Az IBS és a probiotikumok

Azt tudjuk, hogy milyen diétát kell tartanunk, ha irritábilis bél szindrómánk van, de nagyobb a bizonytalanságunk a különböző étrend-kiegészítők terén. A probiotikumokkal kapcsolatos eredmények biztatónak tűnnek: cikkünk arra keres választ, mennyire azok.

Azirritábilis bél szindróma(IBS) főként a vastagbelet érintő betegség, mely jelentős puffadással, gázképződéssel, székelési zavarokkal (hasmenés vagy szorulás) és hasi görcsökkel jár. Bár hol fellángol, hol eltűnik, és egész életünk során elkísér, több kellemetlenséget okoz, mint bajt. Nem rövidíti meg az életet és nem jár daganatos elváltozásokkal, de ha ebben szenvedünk, nagyon megkeserítheti mindennapjainkat.

Hiszen ki szeretné, ha bárhol, bármikor olyan erős puffadás vagy székelési inger törne rá, hogy azonnal keresnie kellene egy toalettet? Sőt, azIBSvizelési rendellenességeket is okozhat, úgymint sürgető vizelési inger, ezért "elszenvedői" számára nagyon fontos, hogy minél több eszközzel megkönnyíthessék életüket és "zökkenőmentesen" tudják élni a hétköznapokat.

Az első és legfontosabb természetesen a diéta, mely rákényszerít, hogy figyeljünk magunkra, hiszen minden IBS-es számára más és más tápláléktípus okoz bonyodalmakat. Ezért fontos, hogy étkezési naplót vezessünk, és minden olyan ételt vagy italt, melyek elfogyasztása után görcsöl a gyomrunk vagy éppen puffadunk, kiiktassunk étrendünkből. Általában egy IBS-es kihívja maga ellen a sorsot, ha hüvelyeseket, szénsavas üdítőitalokat vagy tejtermékeket fogyaszt. A nyugodt étkezés, a napi nyolc pohár koffeinmentes folyadék illetve a rendszeres stresszcsökkentő meditáció vagy relaxáció szintén hasznosak lehetnek.

Természetesen az ember, ha ilyen helyzetbe kerül, nem elégszik meg ennyivel, szeretne még valamit tenni belei egészségéért. A különböző étrend-kiegészítők közül sokan választják a probiotikumokat. De vajon valóban hasznosak-e ezek?

A probiotikumokról mindenki tudja, hogy ezek azok a "jó" baktériumok, melyek a vastagbélben élve segítik az emésztést. A gyakori hasmenés, sajnos, könnyen felboríthatja érzékeny mikrokörnyezetüket, mintegy kimossa őket a belekből.

E logika alapján rendszeres pótlásuk mindenképpen hasznos lehet, hiszen az IBS hasmenéssel járó formáiban szenvedők biztos, hogy hiányt szenvednek belőlük. A puffadásos tünetekkel és hasi görcsökkel küszködőknek különösen sokat segíthetnek. Ha bírjuk, ihatunk joghurtokat vagy ehetünk prebiotikus élelmiszereket (pl. banán, articsóka, hagyma), melyek a jó baktériumok tápanyagai, illetve szedhetünk különböző probiotikus készítményeket is. A szakemberek a Lactobacillus rhamnosus plantarum és a bifidobacteriumok fogyasztását szokták javasolni.

Igaz, a tudomány erre az okfejtésre még nem szolgáltatott konkrét bizonyítékokat, ezért a probiotikumok szedése előtt mindig kérjünk tanácsot kezelőorvosunktól, hogy a mi esetünkben javasolja-e azokat.

DU/JAN/15/06

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)