Segítsünk füleinknek! (x)

Hallásunk 24 órán át szolgál minket - még alvás közben is. A fül a szem mellett a legnagyobb teljesítőképességű és egyben a legérzékenyebb érzékszervünk. Ha hallásunk rendkívül összetett rendszere sérül, a megértés nehezebbé vagy teljesen lehetetlenné válik.

Ahhoz, hogy halljunk, számos fiziológiai mechanizmus összjátékára van szükség. Füleink a külső fül fülkagylóin keresztül antennaként veszik fel a hanghullámokat, majd ezeket a membránok, csontok és folyadékok összetett rendszerén keresztül továbbítják a belsőfül felé, ahol mintegy tizenötezer apró érzékelő szőrsejt idegi impulzusokká alakítja a hangrezgéseket. Ezeket az impulzusokat a hallóidegek továbbítják az agy felé, amely feldolgozza és egyértelműen definiált hangokként értelmezi őket. Ha ez a rendkívül összetett és érzékeny rendszer sérül, az agy már nem tudja helyesen értelmezni a hangokat, és a megértés nehezebbé vagy teljesen lehetetlenné válik.

hallásvesztés

 

A hallásvesztésnek számos különböző oka lehet, kiválthatják a külső-, a közép- vagy a belsőfül, vagy akár a hallóideg megbetegedései is. Alapvetően a hangvezetési zavarra visszavezethető halláscsökkenést és az úgynevezett idegi hallásvesztést különböztetjük meg, de a két betegségtípus kombinációja is felléphet. Vezetéses halláscsökkenés esetén a hanghullámok belsőfül felé történő továbbítása akadályozott. A hallásvesztés ezen fajtája gyakran orvosilag kezelhető. A legtöbb hallásprobléma azonban a belsőfül károsodásaira vezethető vissza.

 

Az idegi hallásvesztés esetében sérülnek a belsőfülben lévő finom érzékelő szőrsejtek, ami korlátozza a hallóidegek felé történő jelátvitelt. Az agy az impulzusok egy részét már nem tudja értelmezni, így már nem ismer fel bizonyos hangokat. A betegség leggyakoribb oka a természetes öregedési folyamat, továbbá a zaj, a fertőzések, sérülések, valamint az öröklődésből fakadó visszafordíthatatlan károsodások.

Az idegi hallásvesztés általában nem visszafordítható, nem gyógyítható.

A halláscsökkenés e formájánál nagy segítséget nyújthat egy hallókészülék.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
0, +6 °C

Hazánkban pénteken délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag