Ki kaphat hallókészüléket?

A lakosság tíz százalékának van valamilyen fokú halláscsökkenése. Jellemző, hogy az érintettek egy része igyekszik palástolni a problémát, ameddig csak lehet, és főleg nehezen fogadják el a tényt, hogy hallókészülékre van szükségük.

Egyik legalapvetőbb érzékszervünknek, a fülünknek óriási szerepe van a mindennapokban, ám azt is el kell fogadnunk, ha már nem működik úgy a hallásunk, mint korábban. Ráadásul, ha időben cselekszünk, van megoldás is: sajnos a hallás nem állítható vissza, de hallókészülékkel fel lehet erősíteni a hangokat, így segítve az érintett kommunikációs képességét. Az "igazi" hallást a legkorszerűbb készülékek sem képesek tökéletesen utánozni, de lényegesen élvezhetőbbé tehetik a társalgást.
Nagyon fontos, hogy akinek hallókészülékre van szüksége, az mielőbb hozzájuthasson, és el is kezdje azt használni. A kezeletlen halláskárosodásnak visszafordíthatatlan következményei lehetnek - a beszédértés ugyanis nagymértékben romolhat, ha valakinek rossz a hallása, ám sokáig nem hajlandó azt tudomásul venni, elzárkózva a technikai segítségtől. Megtanulhat ugyan szájról olvasni, de a beszéd számára csak vizuális élmény lesz - és fennállhat az a veszély is, hogy később már nem lesz megfelelő készülék, mert hiába erősítik fel a hangokat, nem fogja érteni a beszédet. Érdemes tehát arra törekedni, hogy a beszédértés minél kisebb mértékben romoljon, és az sem elhanyagolható tényező, ha a beteg még időben megkapja a hallókészüléket, könnyebben hozzászokik.


hallókészülékAz sem könnyíti meg a helyzetet, hogy sokan a rokkantság egyik jeleként fogják fel a készülékre való támaszkodást, pedig az sem sokkal jobb, ha egy társaságban mosolygással próbálják leplezni, hogy csak keveset hallanak a körülöttük zajló beszélgetésből. Jó hír, hogy ma már a széles választéknak köszönhetően egyre több az olyan eszköz, amelyet diszkréten, szinte észrevétlenül lehet viselni. Egy jó választás annyi magabiztosságot adhat, hogy a hallásproblémával élőt már nem fogja zavarni az apró "kényelmetlenség".

Ki jogosult, és mire?

"Magyarországon minden magyar biztosított, azaz TAJ-számmal rendelkező lakos kaphat hallásjavító készüléket, amennyiben hallásveszteségének mértéke ezt indokolja" - mondta Székelyhídi Béla, egészségbiztosítási szakértő. Mindezt igazolni is kell - ezért minden ilyen esetben teljes körű hallásvizsgálatra küldik el a beteget, hogy kiderüljön van-e szüksége "külső segítségre", illetve milyen készülék a legmegfelelőbb az adott személynek.

Amennyiben a jogszabályok alapján jár nekünk a térítésmentesség, akkor a készülék ára és a támogatási összeg közötti különbséget (körülbelül 30 százalékot) kell kifizetni. Ha nem vagyunk jogosultak a támogatásra, de igénybe szeretnénk venni a hallókészülék nyújtotta előnyöket, akkor értelemszerűen a teljes, bolti árat kell kifizetnünk. Ha pedig valakinek közgyógyellátásra jogosító ("közgyógy") igazolványa van, akkor a hallókészülék teljes árát megtéríti az OEP, így neki semmit sem kell fizetnie.

Jó, ha tudjuk, hogy a készülék mellett az üzemeltetéséhez szükséges járulékos eszközöket, energiaforrásokat is kaphatunk. Sőt, a kihordási időn belül (ezen azt az időszakot értjük, amit az OEP a készülék elhasználódására megad, azaz ennyi idő elteltével igényelhetünk új készüléket) a készülék javítását is a társadalombiztosítóra háríthatjuk. Minden készüléknek más a kihordási ideje, ám amennyiben a kihordási időn belül az érintett hallásállapota orvos által igazoltan - audiometriai mérés alapján - romlott, akkor új készülék írható fel. Ennek feltétele az, hogy olyan mértékben csökkenjen a hallás, hogy azt a meglévő hallókészülékkel nem lehetséges már korrigálni. Ekkor egy erősebb kategóriájú készülékre cserélhető le a korábbi, természetes támogatás igénybevételével.

Hogyan mérik?

A halláscsökkenés mértékét audiométerrel állapítják meg, míg a páciens egy zárt, a külvilági zajoktól elszigetelt fülkében, "süketkabinban" ül. Különböző erősségű és magasságú hangokkal "bombázzák" a beteget - valamennyi frekvencián az emberi füllel nem hallható intenzitású hangtól kezdve változtatják a jel erejét mindaddig, míg a vizsgált személy nem jelzi, hogy az adott hangot már érzékeli. A hallásvizsgálat során felvett diagram az audiogram, egy előre nyomtatott űrlap, amelyre a vizsgálatot végző szakember vezeti fel a kapott értékeket.

Ugyanarra a halláscsökkenésre két különböző ember különböző hallókészüléket választhat. Ezért is fontos, hogy mindig több típus közül lehessen válogatni, kipróbálva, hogy melyik a legtesthezállóbb, illetve melyik segíti legjobban beszédértést.

A hallókészülékhez való hozzászokás is egy folyamat, amely eltarthat pár hétig. Ez idő alatt viselője fokozatosan megszokja a különböző halláshelyzeteket, újra felfedezheti a már elfeledett hangokat. Általában pontos utasítás szerint érdemes végezni a hozzászokást is, így például az első napon többször, legalább fél órát használni kell a készüléket. Az elején csendes környezetben, a lakásban érdemes hordani, és csak ezután ajánlott kimerészkedni a hangzavarba - így előbb-utóbb kiderül, mennyire jók a beállítások, mert ez lesz a legfontosabb az újfajta kommunikációban.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +24 °C
Minimum:
+6, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt általában közepesen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag