+15° - +33°
Nincs front

Így tudhatja meg, mennyire hall jól

Egy negyedórás, teljesen fájdalommentes vizsgálattal nagyon pontosan meghatározható nemcsak a halláscsökkenés ténye, de annak mértéke és fajtája is.

Ha valaki halláscsökkenést tapasztal, az orvos hallásvizsgálatra utalja, sőt, sok helyen akár ingyenes hallásvizsgálatra is jelentkezhetünk mindenféle beutaló nélkül. Ez egy mechanikus, kvantitatív jellegű eljárás, amely mindössze 15-20 percet vesz igénybe és semmilyen veszéllyel és fájdalommal nem jár. Viszont nagyon pontos információkat ad a szakorvosnak a halláscsökkenés mértékéről, annak fajtájáról és minőségéről is.
A hallásvizsgálat - csakúgy, mint minden más szűrővizsgálat - az anamnézis felvételével kezdődik. A szűrést végző egy, minden fontos információra kiterjedő kérdéssort tesz fel önnek. Mivel az anamnézis felvétele része a teljes körű vizsgálatnak, kizárólag ezután kezdhető el az audiológiai szűrés. Az anamnézis felvétele után ellenőrzik a hallójárat állapotát. Amennyiben a dobhártya sérült vagy a hallójáratban fülzsír található, a hallásvizsgálatot nem lehet elkezdeni. Mindkét esetben - a dobhártya sérülésének kezeléséhez illetve a fülzsír eltávolításához - fül-orr-gégész szakorvosi beavatkozásra van szükség. Ha a felsorsolt problémák vagy más, a vizsgálatot akadályozó tényezők nem állnak fenn, a hallásvizsgálat elkezdhető.

Audiométerrel vizsgálják

A hallásvizsgálathoz egy speciális készüléket, az úgynevezett audiométert használják. Ez egy kvantitatív jellegű hallásvizsgálat, melynek során a jobb és a bal fül lég- és csontvezetését értékelik. Ez a vizsgálat a tényleges hallóképességről ad felvilágosítást. Meghatározható vele a vizsgált személy hallásküszöbe, vagyis frekvenciánként az a legkisebb hangerősség, amelyet még képes érzékelni.

Az audiométerrel tiszta, felhangmentes, változtatható erősségű és frekvenciájú hangot lehet előállítani. Általában a 125 - 8000 Hz-ig terjedő frekvenciatartományban végzik a vizsgálatot. A hang magasságát fél vagy egész oktávonként növelik, vagy éppen csökkentik. A hang erősségét decibelben (dB) mérik.

Hangok a fejhallgatóban

A géphez egy fülhallgató csatlakozik, amelyet a fülre, vagy a mögé helyeznek, és ezen keresztül juttatják el a hangrezgéseket. Fontos, hogy a vizsgálat alatt valamennyi külső zajt ki kell szűrni, ezért az audiométeres vizsgálatot minden esetben hangszigetelt helységben végzik el. Sokszor előfordul, hogy háziorvosi rendelőkben mobil műszerekkel hallásszűrést végeznek különböző hallókészülék forgalmazók. Ez hasonlóan elfogadhatatlan és szakmai képtelenség, mintha félhomályban vagy sötétben akarnánk látásvizsgálatot csinálni. A hallásvizsgálathoz ugyanis csend kell, ami a hallásközpontokban a speciálisan, kifejezetten erre a célra kialakított hangszigetelt vizsgálókabin biztosít. Az utcazaj, a padló kopogása vagy más zavaró tényezők teljesen elferdíthetik a mérések eredményét.

Így tudhatja meg, mennyire hall jól (Fotó: Europress)

Így tudhatja meg, mennyire hall jól (Fotó: Europress)


A hallásvizsgálaton résztvevő páciens a fejhallgatón keresztül különböző hangszínű és erősségű hangokat hall, hol a jobb, hol a bal fülén. Amennyiben érzékeli a hangot, kézfelemeléssel (egyes esetekben egy, a szerkezethez csatlakoztatott gomb megnyomásával) jelzi ezt. Az orvos a vizsgálat eredményeit, adatait rögzíti.

Összehasonlításul: az audiométerekben a hangerősség skáláján a 0 dB jelzés minden frekvencián az ép hallású fiatal egyének hallásküszöb-értékének átlagát jelenti. A suttogás mintegy 20 dB erősségű, a hangos koncert 80-120 dB-es, míg a sugárhajtású gép zaja 140 dB-es.

A vizsgálat után kapott lelet eredményei alapján a légvezetéses görbe értékeiből a hangvezető-, míg a csontvezetés értékeiből a hangfelfogó rendszer működésére lehet következtetni. A normális hallásküszöb alatti értékek az adott frekvencián jelzik a halláscsökkenés mértékét.

Hogyan készüljünk a hallásvizsgálatra?

A hallásvizsgálatra általában a reggeli órák a legalkalmasabbak, hiszen ekkor még nem érte zajterhelés a fülünket. Ha zajos helyen dolgozunk, a vizsgálat előtti 12-24 órát igyekezzünk csendes környezetben eltölteni.

Dokumentumaink közül szükségünk lesz a személyi igazolványra, a lakcímkártyára és a TAJ kártyára. Ha vannak korábbi vizsgálati leleteink, vigyük magunkkal. Esetleges hallókészülékünk nyilvántartási lapjáról se feledkezzünk meg.

Fontos, hogy ne tisztítsuk meg külön is a füleinket. A napi rutinszerű ápolás, a fülkagyló és a fül mögötti terület megmosása, a hallójárat kitörlése éppen elég lesz. Ha fülzsírtermelődésünk fokozott, akkor se próbáljuk meg fültisztító pálcikával kitisztítani, inkább egy két napig csepegtessünk előtte paraffinolajat, amely feloldja a fülzsírt.

Ha végeztünk a vizsgálattal, úgynevezett audiogrammot kapunk. A Hallásspecialista blogon megtudhatja, hogy kell ezt értelmezni: http://hallasspecialista.blog.hu/2013/11/19/mire_jo_ez_a_furcsa_koordinatarendszer_ismerjuk_meg_az_audiogramot
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)
támogatói tartalom
Stressz

Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)Egy friss felmérés szerint a többség a stresszt a mindennapi élet olyan kikerülhetetlen velejárójának tartja, amely kézben tartható, korlátok közé szorítható.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +33 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban szombaton délelőtt alig lesz felhő az égen, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag