Így tudhatja meg, mennyire hall jól

Egy negyedórás, teljesen fájdalommentes vizsgálattal nagyon pontosan meghatározható nemcsak a halláscsökkenés ténye, de annak mértéke és fajtája is.

Ha valaki halláscsökkenést tapasztal, az orvos hallásvizsgálatra utalja, sőt, sok helyen akár ingyenes hallásvizsgálatra is jelentkezhetünk mindenféle beutaló nélkül. Ez egy mechanikus, kvantitatív jellegű eljárás, amely mindössze 15-20 percet vesz igénybe és semmilyen veszéllyel és fájdalommal nem jár. Viszont nagyon pontos információkat ad a szakorvosnak a halláscsökkenés mértékéről, annak fajtájáról és minőségéről is.

A hallásvizsgálat – csakúgy, mint minden más szűrővizsgálat – az anamnézis felvételével kezdődik. A szűrést végző egy, minden fontos információra kiterjedő kérdéssort tesz fel önnek. Mivel az anamnézis felvétele része a teljes körű vizsgálatnak, kizárólag ezután kezdhető el az audiológiai szűrés. Az anamnézis felvétele után ellenőrzik a hallójárat állapotát. Amennyiben a dobhártya sérült vagy a hallójáratban fülzsír található, a hallásvizsgálatot nem lehet elkezdeni. Mindkét esetben – a dobhártya sérülésének kezeléséhez illetve a fülzsír eltávolításához – fül-orr-gégész szakorvosi beavatkozásra van szükség. Ha a felsorsolt problémák vagy más, a vizsgálatot akadályozó tényezők nem állnak fenn, a hallásvizsgálat elkezdhető.

Audiométerrel vizsgálják

A hallásvizsgálathoz egy speciális készüléket, az úgynevezett audiométert használják. Ez egy kvantitatív jellegű hallásvizsgálat, melynek során a jobb és a bal fül lég- és csontvezetését értékelik. Ez a vizsgálat a tényleges hallóképességről ad felvilágosítást. Meghatározható vele a vizsgált személy hallásküszöbe, vagyis frekvenciánként az a legkisebb hangerősség, amelyet még képes érzékelni.

Az audiométerrel tiszta, felhangmentes, változtatható erősségű és frekvenciájú hangot lehet előállítani. Általában a 125 - 8000 Hz-ig terjedő frekvenciatartományban végzik a vizsgálatot. A hang magasságát fél vagy egész oktávonként növelik, vagy éppen csökkentik. A hang erősségét decibelben (dB) mérik.

Hangok a fejhallgatóban

A géphez egy fülhallgató csatlakozik, amelyet a fülre, vagy a mögé helyeznek, és ezen keresztül juttatják el a hangrezgéseket. Fontos, hogy a vizsgálat alatt valamennyi külső zajt ki kell szűrni, ezért az audiométeres vizsgálatot minden esetben hangszigetelt helységben végzik el. Sokszor előfordul, hogy háziorvosi rendelőkben mobil műszerekkel hallásszűrést végeznek különböző hallókészülék forgalmazók. Ez hasonlóan elfogadhatatlan és szakmai képtelenség, mintha félhomályban vagy sötétben akarnánk látásvizsgálatot csinálni. A hallásvizsgálathoz ugyanis csend kell, ami a hallásközpontokban a speciálisan, kifejezetten erre a célra kialakított hangszigetelt vizsgálókabin biztosít. Az utcazaj, a padló kopogása vagy más zavaró tényezők teljesen elferdíthetik a mérések eredményét.

Így tudhatja meg, mennyire hall jól (Fotó: Europress)

A hallásvizsgálaton résztvevő páciens a fejhallgatón keresztül különböző hangszínű és erősségű hangokat hall, hol a jobb, hol a bal fülén. Amennyiben érzékeli a hangot, kézfelemeléssel (egyes esetekben egy, a szerkezethez csatlakoztatott gomb megnyomásával) jelzi ezt. Az orvos a vizsgálat eredményeit, adatait rögzíti.

Összehasonlításul: az audiométerekben a hangerősség skáláján a 0 dB jelzés minden frekvencián az ép hallású fiatal egyének hallásküszöb-értékének átlagát jelenti. A suttogás mintegy 20 dB erősségű, a hangos koncert 80-120 dB-es, míg a sugárhajtású gép zaja 140 dB-es.

A vizsgálat után kapott lelet eredményei alapján a légvezetéses görbe értékeiből a hangvezető-, míg a csontvezetés értékeiből a hangfelfogó rendszer működésére lehet következtetni. A normális hallásküszöb alatti értékek az adott frekvencián jelzik a halláscsökkenés mértékét.

Hogyan készüljünk a hallásvizsgálatra?

A hallásvizsgálatra általában a reggeli órák a legalkalmasabbak, hiszen ekkor még nem érte zajterhelés a fülünket. Ha zajos helyen dolgozunk, a vizsgálat előtti 12-24 órát igyekezzünk csendes környezetben eltölteni.

Dokumentumaink közül szükségünk lesz a személyi igazolványra, a lakcímkártyára és a TAJ kártyára. Ha vannak korábbi vizsgálati leleteink, vigyük magunkkal. Esetleges hallókészülékünk nyilvántartási lapjáról se feledkezzünk meg.

Fontos, hogy ne tisztítsuk meg külön is a füleinket. A napi rutinszerű ápolás, a fülkagyló és a fül mögötti terület megmosása, a hallójárat kitörlése éppen elég lesz. Ha fülzsírtermelődésünk fokozott, akkor se próbáljuk meg fültisztító pálcikával kitisztítani, inkább egy két napig csepegtessünk előtte paraffinolajat, amely feloldja a fülzsírt.

Ha végeztünk a vizsgálattal, úgynevezett audiogrammot kapunk. A Hallásspecialista blogon megtudhatja, hogy kell ezt értelmezni: http://hallasspecialista.blog.hu/2013/11/19/mire_jo_ez_a_furcsa_koordinatarendszer_ismerjuk_meg_az_audiogramot

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Az aranyeresség leggyakoribb tünete

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)