IBS: hogy diagnosztizálják?

Az IBS gyakori betegség, általában fiatal korban kezdődik. Felismerése, diagnózisa komplex megközelítést kíván.

Ahhoz, hogy a szervi betegségeket a szakember eredményesen fel tudja mérni, három tényezőt kell szem előtt tartania: a beteg által ismertetett panaszokra, az alapos kivizsgálásra és a laboratóriumi adatok gondos értékelésére, köztük a széklet vizsgálatára és a vérvétel eredményeire kell koncentrálnia. Az IBS-nek (irritábilis bél szindróma) nincsenek specifikus tünetei, ezért a diagnózist kizárásos alapon állítják fel.

A kórtörténettől a diagnózisig

Ha az érintett megjelenik a gasztroenterológusnál, a kórtörténet felvétele az első, ezért a betegnek érdemes előre készülnie és összegyűjtenie a legfontosabb emlékeit, gondolatait a panaszokkal kapcsolatban. Az orvos megpróbálja tisztázni a hasi fájdalom eredetét, jellegét és intenzitását, és számos kérdést tesz fel a székletürítési szokásokról, a hasi panaszok és bizonyos élethelyzetek (pl. stressz, szorongás) kapcsolatáról.

A fizikális vizsgálat kiegészíti a fentieket, segítségével még pontosabban lokalizálható a fájdalom helye, jellege és az esetleges kóros hasi eltérések is kitapinthatók. Ide soroljuk az ujjal végzett végbélvizsgálatot is.

A laboratóriumi vizsgálatok - így a vérvétel és a széklet vizsgálata - alátámaszthatják a működészavar diagnózisát. A vérvétel során kiemelt figyelmet kap a vérsejtsüllyedés, illetve a fehérvérsejtek és vörösvértestek "jellemzői". A süllyedés és a megemelkedett fehérvérsejtszám ugyanis arra utalhat, hogy valahol gyulladás áll fenn a szervezetben (ilyenkor lokalizálni kell ennek helyét és jellegét), míg a vörösvérsejtek számának csökkenése vérvesztésre, vérszegénységre hívhatja fel a figyelmet - ez utóbbi eredetét is tanácsos tisztázni.

Az orvos elrendelheti a cöliákia (lisztérzékenység) vizsgálatát is a vérvétel során, hiszen a gabonafehérjével szembeni érzékenység az IBS-hez hasonlóan emésztési panaszokkal jár, azaz érdemes kizárni a lehető legpontosabb diagnózis érdekében.

A szervi eltérést ki kell zárni

A szervi eltérések kizárására ugyancsak szükség van: további laborvizsgálatokra (pajzsmirigyműködés, gyulladás, fertőzés, vérszegénység), hasi ultrahangvizsgálatra, szigmoidoszkópiára, kolonoszkópiára, a vastagbél speciális CT-vizsgálatára és kontrasztos röntgenvizsgálatra is sor kerülhet.

  • Kolonoszkópia (vastagbéltükrözés): kellemetlen, 10-20 perces vizsgálat, amit bódításban vagy altatásban végeznek. Egy 160 centiméter hosszú, hajlékony eszközt (kolonoszkóp) vezetnek be a vizsgálat során a végbélnyíláson át a vastagbélbe, és így nézi át a szakember a vastagbél egészét, illetve szövetmintát is vehet, mely gyulladásos bélbetegség gyanúja esetén elengedhetetlen.
  • Szigmoidoszkópia: a vastagbél "részleges" tükrözése kolonoszkóp segítségével.
  • Kontrasztanyagos röntgenvizsgálat: béltisztítást követően a páciens egy kontrasztanyagos beöntést kap ― ezzel "rajzolják ki" a vastagbeleket, melynek során az esetleges durva eltérések jól láthatóvá válnak.
  • A vastagbél speciális CT-vizsgálata (virtuális kolonoszkópia): a vastagbél modern, pontos és kevésbé kellemetlen vizsgálata, mely előtt a beleket hashajtóval kitisztítják, illetve bizonyos időközönként folyékony röntgenkontrasztanyagot itatnak a pácienssel (szükség esetén vénásan juttatják be). Ez után egy beöntőcsövön keresztül levegőt juttatnak a bélbe. A betegnek háton fekve jeleznie kell, ha kellemetlen érzést tapasztal. A CT- vizsgálat 15 másodpercig tart felvételenként, addig a lélegzetet is vissza kell tartani.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)