Ezért tudjuk megkülönböztetni a hangokat

HáziPatika

Fizikai szempontból a hang egy hullám, amelyet fülünk érzékel. A hang magassága, erőssége, valamint a hangszín alapján felismerjük azt, aki szól hozzánk, illetve meg tudjuk különböztetni az egyes tárgyak, hangszerek hangjait.

A hang a fül által érzékelt inger

A hang egy hullám: minden mozgás, ütődés a környező közegben hullámokat kelt, amelyek nagy sebességgel terjednek. A hallószervünk által felfogható mechanikai rezgéseket hangnak nevezzük. A hang terjedése mindig valamilyen anyagban (ami lehet gáz, folyadék, vagy szilárd test), közegben történik, vákuumban nem terjed hang.

Kihez forduljunk, ha nem tetszik a hangunk?

A hang minősége sokat elmond rólunk, már az első bemutatkozás során. Ha nem a megfelelő hangszínen beszélünk, segíthet a beszédterápia, ám a beszéd közbeni rekedtséget, köhécselést, gyakori torokfájást is érdemes foniáterrel kivizsgáltatni.

Hangok, hallás, hangszín, hangok megkülönböztetése, beszéd, hallás
Mi kell ahhoz, hogy jól halljunk?
Fizikai jellegét tekintve valamely rugalmas közeg mechanikai rezgése, e rezgés hullámként való tovaterjedése. Ha e rezgés frekvenciája kb. 20 Hz alatti, vagy kb. 20 kHz fölötti, akkor hallásunk nem érzékeli azt. A hang, a rezgés terjedésének lényege, hogy a közeg részecskéi egy hangforrás hatására kimozdulnak nyugalmi állapotukból és ezt a kimozdulást a környező részecskék is átveszik. Ilyen módon az eredeti elmozdulás hullámszerűen továbbterjed.

Mitől függ a hang magassága?

A hangnak három fontos tulajdonsága van: a hang magassága, erőssége és a hangszín. A hang magassága a frekvenciájától függ. Ez határozza meg azt, hogy egy másodperc alatt hány lökés éri a dobhártyát. Az emberi fül 16 és 20000 Hz (azaz rezgés/másodperc) közötti tartományban képes a hanghullámokat érzékelni (összehasonlításként: a híresen jó hallású denevér 60000 Hz-ig).

Egyénileg változó, hogy a fülünk milyen magas hangot képes érzékelni, de általánosságban elmondható: a 16 Hz-nél kisebb frekvenciájú hangokat infrahangnak, a 20000 Hz-nél nagyobb frekvenciájú hangokat ultrahangnak nevezzük. Ez az a tartomány, amelyet már nem hallunk meg.

Mi határozza meg a hang erősségét?

A hang erőssége fizikailag a rezgés amplitúdójától függ. Nagyobb erejű ütés erősebb hangot kelt. Minél nagyobb az amplitúdó, annál erősebb a rezgés által keltett hang. Összefüggés van azonban a frekvenciával is: azonos hangnyomás mellett a magasabb hangokat hangosabbnak halljuk, kb. 4000 Hz fölött viszont már egyre gyengébbnek.


Mi az a hangszín?

A hangszín a hang egyik legnehezebben megragadható tulajdonsága. Összefügg a hang összetételével, spektrumával. Ez az oka annak, hogy egyazon hangforrás (hangszer vagy ember) különböző magasságú hangjaiban is képesek vagyunk érzékelni az azonos eredetet, azaz a hangja alapján felismerjük azt, aki szól hozzánk, vagy meg tudjuk különböztetni az egyes hangszerek hangjait.

A különböző hangforrásoknak más és más a hangszínezete. Ennek oka, hogy a rezgésbe hozott test nem csak a saját (alaphang) frekvenciájával rezeg, hanem ennek egész számú többszörösével is (felhangok). Tehát a hang színezetét az alaphanggal felhangzó felhangok keveréke határozza meg, azaz a hang spektruma.

Így különböztetjük meg a beszédet a dudálástól

A beszédhangoknak speciális frekvenciája és hangtartománya van. A hangképzés egy összetett folyamat, amelynek végeredményét fülünkkel érzékeljük, de agyunkkal értjük meg. A beszédhang, vagy más néven fón, a beszédfolyamat minimális egysége. A beszédhangok a beszédérzékelés legfontosabb elemei. Ez az a folyamat, amelyben a hangokat, hangkapcsolatokat értelmezzük.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +20 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt kezdetben erősebben, majd változóan felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag