Amikor még hallunk, de már nem értünk (x)

A hallásvesztés nem egyszerűen csak azt jelenti, hogy minden halkabbá válik, sokkal inkább a zajok elmosódásaként kell elképzelni. Már akkor is halláscsökkenésről beszélünk, amikor bizonyos szótagok és hangok csak nehezen hallhatók, miközben másokat továbbra is változatlanul jól hallunk.

Míg egy elhaladó teherautó zaja a halláskárosodással élők számára is sokáig jól hallható és hangos marad, a madárcsicsergés ezzel szemben hamar, már a hallásromlás kezdetén eltűnik a mindennapjaikból. Egy nap aztán már nem hallják meg a telefon csörgését vagy a csengetést sem. Sőt, a különösen sok magas frekvenciájú hangból álló beszéd, mint amilyen a nők vagy gyermekek hangja is egyre nehezebben lesz érthető számukra.

hallásromlás

 

A fokozatos hallásromlás során a halkabb, magas hangfekvésű mássalhangzókat, mint az F, Sz vagy T egyre inkább elnyomják a hangosabb, kevésbé magas hangfekvésű magánhangzók, mint az A, O és U. Ugyanakkor a beszédértés során éppen a magas frekvenciájú mássalhangzók játszanak fontos szerepet! Azok, akik már nem érzékelik megfelelően ezen mássalhangzókat, nehezen tudják követni a beszélgetéseket. Így például a "farok", "karok" és "sarok" szavak számukra ugyanúgy hangzanak. Egy hallássérült személy lényegében már csak annyit ért, hogy "_aro_". Az agy egy bizonyos szintig tudja ellensúlyozni ezt a hiányosságot azzal, hogy megpróbálja azonosítani az adott szót a szövegösszefüggés alapján. Mire ez azonban sikerül, a beszélő gyakran már jó pár mondattal előrébb jár...

 

A hallásvesztés típusa és foka személyenként változó

Az enyhe halláscsökkenésben szenvedők nem hallják az olyan halk hangokat, mint az óra ketyegése vagy a suttogás. A hangos környezetben folytatott beszélgetés ugyancsak egyre nagyobb kihívást jelent számukra. Közepes fokú halláscsökkenésről akkor beszélünk, ha a megértéshez fel kell hangosítani a televíziót, vagy ha az olyan egyszerűbb, hétköznapi helyzetek is nehézséget okoznak, mint egy rövid, két ember között zajló közvetlen beszélgetés követése.

Ha valaki a beszélgetést már csak szemkontaktussal vagy szájról való leolvasással tudja követni, akkor a hallásvesztés nagyfokúnak vagy súlyosnak mondható.

További információ: https://hallasomert.hu/

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +4 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt változaón felhős lesz az ég, a Dunántúlon helyenként alakulhatnak ki hózáporok, gyenge havazás, az ország más részein nem várható csapadék.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag