A vizeletinkontinencia kezelése

HáziPatika

Az inkontinenciának - az akarat nélküli vizeletvesztésnek - több fajtája létezik, ám ezek mindegyike jól kezelhető vagy akár meg is szüntethető különböző eljárásokkal. Optimális esetben néhány életmódbeli változtatás is elegendő lehet.

Az inkontinencia fajtái

A stressz inkontinencia fizikai terhelésnél, például sportoláskor, köhögéskor vagy egy jóízű nevetéskor okoz tüneteket. A sürgősségi vagy késztetéses inkontinencia esetében a tünetek hirtelen jelentkeznek, így az érintett sokszor nem ér el időben a mosdóig. Kevert inkontinencia esetén a kettő együtt jelentkezik, a túlfolyásos pedig az, amikor a húgyhólyag vizeletfolyási akadály következtében vagy a hólyag izomzatának elégtelen összehúzódási képessége miatt nem tud kiürülni. Létezik reflex inkontinencia is, amely elsősorban súlyos sérülések vagy idegi károsodások következtében jön létre.

inkontinencia, inkontinencia kezelése, vizeletcsepegés
Többféle kezelési lehetőség is van az inkontinenciára

Életmódbeli változtatások

Az inkontinencia vizelet- és széklet visszatartási képtelenséget jelent. Általában azonban az akaratlan vizeletvesztést értjük alatta. Vizelet-inkontinenciáról beszélünk tehát akkor, ha akaratunktól függetlenül vizelet ürül a húgyhólyagból, mindegy, hogy csupán néhány cseppről vagy nagyobb mennyiségről van szó. Tudjon meg többen az inkontinenciáról!

Fogyasszunk megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékot - elsősorban vizet -, és csökkentsük a koffeintartalmú italok, valamint az alkoholfélék és szénsavas üdítők fogyasztását! Egyes ételek is irritálhatják a hólyagot, ilyenek például a tejtermékek, a citrusfélék, a paradicsom, a csípős és savanyú ételek és a csokoládé. Ne csak a minőségre, de a mennyiségre is figyeljünk, hiszen a túlsúly pluszterhet ró a hólyagra.

A torna is segít az inkontinencián

Az intim torna a stressz és a késztetéses inkontinencia esetében is hatásos megoldás lehet, amellyel a kóros folyamatok akár teljesen megállíthatók, visszafordíthatók és megelőzhetők. A gyakorlatok lényege a gátizmok célirányos megerősítése. Pontos és szakszerű elsajátításához célszerű szakemberhez fordulni, aki megtanítja a feladatokat, amelyek utána önállóan is elvégezhetőek. Inkontinencia esetén segíthet a vizelési szokások megváltoztatása, például a háromóránkénti vizeletürítés ingertől függetlenül. A hólyagtréning egy formája az is, ha ürítés után pár pillanat múlva újra megpróbáljuk kiüríteni, azaz "duplán vizelünk".  A hólyagtorna gyakorlatai során pedig az érintett fokozatosan megtanulja késleltetni a vizelést.

Gyógyászati segédeszközök

Női inkontinencia kezelésére hatásos lehet a szilikonból készült pesszárium is, amely a hüvelybe felhelyezve hónapokig viselhető. Célja a méh előreesésének megakadályozása és a hólyag alátámasztása, akárcsak a méhgyűrűknek. A hüvelysúlyok kisméretű és különböző nehézségű kúpok, amelyek a hüvelybe helyezve segítenek a medencefenék izomzatának megerősítésében. Működése egyfajta gátizomtorna: amikor használója úgy érzi, hogy a súly kicsúszik a hüvelyéből, akkor akaratlanul is összehúzódásra készteti, hogy megtartsa helyzetét, ez pedig segíti az izmok megerősödését.

A kezelések során átmenetileg - vagy abban az esetben, ha más megoldást hosszú távon sem találnak a kezelőorvosok - különböző egészségügyi (inkontinencia) betétek is alkalmazhatók. Többféle termék közül lehet választani, amely segít a legenyhébb és a legsúlyosabb állapotok esetén is. Ezek a betétek kényelmesek, egyszerűen cserélhetőek, és szakorvosi javaslat birtokában a háziorvos vényre is felírhatja társadalombiztosítási támogatással.


Mágneses stimuláció és lézeres kezelés

A vizeletinkontinenciát mágneses stimulációval is lehet kezelni. Ennek a testen kívül gerjesztett kezelésnek a hatására a medencefenék izmait beidegző idegekben összehúzódások keletkeznek. Ez a fájdalommentes ritmusos mozgás a záróizmok tónusának és funkciójának javulását eredményezi.

Az elektrostimuláció során pedig egy speciális, hüvelybe juttatott kúpon keresztül elektromos áram segítségével késztetik összehúzódásra a medencefenék izmait. A stressz inkontinencia kezelésére hatásos lehet az a fájdalommentes lézeres eljárás is, amelynek lényege, hogy a hüvelyfal és a medencei szalagrendszer feszítésével támasztják meg a hólyagalapot. A lézer a kötőszöveti rétegeket felmelegíti, ezzel beindítja a megvastagodásához szükséges regenerációs folyamatokat.

A hólyagnyak megerősítésére szolgáló kezelés a stressz inkontinenciára jelenthet megoldást. Ennek lényege, hogy egyfajta "tömítő anyagot" fecskendeznek be a hólyagnyakat körülvevő szövetekbe vagy a külső húgycső körüli nyálkahártyába a tökéletesebb zárás érdekében. Ezt az eljárást periodikusan, havonta ismételni kell.

Gyógyszeres kezelés

Az inkontinencia kezelésére alkalmazott gyógyszerek többségének célja a vizelést sürgető érzés csökkentése és a hólyagkapacitás növelése. Léteznek húgyúti görcsoldók is, amelyeket hólyagnyugtatónak is neveznek, valamint olyan antidepresszánsokat is felírhatnak a szakemberek, amelyek elsősorban a pszichés okokra is visszavezethető hiperaktív hólyag esetén hatásosak.

A vizeletszivárgás sok középkorú nő életét megkeseríti, a legtöbben úgy érzik magukra maradtak a problémájukkal, és bezárkóznak. Pedig szakszerű segítséggel és megfelelő eszközökkel semmi akadálya, hogy továbbéljék megszokott mindennapjaikat. Ne hagyjuk, hogy az inkontinencia tönkretegye az életünket!

Amennyiben az inkontinencia bakteriálisfertőzésmelléhatása következtében jött létre, hatásosak lehetnek azok az antibiotikumok, amelyekkel az alapbetegségek gyógyíthatók. Ha az inkontinencia ösztrogénhiány következtében alakul ki, szóba jöhet a hormonpótlás is.

Műtéti kezelés

Több mint száz különböző típusú sebészeti műtéti eljárást ismernek az inkontinencia kezelésére attól függően, hogy mi okozza a problémát. Ezek lehetnek hüvelyi vagy hasi műtétek, szalagplasztikák - a beavatkozások mértéke, hossza és hatása egyénenként nagyon változó, ezért mindig személyre szabottan határozza meg a kezelőorvos. A túlműködő hólyag kezelése során egy pacemakert is helyezhetnek a bőr alá, amelyből egy vezeték fut a keresztcsontra felfekvő idegfonatra, amely többek között a hólyagfal feszülését is szabályozza. A készülék - hasonlóan a szívben működő pacemakerhez - elektromos ingerek kibocsátásával szabályozza az izom-összehúzódásokat.

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Inkontinencia teszt

Gyakran előfordul, hogy hirtelen sürgető-parancsoló vizelési ingere jelentkezik?