Népbetegség lett a bélbetegség

Egyre elterjedtebb tünetegyüttes Magyarországon a szervi okokkal nem magyarázható irritábilis bél szindróma. A lakosság mintegy ötödét érinti a kamaszoktól az idősekig, főként a nőket fenyegeti.

Magyarországon gyakorlatilag népbetegséggé lett az irritábilis bél szindróma, rövidítve az IBS. Felmérések szerint a lakosság mintegy 15-20 százaléka, azaz összesen 1,5-2 millió ember szenved ettől a tünetegyüttestől. Leggyakrabban fiatalabb felnőtt korban kezdődik, de gyakori már kamaszok, illetve idősebbek körében is.

Ezt is a civilizáció hozta magával

Az IBS a gyomor-bél rendszer funkcionális rendellenessége, amelyet hasi fájdalom, kellemetlenségérzés, diszkomfort, a székürítés zavara (hasmenés, székrekedés vagy a kettő váltakozása) és hasi feszülés jellemez, és a hátterében részletes vizsgálatokkal sem lehet igazolni szervi vagy laboratóriumi rendellenességet.

A betegséget civilizációs kórképnek tartják: a nyugati civilizációkban gyakoribb, és például az afrikai őslakos fekete népcsoportoknál nemigen diagnosztizálták. Orvoshoz a panaszaival az IBS betegeknek csupán egynegyede fordul, a többiek látott vagy tanult módszerekkel kísérlik meg a panaszaikat uralni. A nőknél sokkal gyakoribb az előfordulása: az orvoshoz forduló betegek között átlagosan 3-4 nő jut egy férfira. Érdekesség, hogy minél súlyosabbak a tünetek, annál magasabb a nők aránya.

Nem ismerjük az irritábilis bél okát

Az IBS okai nem ismertek, de feltételezik a szakemberek, hogy a stressz és egyéb lelki problémák is szerepet játszhatnak kialakulásában. A rendkívül kellemetlen és gyakran fájdalmas tünetegyüttes kialakulásának okai lehetnek a helytelen étkezési szokások, a dohányzás, a drog és az alkohol is. Emellett öröklött és szerzett tényezők, valamint a családi modell is befolyásolhatja.

DU/JAN/15/06

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: