Betegség, ahol gyakoribb a vizeletzavar

Az utóbbi évtizedekben drasztikusan megemelkedett a cukorbetegek száma, mára a Föld felnőtt népességének több mint 8 százaléka szenved a kórképtől. A diabétesz a legtöbb problémát ráadásul nem is önmagában, hanem a szövődményein keresztül váltja ki.

Szervezetünk sejtjeinek inzulinra van szüksége, hogy képesek legyenek felvenni a vérből a táplálékul szolgáló szőlőcukrot. Amennyiben viszont az inzulin hatásfoka nem elég magas, vagy nem elégséges az inzulintermelés, úgy a sejtek éheznek, a cukor pedig kiválasztódik a vérből, majd kiürül a vizelettel. A diabétesz ma a leggyakoribb anyagcsere-betegségnek számít, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2014-es adatai szerint több mint 400 millió beteg él a világon.

túlsúly, cukorbetegség, neuropátia, inkontinencia, vizelet
A túlsúly és a cukorbetegség is összefüggésbe hozható az inkontinenciával

A kórkép rendkívül veszélyes, hiszen egyrészről gyógyíthatatlan, másrészről megfelelő kezelés hiányában nagyon súlyos szövődményekkel járhat, különösen az ideghálózat és az érrendszer tekintetében. Akár két-háromszorosára növelheti a szívroham és a stroke kockázatát, továbbá a vezető kiváltó okok között szerepel aveseelégtelenségkialakulásában is. Csak Magyarországon évente több ezer lábamputációt végeznek el cukorbetegség és érszűkület együttes fennállása nyomán, valamint a világszerte előforduló látásvesztések 2,6 százalékáért ugyancsak a diabétesz tehető felelőssé.

Egy kínos probléma

A cukorbetegség egyik legjellemzőbb, gyakran első  figyelmeztető tünete lehet a fokozott folyadékvesztés, mivel a kiválasztott cukor vizelethajtóként működik. Emiatt az érintettek jóval több, akár 4-5 liter vizeletet is üríthetnek naponta, egyben a folyadékbevitelük is értelemszerűen megemelkedik. A betegség növeli a fertőzéshajlamot is, aminek következtében gyakoribbá válnak a felfázásos panaszok, ami elsősorban gyakori és sürgető vizelési inger formájában jelentkezik. Mindezeken felül ráadásul több kutatás is igazolja, hogy diabétesz fennállása esetén magasabb a vizeletinkontinencia előfordulási aránya.

Gyermekkorban még, idős korban pedig már nincs számottevő különbség, de felnőttként a vizelettartási zavarok jobban sújtják a nőket, mint a férfiakat. Vajon mi lehet ennek az oka? Miért szaladnak a nők egy ital után pisilni?

Az akaratlan vizeletvesztés szinte népbetegségnek számít: idősebb korban az emberek közel harmadánál jelentkeznek ilyen jellegű szimptómák, de a fiatalok éppúgy érintettek lehetnek. Az előfordulása a nők körében magasabb, és különösen gyakori azok körében, akik cukorbetegséggel küzdenek. Egy 2009-es törökországi kutatás szerint a kórkép 2,5-szeresére növeli az inkontinencia kockázatát, míg egy 2007-es, több mint 20 ezer norvég önkéntes bevonásával készült tanulmány 39 százalékban állapította meg az inkontinens nők arányát a cukorbeteg, és csupán 26 százalékban a nem cukorbeteg vizsgálati alanyok körében.


Miért éppen a cukorbetegség?

Függően a probléma jellegétől és pontos mechanizmusától, több típusú inkontinenciát is megkülönböztetünk. Stresszinkontinencia esetén például a fokozódó hasűri nyomás, így egy-egy tüsszentés vagy erősebb nevetés váltja ki a szivárgást, amennyiben a medencefenéki izomzat nem elég erős ahhoz, hogy ellenálljon a fellépő pressziónak. A diagnosztizált esetek többsége, becslések szerint közel 40 százaléka ebbe a kategóriába tartozik, és - anatómiai okok miatt - főként a nők érintettek benne. Egyesek terhesség és szülés kapcsán, mások a menopauza során végbemenő változások okán tapasztalják meg a kellemetlen panaszt, mindemellett a rizikót növelő tényezők között szerepel a jelentős túlsúly is, amely negatív hatással van a vizelettartáshoz szükséges izmokra. A plusz kilók ezen felül drasztikusan megnövelik a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is, nem véletlen tehát, hogy a 2-es típusú diabéteszben szenvedők jelentős többsége túlsúlyos vagy elhízott a diagnózis felállításakor. Mindez egy lehetséges magyarázat arra, hogy a két állapot miért jár olyan gyakran együtt.

Mely italok vízhajtó hatásúak? Okozhat-e az inkontinencia pszichés problémákat? Kiket érint és mennyire számít népbetegségnek? Tesztelje tudását és tudjon meg többet az inkontinenciáról!

Persze az akaratlan vizeletvesztés hátterében nem csupán izomgyengeség állhat: bizonyos esetekben idegi eredetű a probléma. Ilyen például a késztetéses, avagy sürgősségi inkontinencia, amikor az agy által küldött vizelési ingerek és a húgyhólyag működése közötti harmónia felborul, így mire az érintett megérzi, hogy ki kell mennie, általában mára túl késő. Ez egyebek mellett kialakulhat a diabétesz szövődményeként is, amennyiben a betegség nyomán kialakult idegsérülés, azaz a neuropátia kiterjed a hólyagot irányító idegekre is. Fontos továbbá megemlíteni, hogy az inkontinencia egyes típusai nem mindig különülnek el élesen egymástól: több alapbetegség együttes fennállása esetén előfordulhatnak vegyes tünetek.

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Inkontinencia teszt

A tünetei változtak-e az elmúlt 6-12 hónap alatt?

Cukorbetegek közössége
Cukorbetegek közössége

A Cukorbetegek közösségébe szeretettel várunk minden cukorbeteget, családtagot és a téma iránt érdeklődőt.