A hepatitis-fertőzések gyakorisága

A hepatitis vírusok komoly megbetegedéseket okozhatnak, ráadásul a malária és az AIDS mellett a leggyakrabban előforduló fertőző kórnak tekinthetőek a világon. Hepatitis A, B és C: hány embert támadnak meg?

A: kivédhetnénk oltással, megfelelő higiéniával

A hepatitis A vírus által okozott fertőzés az egyik legelterjedtebb megbetegedés a világon: évi másfél millió új fertőzöttet tartunk számon. A vírus bejuthat a szervezetbe szájon át, méghozzá leggyakrabban mosatlan zöldségekkel, gyümölcsökkel, fertőzött élelmiszerekkel, a part menti vizekben tenyésztett tengeri állatokból készült nyers vagy nem eléggé átfőzött tengeri ételekkel, a beteg emberrel történő közvetlen érintkezéssel. Hasonlóan veszélyes a kórokozó szempontjából a szennyezett víz is.

Ha betartjuk az alapvető higiénés rendszabályokat, külföldi utazásaink során csak megbízható vendéglátóhelyen étkezünk, illetve beoltatjuk magunkat utazás előtt, a minimumra csökkenthetjük a fertőződés esélyét.

A hepatitis A hazánkban a heveny májgyulladások leggyakoribb oka. Még manapság is rendszeresen jelentkeznek kisebb-nagyobb járványok. A hepatitis A elleni oltás felvétele tehát szinte mindenkinek ajánlható, aki még nem esett át a fertőzésen vagy az oltáson, hiszen két oltással az egész életre szóló védettséget kapunk, vagyis egy több hetes kínos betegség előzhető meg vele.

B: legyünk észnél és oltassunk!

A hepatitis B a WHO (Egészségügyi Világszervezet) adatai szerint a világ közel egyharmadát, azaz kétmilliárd embert betegített már meg, és nagyjából évi 600 ezer embert el is veszítünk miatta. Jelenleg nagyjából 350 millió krónikus hepatitis B-fertőzött él világszerte.

A vírussal megfertőződhetünk szexuális úton, de terjed vér és testváladékok által is. Azok a helyzetek is kockázatosak a megbetegedés szempontjából, amelyek akár csak minimális vérzéssel járnak, így a véletlenszerű karcolások, a piercing, tetoválás alkalmazása és cseréje, az akupunktúrás kezelések, a sebészeti, fogászati beavatkozások. A hepatitis B terjedhet közös használatú tárgyak segítségével is, ilyenek a borotva, a fogkefe vagy akár a körömvágó olló és a testékszerek is. A fertőzések 10 százaléka krónikussá válik, ami májzsugorhoz, májrákhoz vezethet. Hazánkban a hepatitis B gyakorisága fél százalék körüli.

Megelőzéséért a felelősségteljes szexuális viselkedés mellett az óvszerhasználat is hozzájárulhat, és a közös használatú eszközök kiiktatása. Ha testékszert vagy tetoválást készíttetünk, mindig győződjünk meg a kifogástalan higiénés viszonyokról, amennyiben pedig természetgyógyászhoz fordulunk, részesítsük előnyben azt a szakembert, aki eldobható tűkkel dolgozik az akupunktúrás beavatkozás során!

Hepatitis B ellen létezik védőoltás, érdemes vele élni nem csak akkor, ha rizikócsoportba tartozunk vagy erősen fertőzött országba utazunk: egyrészt a gyógyíthatatlan májzsugor megelőzése miatt, másrészt azért, mert a vírus kezelése rendkívül költséges, az oltás viszont bárki által felvehető, akár háziorvosnál, akár az oltóközpontokban igényelhető. Magyarországon 1999 óta oltják a 14 éveseket hepatitis B ellen, 2010 óta már 13 éves kortól. A befejezett oltási sor egy életre szóló védelmet biztosít. Mivel a hepatitis B szexuális úton is terjed, az oltás valójában mindenkinek ajánlható, aki korábban nem kapott oltást és aktív szexuális életet él.

C: csendben gyilkol

Szintén az Egészségügyi Világszervezet adataiból derül ki, hogy a hepatitis C sem kíméli az emberiséget: jelenleg mintegy 130-170 millió krónikus hepatitis C-fertőzött él világszerte, és évi 350 ezer ember hal meg miatta. Sajnos a kórokozó ellen jelenleg nem létezik védőoltás, ráadásul tünet nélkül pusztítja a fertőzötteket, nem véletlenül nevezik "csendes gyilkosnak".

A hepatitis B-hez hasonlóan, de szinte kizárólag vérrel terjed (fokozott veszélynek vannak kitéve az intravénás kábítószer-használók, köztük 25-75 százalékos a hepatitis C-fertőzöttség aránya), krónikus fertőzést, állandó májgyulladást és májrákot is okozhat. A világon mindenhol előfordul a megbetegedés, egyes országokban pl. Egyiptomban, Kínában és Pakisztánban akár 20-25 százalékot is elérheti a fertőzöttek aránya.

Tesztelje magát, hogy Májbetegekért Alapítvány honlapján. Hazánkban a betegek többsége 1993 előtti vérátömlesztés során fertőződött. Mindenkinek célszerű tesztet végeznie, aki akár egyetlen palack vért is kapott 1993 előtt, például műtét vagy szülés kapcsán. A felismert esetek háromnegyede a 45-65 éves korosztályba tartozik. Az USA-ban ezen korosztályt szűrik hepatitis C-re. Sajnos az egészségügyi dolgozók körében is gyakoribb a betegség.

Szűrésre a hepatitis C vírus elleni ellenanyagok kimutatását végzik. Az ellenanyagok a nyálban is megjelennek, így egy egyszerű nyálteszttel is gyorsan és biztonságosan kimutathatók.

A megelőzés mellett a betegség korai felismerése és mielőbbi kezelése az egyetlen esélye a fertőzötteknek: ebben van óriási jelentősége a teszteknek, nekik köszönhetően pedig a korai kezelésnek.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)