Ismerkedjen meg új hallókészülékével!

A legtöbbször nehéz azzal szembesülni, ha szervezetünk már nem működik úgy, ahogy szeretnénk, és kisegítő eszközökre van szükségünk. A hallókészülék azonban nem ilyen: inkább (újra) kinyitja számunkra a világot.

Ha már egy ideje halláscsökkenést tapasztalt, akkor bizonyára megszokta már, hogy egyes hangokat nem hall, vagy csak a nagyobb hangerőre figyel fel. Ezek talán nem is jelentettek problémát önnek, de környezete már zavarónak tarthatta. Meglepő ugyanis, de a hallás - mivel részben tanult folyamat - elfelejthető. Agyunk hallásközpontja a hosszabb ideje csökkent hallás esetén "elfelejti", hogyan hangzottak a dallamok és zajok, hogyan szóltak a hangok. A halláscsökkenés sem csupán halkabb hangerőn észlelt hangokat jelent, hanem a hangok torzított formában, hamisan rögzülő érzékelését.
Mindez azonban a múlté: a közelmúltban nyilván átesett egy hallásvizsgálaton, és megkapta új hallókészülékét. Hiba lenne azonban mindenféle ismerkedés nélkül elkezdeni használni, hiszen hallása sem egyik pillanatról a másikra csökkent, hanem hosszabb idő alatt. Vagy gondoljon csak bele: a szemüveget vagy éppen a fogpótlást is meg kell szokni az első időkben, azok éppen úgy idomulnak "gazdájukhoz", mint a viselőjük a megváltozott látáshoz vagy éppen rágáshoz.

Hallókészülék segítségével a zajok, a hangok és a dallamok hirtelen hangosabbak, vagy akár más színezetűek is lehetnek. Agyunk azonban nem tud hirtelen alkalmazkodni a megváltozott halláshoz, sok gyakorlásra van szükség ahhoz, hogy ezt megszokjuk, azaz agyunkban új hallásérzet alakuljon ki. Ezért van az, hogy az első napokban szinte nehezebb jól hallani és megérteni a beszédet új hallókészüléke segítségével.

Összegyűjtöttük a legjobb tanácsokat, amit egy új hallókészülék kapcsán érdemes megszívlelnie.

Sok gyakorlásra van szükség ahhoz, hogy agyunkban új hallásérzet alakuljon ki

Sok gyakorlásra van szükség ahhoz, hogy agyunkban új hallásérzet alakuljon ki

Első a megszokás

Az életünket megkönnyítő minden tárgynál, eszköznél - legyen az egy új tévé vagy éppen a hallókészülék - először is hozzá kell szokni, hogy rendelkezünk vele. Javasolt tehát a hallókészülék használatát is ugyanahhoz a tevékenységhez kötni, például a reggeli fogmosás vagy éppen mosakodás után.
Annak ellenére, hogy hallókészüléke többszörösen is önhöz van hangolva (a beállításokat a hallásához, a fülillesztéket pedig a füléhez igazítják), szükséges, hogy a viseléséhez hozzászokjon. Ezért a zárt illesztésű készülékek esetében fél-háromnegyed óra használat után negyedórára-húsz percre vegye azt le, és naponta öt-hat alkalommal ismételje meg ezt a műveletet. Ezalatt egyre csökkentheti a szünetek idejét (nyitott illesztésű készülékkel erre a lépésre általában nincs szüksége).
A legjobb, ha először otthonában, csendes környezetben tudja használni hallókészülékét. Figyelje meg, milyen lett így a hallása, mely hangok kellemesek és melyek zavaróak. Fedezze fel újra, milyen irányból érkeznek a hangok! Érdemes lehet akár egy papírra, jegyzetfüzetbe is írnia, hogy mit tapasztal készülékével kapcsolatban. Ezeket később ossza meg hallásspecialistával is, aki segíthet készüléke finomhangolásában.

Beszédértés-tréning

  • Figyelje meg a saját hangját. Erre a legjobb, ha csendes, nyugodt környezetben elővesz egy könyvet, és ebből olvas fel magának. Jó lehet erre az aktuális napilap vagy kedvenc magazinja is.
  • Figyelje meg saját szájmozgását. Álljon tükör elé, és beszéljen, közben figyelje meg saját szájmozgását.
  • Sokat segíthet az is, ha többször ismétel meg különböző hangokat, összekapcsol két vagy több hangot egymással. Ehhez használjon egyszerű, a beszélt nyelv szavaiban is előforduló szótagokat.
  • A következő lépéshez egy családtagjára, ismerősére is szükséges lesz. Az ő feladata az lesz, hogy felolvas egy mondatot, amit aztán ön megismétel. A segítő figyelje meg, helyesen ismételte-e el a felolvasottakat, vagy ha nem, akkor mondja meg, mit hibázott el. Szükség esetén ismételgessék ezt a gyakorlatot.
  • Végül, de nem utolsósorban: az egyedi hangszínek és a szájmozgások ismerete segít tapasztalatokat gyűjteni a visszakapott hallásáról. Ezért beszéljen minél több emberrel.
A hallástréningről még többet itt olvashat!

A kezdetekben érhetik kudarcok, de ezek ne keserítsék el. Új hallókészüléke tökéletes megszokásához néhány hétre is szükség lehet. Később viszont megtapasztalhatja, hogy ez az apró készülék mennyire képes megváltoztatni az életminőségét.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
, °C
Minimum:
, °C

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag