A hallókészülékek gondozása

Hallókészülékünk, ha helyesen gondozzuk és tisztítjuk, hosszú időre segítő társunk lesz. Cikkünkből megtudhatja, hogyan gondozza készülékét és annak elemeit.

Ha megtaláltuk a számunkra tökéletes hallókészüléket, nyilván már csak azt szeretnénk, ha minél tovább jól működne, ez pedig gondos ápolással nem teljesíthetetlen kívánság.

A hallókészülék tisztítása

A hallókészülék tisztítása egy gyorsan megtanulható, egyszerű folyamat. A készülék megfelelő működéséhez elengedhetetlen, hogy napi szinten tisztán tartsuk és ápoljuk azt. A tisztítás során ügyeljen arra, hogy, semmi esetre sem kerüljön folyadék a mikrofonba vagy a hangszóró nyílásokba. Rendszeres tisztítás csökkenti a bőrirritáció kialakulásának veszélyét. A fülillesztékbe és a szellőzőfuratokba került fülváladék rontja a hallást.

Legjobb, ha nem vizes helyiségben végezzük a hallókészülék tisztítását. Manapság már speciális, hallókészülékekhez kifejlesztett tisztítószerek léteznek, melyekkel valóban könnyű és gyors a tisztítási folyamat. Létezik tisztító kendő, mely napi szinten használható, antibakteriális, hatékonyan távolítja el a fülváladékot, és mivel egyesével van csomagolva, kis tasakokban, így útközben is könnyűszerrel használhatjuk őket, ha szükséges.

Szintén kényelmes használatot jelent a tisztító stift, mely gyorsan elpárolgó habot fúj ki: a tisztítást ebben az esetben is az illeszték cső eltávolításával kezdjük. Nyomjuk meg a stiftet háromszor, majd dörzsöljük át a készüléket a habbal. Várjuk meg, amíg a tisztítószer elpárolog.

A hallókészülék szárítása

A hallókészülék szárítását naponta, általában éjszaka érdemes elvégezni. A hallókészülék szárítása történhet speciális szárító tégelyben vagy elektromos dobozban. Ezekről a Hallásközpontokban részletes felvilágítást adnak, illetve használatuk előtt mindenképpen tanulmányozzuk át a használati utasítást.

A fülilleszték tisztítása

A fülilleszték tisztításához speciális eszközöket is használhatunk. Mivel az illesztéken nincsenek mechanikus alkatrészek, ezért a hallókészülék többi részétől külön is ápolhatjuk azt. A rendszeres tisztítás csökkenti a bőrirritácó kialakulásának veszélyét. A fül illesztékbe és a szellőzőfuratokba került fülváladék rontja a hallást. A tisztító tégely és a tisztító tabletták arra valók, hogy a fülilleszték minél tovább jó állapotban maradjon. A fülilleszték szárítását kézi pumpával vagy levegő spray-vel is végezhetjük, mindkettő rendkívül hatékony.

A hallókészülék elem helyes használata

A hallókészülék elem rendeltetésszerű használata körültekintést igényel. Az elemek élettartama sarkalatos pont, hiszen sokszor azért nem tartanak ki a gyártó által ígért időtartamig, mert azokat nem szabályszerűen használják.

Hallókészülék elemek helyes használata (Fotó: Europress)

Hallókészülék elemek helyes használatára figyelni kell (Fotó: Europress)

A hallókészülék elem beszerzése

A hallókészülékek különböző méretű gombelemekkel működnek. A készülék tökéletes működéséhez elengedhetetlen, hogy kizárólag erre a célra gyártott, speciális hallókészülék elemet használjon! Vásárláskor minden esetben ellenőrizze az elemek szavatossági idejét. A lejárat idejét a csomagoláson kötelező feltüntetni.

Meddig jók a hallókészülék-elemek?

- ez nagyban függ attól, hogy a készülék naponta hány órát üzemel

- attól is függ, hogy milyen típusú, mekkora tudású készülékről van szó

- a 10-es elem: kb. 3-6 napig tart

- a 312-es, 13-as és 675-ös elem: kb 1,5-2 hét

Az elem behelyezése a készülékbe

A hallókészülék tartós eleme úgynevezett cink-levegő elem. Mielőtt az elemet elkezdjük használni, távolítsuk el azok védőfóliáját, és hagyjuk, hogy pár percig érintkezzenek a levegővel. Így az elemben lévő cinket a levegő oxigéntartalma aktiválni tudja a kis légzőnyílásokon keresztül. Jó, ha megvárjuk, míg ez a vegyi folyamat beindul, mert így az elem élettartama hosszabb lesz, és a hallókészüléket sem terheli meg.

Lefekvés előtt, illetve olyankor, amikor hosszabb ideig nem lesz szüksége hallókészülékére, mert nem fogja használni, kapcsolja ki a szerkezetet, illetve nyissa ki az elemtartót. Ha erre figyel, az elem sokkal hosszabb élettartamú lesz, hiszen nem fogja feleslegesen működtetni a készüléket. Úgy tároljuk az elemeket, hogy ne érjenek össze, mert ez az elemek kimerüléséhez vezethet: inkább tartsuk őket eredeti csomagolásukban.

Még véletlenül se tároljuk őket hűtőszekrényben, mert így az - élettartamuk más típusú elemekkel szemben - csökkenni fog. A hallókészülékeket működtető elemek nem tölthetőek, lemerülés után cseréljük őket. A modernebb hallókészülékek hangjelzéssel figyelmeztetik is viselőjüket ezen művelet szükségességére. Mivel a használt elem erősen környezetszennyező, veszélyes hulladéknak minősül, ne dobjuk a háztartási hulladék közé, hanem adjuk le őket a megfelelő helyen: veszélyes hulladékgyűjtő udvarokban vagy a Hallásközpontokban.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)