Betegség, amely minden nőt érinthet

HáziPatika

A vizelettartási nehézség, a húgyhólyag feletti uralom elvesztése főleg a szülés után érinti a nőket, de ettől függetlenül bárkinél felléphet.

A vizelettartási nehézségek leggyakoribb formája az enyhe inkontinencia: minden három esetből kettő ilyen. Azt az esetet nevezzük enyhének, mikor heti néhány alkalommal kis mennyiségű vizelet csöpög ki, és szükségessé válik az inkontinenciabetét használata.
Súlyosságától függetlenül az inkontinencia rendkívül kellemetlenül érinti a nőket, sok esetben szégyenérzetet okoz, ami miatt még orvosuknak sem beszélnek a problémáról. Pedig minél korábban kérnek segítséget, annál hamarabb van esély az életminőség tartós javítására.
Kialakulás szempontjából az inkontinenciát két osztályba sorolhatjuk. Az egyik a stresszinkontinencia, a másik a késztetéses inkontinencia. Előbbi esetben a vizelet köhögés vagy tüsszentés során csepeg ki, esetleg nevetés vagy sportolás közben. Az ilyen inkontinenciától szenvedők medenceizmai a húgycsőnél gyengék, és a fizikai stressz hatására nem képesek megfelelően működni és zárni. Általában az intenzív sportokat - gimnasztika, kosárlabda, tenisz - űző nők 28 százalékánál alakul ki.
A késztetéses inkontinencia a hólyagizmok görcse miatt kialakuló hirtelen vizelési ingert jelenti, ami miatt csepegés is előfordulhat. Akiknek ilyen betegségük van, többnyire nagyon sűrűn járnak vécére, több alkalommal még az éjszaka közepén is.
Az inkontinencia nem ok arra, hogy el kelljen búcsúzni az aktív élettől. Kérjen tanácsot orvosától!

Az inkontinencia nem ok arra, hogy el kelljen búcsúzni az aktív élettől. Kérjen tanácsot orvosától!

A fenti kettőnél sokkal ritkább esetben - főleg férfiaknál gyakoribb - de előfordul, hogy úgynevezett túlfolyásos inkontinencia alakul ki. A férfiak esetében prosztata megnagyobbodás áll a dolog hátterében, ez ugyanis részlegesen blokkolja a húgycsövet, ami mögött felgyülemlik a vizelet és időnként túlcsordul. Nők esetében akkor fordul elő, ha a húgyhólyag valamiért elmozdul.
Az inkontinencia azért érinti elsősorban a nőket, mert az ő húgycsövük sokkal rövidebb, mindössze 4 cm-es, szemben a férfiakéval, ami 11 cm hosszú. Szülés után a nők harmadánál fordulnak elő vizelettartási panaszok. A fiatalok esetében a túlságosan aktív húgyhólyag okozhat inkontinenciát. Ez többnyire éjszakai ágybavizeléssel jár, ami serdülőkorban elmúlik.
A nők 10 százalékát érintő késztetéses és stresszinkontinencia ugyanakkor nem múlik el, sőt a tünetek a menopauza beköszöntével csak rosszabbodnak. Az elhízás szintén szerepet játszhat ebben, hiszen a zsír folyamatos nyomást helyez a medencére. A húgycső gyulladásos megbetegedése, a szorongás szintén állhat a komoly tünetek hátterében.
A legnagyobb probléma mégis az, hogy a nők egyszerűen nem mernek beszélni a gondjukról. A szakemberek arra biztatják a nőket, hogy azonnal keressék fel orvosukat, ha az inkontinencia felbukkan életükben.


További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Inkontinencia teszt

Milyen gyakran kell éjszaka vizelnie?