Miért halljuk hangosnak az ordítást?

Miért halljuk hangosnak a busz dudáját, és miért halk számunkra a távolból a szobába szűrődő zeneszó? Miért idegesítő a fülünkbe zümmögő szúnyog, amelyet ha távolabb repül, észre se veszünk? A hang frekvenciája adja meg a választ.

A hang fizikai jellegét tekintve valamely rugalmas közeg mechanikai rezgése, e rezgés hullámként való tovaterjedése. Ha e rezgés frekvenciája kb. 20 Hz alatti, vagy kb. 20 kHz fölötti, akkor hallásunk nem érzékeli azt. (Az első esetben infrahangról, a másodikban ultrahangról van szó.)

Miért hangos és miért halk?

Az, hogy a kiabálást, vagy a szórakozóhelyen a zenét hangosnak érzékeljük, az a hanghullám intenzitásával és amplitúdójával magyarázható a fizika nyelvén. De a frekvenciának is fontos szerepe van ebben: azonos hangnyomás mellett például a magasabb hangokat hangosabbnak érzékeljük, ám egy bizonyos frekvencia (általában ez kb. 4000 Hz) fölött már egyre gyengébbnek.

Szintén a rezgés frekvenciájával van összefüggésben, hogy a távolabbi hangokat halkabbnak érezzük, vagy nem is érzékeljük. A hang ugyanis csak valamilyen anyagban, közegben terjedhet, (vákuumban nem), ezek azonban a terjedést elősegíthetik, de gátolják is. Egy vastag kőfalon keresztül például alig halljuk, ha a másik oldalon kiabál valaki, míg megfordítva: a hangokat könnyebben átengedő panelfalakban a szomszédban tartott házibuli valamennyi slágerét végigélvezhetjük, akár négy emelet különbségből is.

Miért halljuk hangosnak az ordítást? (Fotó: Europress)

Miért halljuk hangosnak az ordítást? (Fotó: Europress)


Csak a tenger zúgása végtelen?

A hangok azonban nem csak frekvencia-intervallumban behatároltak; időben is. A fülünk által érzékelt hangok, zajok mindig időben behatárolt események: van kezdetük, lefolyásuk és végük. A szó elszáll, az írás megmarad - tartja a mondás, és valóban: a kimondott szót pár másodpercig halljuk csupán, aztán eltűnik. A hangnak ez a tulajdonsága egyébként rendkívül fontos, hiszen ez segít bennünket, hogy megkülönböztessük a beszédet a különböző zajoktól, vagy akár a zenétől.

Érdekesség, hogy vannak olyan hangok is, amelyek ennek ellenére végtelenek: ilyen a tenger zúgása.

A csiripelő és a dörmögő

A hang egy másik tulajdonsága alapján is felállíthatunk határokat, ez pedig a hangmagasság. A hangnak ez a tulajdonsága elsősorban a zenei hangoknál kap szerepet, de a beszédhangban is megfigyelhető a változatosság. A nők hangja alapvetően magasabb, míg a férfiaké a pubertáskort követően mélyebbé válik.

A hang magassága annak alapfrekvenciájával függ össze: akkor érzékeljük az adott hangot magasabbnak vagy mélyebbnek, ha spektruma meghatározott maximumot képez egy adott frekvencia környékén.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban pénteken délelőtt ködös, borult, nyirkos idő várható, szitálással.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag