A hallószervekről

Füleink egészen különleges szervek: felveszik a környezetünkben elhangzó összes zörejt, és lefordítják agyunk által is feldolgozható formába. Minden részletünk a hallást szolgálja. Összefoglaljuk, amit a hallószervekről tudni kell.

Hallószerveink - akárcsak más érzékszerveink - jóval kevesebbet mutatnak magukból, mint amennyi rejtőzik bennük. A fülkagyló hallásban betöltött szerepe mindössze a jéghegy csúcsát jelenti. De ne szaladjunk ennyire előre!
Hallószervünk egyetlen olyan érzékszervünk az összes közül, melyek működése kizárólag mechanikai úton történik. A hallásban ugyanis kémiai reakcióknak nincsen szerepe, ellentétben az ízlelésnél, vagy a látásnál ilyen folyamatok is működnek. A hallás tisztán fizikai folyamatokkal megmagyarázható, lényege pedig az, hogy a valamilyen közegben (víz, szilárd dolog vagy levegő) terjedő hanghullámokat a hallószervek olyan jelekké alakítják, melyeket agyunk tud érzékelni és értékelni. Hallásunk már magzati korunkban megjelenik, és képessé teszi az embriót a külvilággal való kapcsolatra.

Hogyan is hallunk?

Amikor a hanghullámok elérnek a fülünkig, a különleges kialakítású fülkagylók feladata, hogy azokat beljebb vezessék. Formájuk, redőzöttségük, és elhelyezkedésük egyaránt azt szolgálja, hogy "csapdába ejtsék" a hanghullámokat. Azzal, hogy a fejünk két oldalán vannak, agyunk nemcsak a hangot, hanem annak irányát is fel tudja mérni, hiszen, ha például jobbról jön a hang, a jobb fülben egy rövid ideig hangosabban fogjuk hallani.

A környezetből a hanghullámok először a külső hallójáratba jutnak, majd a külső- és a középfül veszi át és vezeti a hangokat, amelyek megrezegtetik a dobhártyát. Ennek belső felszínéhez tapad a három, egymáshoz ízületekkel kapcsolódó hallócsontocska közül az első, ahhoz a második, ahhoz pedig a harmadik. Azaz ezeknek az ízületeknek köszönhetően a dobhártya által közvetített rezgések hatására a hallócsontocskák rezegni kezdenek. Ezután a folyadékkal teli csigába továbbítják a rezgéseket, ahol a Corti-féle szervben ingerületté alakulnak. A belső fül a hangokat idegi (neurális) jelekké kódolja át, amit a hallóideg vezet tovább. Ezek az idegi jelek az agy hallóközpontjába jutnak, ahol a hangok tudatos érzékletté válnak.

Egy rockkoncerten akár 120 dB is lehet a hangok intenzitása (Fotó: Europress)

Egy rockkoncerten akár 120 dB is lehet a hangok intenzitása (Fotó: Europress)


Mi a túl hangos?

A decibel a hang intenzitásának mértékegysége. Az emberi fül igen érzékeny, hiszen az ujjaink egymáshoz dörzsölését ugyanúgy meghalljuk, mint egy repülőgép motorját. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nincs olyan hangtartomány, mely nekünk ártalmas lehet. Ha 0 dB a tökéletes csend, akkor a suttogás 15 dB-en, a fűnyíró 90 dB-en szól, míg egy rockkoncerten akár 120 dB is lehet a hangok intenzitása. Bármilyen 85 dB feletti hang már halláskárosodást okozhat. Ha pedig nyolc órát töltünk olyan környezetben, ahol eléri a 90 dB-t a hangok intenzitása, szintén számolhatunk a hallás romlásával. A 140 dB feletti hanghatás pedig azonnali sérülést, fájdalmat, szélsőséges esetben akár visszafordíthatatlan halláskárosodást okoz.

Hang és zaj

Fontos arról is beszélnünk, hogy mi a különbség hang és zaj között! A zaj is hangokból áll, de lényeges, hogy azokat a hangokat nevezzük zajnak, amelyek egészségünkre káros, vagy kellemetlen, zavaró érzést keltenek bennünk. A zaj intenzitásától függően különböző hatást fejt ki ránk: míg az alacsony intenzitású zajok például rontják a koncentrációt, megzavarják pihenésünket, rontják hangulatunkat, addig az erősebb zajok hatására megváltozik a vérkeringés (szűkülnek az erek), emelkedik a vérnyomás és nő a pulzus.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+7, +14 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban szombaton délelőtt növekszik a felhőzet, de csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag