A vizeletünk színe erről árulkodik

HáziPatika

Minél sötétebb a vizeletünk színe, annál jobban ki van száradva a szervezetünk. A dehidratáltság pedig komoly veszélyeket rejt.

A nyári hónapokban jóval több vizet veszít a szervezetünk, ezért ilyenkor különösen fontos a megfelelő mennyiségű folyadék pótlása. Sokan azonban csak akkor isznak, ha megszomjaznak, pedig ekkor a szervezet már a kiszáradás miatt jelez. A hidratáltság mértéke könnyen ellenőrizhető a mosdóban is: ha a vizeletünk színe sötétebb, mielőbb folyadékpótlásra szorulunk!

Naponta ennyi folyadékot kell inni

Szervezetünknek állandó folyadékpótlásra van szüksége ahhoz, hogy megfelelően működjön. Naponta hány liter vizet kell fogyasztanunk, és mi történik a testünkkel, ha nem iszunk eleget? Kattintson!

Miért változik a vizelet színe?

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) ajánlása szerint egy felnőtt nőnek napi 2 liter, egy felnőtt férfinek pedig 2,5 liter folyadékot kell fogyasztania. Azoknál, akik megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztottak, a vizelet színtelen vagy csak enyhén sárgás. Ahogy a szervezet kiszárad, úgy lesz egyre sötétebb sárga a vizelet, a sárgásbarna szín pedig már veszélyes mértékű dehidratációra utal. A szín egyébként azért változik, mert a szervezet takarékoskodni kezd a bennünk lévő vízzel, így a felesleges elektrolitok és anyagcseretermékek sokkal kevesebb folyadékkal ürülnek, tehát vizeletünk sűrűbb lesz.

A vizelet színe betegségekről is árulkodhat
A vizelet színe betegségekről is árulkodhat

A kiszáradás foka lehet enyhe, közepes vagy súlyos - utóbbi már életveszélyes állapotot eredményez. A fokozódó szomjúságérzetet szédülés, fejfájás és fáradtság kíséri, a száj és a szemek kiszáradnak. Ha a dehidratáció krónikussá válik, azaz folyamatosan jelen van, befolyásolhatja a vesék működését, és vesekő képződéséhez vezethet. Ezen kívül a máj és az ízületek károsodásával is járhat, illetve koleszterinproblémák és székrekedés is kialakulhat ilyenkor. 

A vizeletnek más színe is lehet, ez jobb esetben csak amiatt van, mert valamit ettünk vagy ittunk. Például ha sok céklát fogyasztunk, akkor rövid időre pirosas színt kölcsönözhet neki. Ha azonban a vizelet anélkül is pirossá változik, hogy étrendünk ezt indokolná, és a probléma hosszabb ideig fennáll, akkor azt jelentheti, hogy vér keveredik benne. Ez súlyos vesebetegségre, rákra, fertőzésre vagy prosztatagondokra utalhat. A narancssárga szín pedig a máj és az epevezeték betegségét jelzi. 


Forrás: Daily Mail

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Inkontinencia teszt

Előfordul-e, hogy vizelete elcseppen, mielőtt WC-re érne?