Így különböztetjük meg a beszédet a dudálástól

A beszédhangoknak speciális frekvenciája és hangtartománya van. A hangképzés egy összetett folyamat, amelynek végeredményét fülünkkel érzékeljük, de agyunkkal értjük meg.

A beszédhang, vagy más néven fón, a beszédfolyamat minimális egysége. A beszédhangok a beszédérzékelés legfontosabb elemei. Ez az a folyamat, amelyben a hangokat, hangkapcsolatokat értelmezzük.

Hangok, amiket hallunk és amiket nem

Az emberi fül akkor érzékel növekedést a hangintenzitásban, ha a nyomásváltozás 1-ről 2 μbar-ra nő. Ugyanez történik, ha a nyomás 2-ről 4 μbar-ra, 4-ről 8 μbar-ra változik. A hang lényegében egy inger, amelyet fülünk érzékel, majd agyunk értelmez. A beszédhang - más hangokhoz hasonlóan - egy rezgéshullám terjedése. A képzett hangok a hangképzés során különböző frekvenciákat vesznek fel, amelyet a hallgató érzékel és beszéddé, szöveggé formál az agyban. A hangok frekvenciáit úgynevezett spektogrammon ábrázolják. A spektogramm mutatja meg a hangok akusztikai jellemzőit: beszéd közben ábrázolja az akusztikus energia mennyiségét a különböző frekvenciákon az idő függvényében.

Az emberi beszéd hangjai 20 Hz és 20 kHz között mozognak. Ha a frekvencia ez alatti vagy e fölötti terjedelemben mozog, akkor hallásunk azt nem képes érzékelni. (Ha az intervallum alatti a frekvencia, azt infrahangnak , ha afölött helyezkedik el, ultrahangnak nevezzük.)

Így különböztetjük meg a beszédet a dudálástól (Fotó: Europress)

Tüdő, gége, hangszálak

A beszédképzés folyamatában kulcsszerepe van a tüdőnek, hiszen az onnan kiáradó levegő a gége, a hangszalagok, és az ezek által körülvett hangrés, valamint a száj- és orrüreg segítségével válik hanggá, azok összekapcsolásaként pedig beszéddé. Az alaphangot a zönge létrehozása adja meg, ezt a hangot tovább formálják a hangszalagok , a hangrés, valamint a száj- és orrüregben található részek.

A beszédnek külön ritmusa és frekvenciatartománya van: ennek köszönhető, hogy könnyen felismerjük, ha beszélnek hozzánk, az emberi beszédet meg tudjuk különböztetni egyéb zajhatásoktól, például az utcai forgalom zajától, gépek, vagy más állatok hangjaitól. A beszédhang érzékelés után pedig agyunk feladata, hogy az úgynevezett nyelvi kódokat feltörje, és ezzel értelmezze az elhangzott szöveget.

Minden emberre jellemző a hangja, amely egy bizonyos hangterjedelmen belül mozog. Ez a terjedelem mutatja meg a legmagasabb és a legmélyebb hang közti spektrumot.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: