Betegség, ahol gyakoribb a vizeletzavar

Az utóbbi évtizedekben drasztikusan megemelkedett a cukorbetegek száma, mára a Föld felnőtt népességének több mint 8 százaléka szenved a kórképtől. A diabétesz a legtöbb problémát ráadásul nem is önmagában, hanem a szövődményein keresztül váltja ki.

Szervezetünk sejtjeinek inzulinra van szüksége, hogy képesek legyenek felvenni a vérből a táplálékul szolgáló szőlőcukrot. Amennyiben viszont az inzulin hatásfoka nem elég magas, vagy nem elégséges az inzulintermelés, úgy a sejtek éheznek, a cukor pedig kiválasztódik a vérből, majd kiürül a vizelettel. A diabétesz ma a leggyakoribb anyagcsere-betegségnek számít, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2014-es adatai szerint több mint 400 millió beteg él a világon.

túlsúly, cukorbetegség, neuropátia, inkontinencia, vizelet
A túlsúly és a cukorbetegség is összefüggésbe hozható az inkontinenciával

A kórkép rendkívül veszélyes, hiszen egyrészről gyógyíthatatlan, másrészről megfelelő kezelés hiányában nagyon súlyos szövődményekkel járhat, különösen az ideghálózat és az érrendszer tekintetében. Akár két-háromszorosára növelheti a szívroham és a stroke kockázatát, továbbá a vezető kiváltó okok között szerepel aveseelégtelenségkialakulásában is. Csak Magyarországon évente több ezer lábamputációt végeznek el cukorbetegség és érszűkület együttes fennállása nyomán, valamint a világszerte előforduló látásvesztések 2,6 százalékáért ugyancsak a diabétesz tehető felelőssé.

Egy kínos probléma

A cukorbetegség egyik legjellemzőbb, gyakran első  figyelmeztető tünete lehet a fokozott folyadékvesztés, mivel a kiválasztott cukor vizelethajtóként működik. Emiatt az érintettek jóval több, akár 4-5 liter vizeletet is üríthetnek naponta, egyben a folyadékbevitelük is értelemszerűen megemelkedik. A betegség növeli a fertőzéshajlamot is, aminek következtében gyakoribbá válnak a felfázásos panaszok, ami elsősorban gyakori és sürgető vizelési inger formájában jelentkezik. Mindezeken felül ráadásul több kutatás is igazolja, hogy diabétesz fennállása esetén magasabb a vizeletinkontinencia előfordulási aránya.

Gyermekkorban még, idős korban pedig már nincs számottevő különbség, de felnőttként a vizelettartási zavarok jobban sújtják a nőket, mint a férfiakat. Vajon mi lehet ennek az oka? Miért szaladnak a nők egy ital után pisilni?

Az akaratlan vizeletvesztés szinte népbetegségnek számít: idősebb korban az emberek közel harmadánál jelentkeznek ilyen jellegű szimptómák, de a fiatalok éppúgy érintettek lehetnek. Az előfordulása a nők körében magasabb, és különösen gyakori azok körében, akik cukorbetegséggel küzdenek. Egy 2009-es törökországi kutatás szerint a kórkép 2,5-szeresére növeli az inkontinencia kockázatát, míg egy 2007-es, több mint 20 ezer norvég önkéntes bevonásával készült tanulmány 39 százalékban állapította meg az inkontinens nők arányát a cukorbeteg, és csupán 26 százalékban a nem cukorbeteg vizsgálati alanyok körében.


Miért éppen a cukorbetegség?

Függően a probléma jellegétől és pontos mechanizmusától, több típusú inkontinenciát is megkülönböztetünk. Stresszinkontinencia esetén például a fokozódó hasűri nyomás, így egy-egy tüsszentés vagy erősebb nevetés váltja ki a szivárgást, amennyiben a medencefenéki izomzat nem elég erős ahhoz, hogy ellenálljon a fellépő pressziónak. A diagnosztizált esetek többsége, becslések szerint közel 40 százaléka ebbe a kategóriába tartozik, és - anatómiai okok miatt - főként a nők érintettek benne. Egyesek terhesség és szülés kapcsán, mások a menopauza során végbemenő változások okán tapasztalják meg a kellemetlen panaszt, mindemellett a rizikót növelő tényezők között szerepel a jelentős túlsúly is, amely negatív hatással van a vizelettartáshoz szükséges izmokra. A plusz kilók ezen felül drasztikusan megnövelik a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is, nem véletlen tehát, hogy a 2-es típusú diabéteszben szenvedők jelentős többsége túlsúlyos vagy elhízott a diagnózis felállításakor. Mindez egy lehetséges magyarázat arra, hogy a két állapot miért jár olyan gyakran együtt.

Mely italok vízhajtó hatásúak? Okozhat-e az inkontinencia pszichés problémákat? Kiket érint és mennyire számít népbetegségnek? Tesztelje tudását és tudjon meg többet az inkontinenciáról!

Persze az akaratlan vizeletvesztés hátterében nem csupán izomgyengeség állhat: bizonyos esetekben idegi eredetű a probléma. Ilyen például a késztetéses, avagy sürgősségi inkontinencia, amikor az agy által küldött vizelési ingerek és a húgyhólyag működése közötti harmónia felborul, így mire az érintett megérzi, hogy ki kell mennie, általában mára túl késő. Ez egyebek mellett kialakulhat a diabétesz szövődményeként is, amennyiben a betegség nyomán kialakult idegsérülés, azaz a neuropátia kiterjed a hólyagot irányító idegekre is. Fontos továbbá megemlíteni, hogy az inkontinencia egyes típusai nem mindig különülnek el élesen egymástól: több alapbetegség együttes fennállása esetén előfordulhatnak vegyes tünetek.

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Inkontinencia teszt

Milyen gyakran kell éjszaka vizelnie?

Cukorbetegek közössége
Cukorbetegek közössége

A Cukorbetegek közösségébe szeretettel várunk minden cukorbeteget, családtagot és a téma iránt érdeklődőt.