Kérdések és válaszok

Milyen megbetegedést okozhat a kullancscsípés?

A HáziPatika.com szakértőjének válasza:

A kullancs-csípés által terjesztett agyvelőgyulladás vírusa által kiváltott megbetegedésen kívül a kullancs egy baktérium által okozott megbetegedést is terjeszt, az úgynevezett Lyme-borrelliosist.
A fertőzött kullancsokból a kórokozó emberre való átvitelének valószínűsége annál kisebb, minél hamarabb eltávolítjuk a kullancsot (az agyvelőgyulladás szempontjából 4-6 óra, a Lyme-betegség szempontjából 24 óra számít biztonságos időnek.).
A kullancs által okozott agyvelőgyulladásnak az esetek egy részében nincs tünete, máskor a kullancs-csípés által terjesztett agyvelőgyulladás súlyos, életveszélyeztető megbetegedés lehet. Hazánkban átlagosan minden ezredik kullancs fertőzött az agyhártya- vagy agyvelőgyulladást (enkefalitiszt) okozó vírussal. A lázzal, fejfájással, hányással, tudatzavarral, elesettséggel, tarkókötöttséggel, végtagfájdalmakkal járó állapot fertőzött kullancs csípését követő 5-14 napon belül léphet fel. A Lyme-kór késői stádiumában szintén lehetnek idegrendszeri tünetek, de ezt megelőzi egy jellegzetes bőrelváltozás, influenzaszerű tünetek, ízületi fájdalmak stb.
A Lyme-kórt egy baktérium okozza, a betegség nagyon hosszú ideig is elhúzódhat. Kezdetben, a kullancs csípése után néhány nappal egy piros, körkörös, gyűrű alakú folt jelenik meg a bőrön, ami aztán magától elmúlik. A betegséget nem könnyű megállapítani, de kezelni kell, mert ha krónikussá válik, ízületi gyulladást, (akár részleges mozgásképtelenséget is), arcidegbénulást, idegrendszeri panaszokat, memóriazavart, szívritmuszavar, szívizomgyulladás is kialakulhat.
Antibiotikumokkal kezelik, de a terápia évekig is tarthat.

Cikkek