erőfeszítés is elég, s néhány csepp vizelet önkéntelenül elcsurran. Az érintettek annyira restellik ezt a helyzetet, hogy még maguknak sem ismerik be, baj van, s fontos lenne orvoshoz fordulni. Az eltitkolt funkciózavar ráadásul olyan személyiségváltozáshoz is vezethet, amely előtt értetlenül áll a környezet.

Nem ismerek rá!

Feltűnő, ha egy alapvetően vidám, aktív ember fokozatosan elveszíti érdeklődését az addig kedvelt tevékenységek iránt. Nem szívesen mozdul ki, kerüli a társaságot, a családi programokról kimenti magát. A változás okát firtató kérdésre nem ad konkrét választ, a környezete aggódva figyeli: mi történhetett vele? Aztán sokszor véletlenül - például egy ágyneműcsere során felfedezett árulkodó, vizeletfoltos lepedő - magyarázatot ad, mi állhat a visszahúzódó magatartás mögött. S ilyenkor tapintatosan - esetleg előre felkészülve a betegséggel kapcsolatos tudnivalókból - már beszélni lehet a problémáról. Ha az érintett tudja, hogy nincs egyedül a gondjával, hogy az orvosnál szakszerű segítséget kap, hogy semmi oka a szégyenkezésre, könnyebbé válik számára a kínos helyzet. Különösen, ha egy olyan megoldásra is felhívjuk a figyelmét, ami diszkrét és biztonságos megoldást kínál, s amivel ismét élheti régi, aktív életét.

Láthatatlan biztonság

Nagy segítség lehet a betegnek, ha hozzátartozóként mi szerezzük be azt a pelenkanadrágot - patikában kapható, de interneten is vásárolható, illetve ingyenesen rendelhető - amit első alkalommal otthon, nyugodt körülmények között próbálhat ki, ráadásul a vásárlás miatt sem érzi magát kényelmetlenül. Biztonságban tesztelheti a terméket, ami olyan, mintha a megszokott fehérneműjét viselné, éppen ezért elfogadása is könnyebb. A kényelmes, diszkrét, a kellemetlen szagokat magában tartó nadrág biztonságos, s még nagyobb mennyiségű vizelet esetén is kiállja a próbát. Nem kell tovább azon aggódni, mi történik, ha némi vizelet akaratlanul kicsurran: az önállóan, könnyen felhúzható nadrág visszaadja a mozgás szabadságát.Megszűnik a kínos helyzetektől való félelem, ismét elkezdődhetnek a kirándulások, az utazások, a kerti munka, a színházba járás, a játszótéri séták az unokával. S mindez szorongás, aggodalom nélkül.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Inkontinencia teszt

Ha vizelnie kell, azonnal el kell-e mennie a WC-re, vagy tud vele várni?