Zénó fájdalmas harca. Bárkivel megtörténhet

A nyár olykor különleges, de nem kellemes élményekkel is szolgál. Így járt Zénó, aki a nyaralásról egy kezdetben titokzatosnak tűnő, igen fájdalmas betegséget is hazavitt. Ami vele megesett, bárkivel megtörténhet.

Zénó jó karban lévő férfi, aki büszke rá, hogy lassan betölti ugyan a hatodik X-et, de orvosra eddig alig volt szüksége. Ezt annak tulajdonítja, hogy a világot mindig kellő távolságtartással és derűvel szemlélte, így a negatív hatások szerinte nem voltak képesek akkora kárt tenni benne, mint azokban, akik mindig aggódtak vagy dühöngtek valamiért. Titokban abban is hisz, hogy jó génjei és erős immunrendszere képes leküzdeni a legtöbb bajt, amely érheti. De egyik éjjel arra riadt fel, hogy valaki "tőrt döfött" a tarkójába: éppen oda, ahol a koponya a gerincoszloppal találkozik. Nem álmodta a fájdalmat, mert a sajgás halványuló parazsa éberen is ott izzott a szöveteiben.

- Rohadt pók! - mormolta maga elé, és egyet oda is csapott, ahonnan afájdalomszétsugárzott, hátha elkaphatja az ízeltlábút. Okkal tette, mert azután, hogy a nyaralóba megérkeztek, az első éjszaka egy kis bestia alaposan végigcsipkedte a hátát, némelyik marás helyén pedig 20 forintos nagyságú vörös és fájdalmas, nehezen gyógyuló duzzanat maradt.

Csakhogy sem pókot, de másmilyen kellemetlenkedő éjszakai vadászt sem sikerült agyoncsapnia, a fájdalom viszont rendszertelen időközönként újra és újra belehasított. Bár képes volt aludni, a heves szurkálás és a nyomában szétomló kín féltucatszor felébresztette, mire megvirradt. Reggel megkérte a feleségét, hogy nézze meg, hátha vannak új "sebei", de az asszony nem látott semmi különöset.

herpes zoster
A herpes zoster vagyövsömörfájdalmas, kellemetlen betegség

- Valami ideg szórakozik veled. Megránthattad a nyakad. Majd elmúlik, ha nem figyelsz oda - jegyezte meg, mert afféle gyorsan szűnő férfihisztinek vélte a dolgot.

A tünetek azonban napok múltán sem enyhültek, sőt hólyagok és sebek jelentek meg a hajas fejbőrön, aztán lejjebb Zénó nyakán is.  Amikor pedig a karján is elkezdett kifejlődni egy vörös kiütés, amelyen egy kis hólyag jelent meg, már a férfi is belátta, hogy ezzel lassan ideje volna orvoshoz menni.

- Mondtam neked rögtön az elején, hogy menj el rendelésre! - zsémbelt az asszony.

- Hétvége volt, hova mentem volna?! Különben is megnéztem, két hétig kell várni a szakrendelésen az időpontra. Minden nyomorult kis rovarcsípéssel különben sem kell szakorvoshoz rohanni!

- Rovarcsípésnek ez elég ronda.

- Ronda. Tényleg ronda. Valami bacifertőzés. Ezeknek a nyomorult kis baktériumoknak elég csak egy kis sérülés, egy csípés, és már be is jutnak a szervezetbe, és ilyet okoznak. Amikor abban a rettenetes kánikulában megfürödtem a Balatonban, akkor szedtem össze - jelentette ki Zénó magabiztosan. Felesége aggódó tekintettel nézett rá, de ismerte a férjét: ha nem fáj nagyon, nem megy orvoshoz.


Pár nap múlva Zénót mégis fogadták a bőrgyógyászaton, mert a recepción közölte, hogy a betegséglexikonból kinézett szakszóval "impetigó" fertőzése van (a sebek, a hólyagok, a varasodás mind erre utal), és így nem mehet emberek közé. Muszáj orvosnak látnia! Elszánt bejelentkezését az is segítette, hogy már nemcsak pontszerűen fájt a feje, hanem egy csíkban bedagadt, és a fejbiccentő izom is görcsös fájdalomba merült minden mozdulatakor. A férfi már napok óta fájdalomcsillapítóval tette elviselhetőbbé a helyzetét, amelyet egyre nehezebben viselt.

Végigvárta a több órás rendelést, és amikor az utolsó időpontra érkező beteg is távozott, behívták.

- Panaszkodjon! - mondta a doktor, és türelmesen végighallgatta a pókokról és a 38 fokos kánikulában állott levessé átlényegült Balatonról szóló mesét, majd alaposan kikérdezte korábbi betegségeiről. Aztán ránézett a hajas fejbőrön és a nyakon éktelenkedő dudorokra, sebekre, hólyagokra.

- Óhohohó! - kiáltotta leplezetlen örömmel és meglepetéssel. - Hát ez egy herpesz!

- Herpesz? - kérdezte magában szintén meglepetten Zénó. Meg kellett állapítsa: nem lesz belőle komoly diagnoszta, és szinte hallotta, ahogy dr. House csendesen kuncog a háta mögött a sarokban.

- Övsömör - pergett ismét a verdikt a bőrgyógyász szájából. - Kénytelenek leszünk rehabilitálni a pókokat.

- Legalább ez is fertőz - morogta Zénó a bajsza alatt.

- Csúnyán fertőz - hagyta helyben az orvos. - De azért szépen rendbe jön majd. Három-hat hét. Ha szerencséje van, talán kevesebb, ha nincs, akkor több.

- Honnan jött ez rám? - kérdezte még mindig némi döbbenettel Zénó.

Az orvos azonban válasz helyett visszakérdezett.

- Azt mondta, hogy nem volt semmilyen súlyos betegsége - biztos ebben?

- Ha a vesekövet nem számítjuk. De hát az időnként megjön, és távozik.

- Zúzták, vagy magától?

- Magától.

- Gyógyszerérzékenység? - jött a következő kérdés, majd a felsorolás a hatóanyagokról. Mire mindent tisztáztak, Zénó már elfelejtette a saját kérdését, amire azonban a bőrgyógyász váratlanul válaszolt. - Amikor gyerekkorában bárányhimlős volt, a Varicella vírusok nem pusztultak el, hanem befészkelték magukat a gerincvelő hátsó szarvában lévő érző idegsejtekbe, és vártak a kedvező alkalomra. Most jött el. Legyengült az immunrendszere valamiért, a vírusok pedig kiszabadultak a fogságból, aktiválódtak, és megtámadták a háromosztatú agyi ideg első ágát. Ha nem bánja, le is fényképezem - lelkesedett a doktor.

- Csak tessék! A tudományért mindent! - mondta Zénó.

Az orvos egy komoly tükörreflexes fényképezőgépet húzott elő az íróasztal alól, és kattogtatni kezdett.

- Szinte minden esetben csak az egyik testfélen bújik elő. Önnél a jobboldalon. Hogy mi a kiváltó oka, csak találgathatjuk. Lehetett a vadul tűző nap, az extra nagy hőterhelés, a túlhajszoltság, a stressz, vagy valami lappangó betegség. Talán nem ártana egy teljes vérképet is csináltatni , hogy nincs-e valami rosszabb dolog a háttérben - fűzte hozzá a bőrgyógyász, aki végül felírta a gyógyszereket: aciklovirt a vírusok ellen, és hűtőpasztát meg gyógysampont a sebek kezelésére, valamint fájdalomcsillapítót.

- Sok vizet igyon, mert a vírusellenes gyógyszer esetleg problémát okoz a veséjében. De muszáj ennyit szedni a biztos felszívódás miatt.

Majd Zénó kezébe nyomott az ambuláns lap mellé egy szemészeti beutalót, és nagy betűkkel ráírta, hogy "Urgens!".

- Ezzel menjen el most a szemészetre, rögtön fogadják. A herpes zoster nem játék, meg lehet tőle vakulni. És pihenjen sokat, ne végezzen fizikai munkát, ez a betegség fárasztó lehet, megviselheti - tanácsolta, majd útjára bocsátotta a kilátásba helyezett veszélyek és kellemetlenségek miatt egyre jobban feszengő páciensét.

Az övsömör fájdalommal kísért, leggyakrabban övszerűen elhelyezkedő bőrkiütéssel járó vírusbetegség. Az idősebb életkorban előforduló betegséget ugyanaz a vírus okozza, mint a bárányhimlőt, amelyet a legtöbb ember még gyermekkorában átvészel. Részletek!

A szemészeten a férfi tényleg rögtön kapott sorszámot, és bár úgy tűnt, hogy nincsenek sokan előtte, várakozása mégis többórásra nyúlt. Mire behívták, már nagyon fáradt és türelmetlen állapotba jutott. Éhes is volt.

- Ettől vagyok dühös - gondolta, - hogy nem kajáltam eleget.

A szemészorvos azonban alapos volt, és egyáltalán nem volt hajlandó kapkodni. Megvizsgálta több műszerrel meg anélkül is, valamiféle vattaszállal birizgálta a szemét, és figyelte a reakcióit, különféle szemforgatási gyakorlatokat vezényelt. A számítógépen már ott volt az egy évvel korábbi lelet, amelyet Zénó jogosítványának meghosszabbításakor vettek fel. Ahhoz hasonlította az alapállapotát.

- Ha ez a vírus a szemgolyóhoz vezető agyideget érinti, akkor ez az álmoskönyvek szerint semmi jót nem jelent. Vakság is lehet a vége. De abból is, ha a szemkörnyéken alakul ki a zoster, mert könnyen átterjedhet a szaruhártyára, és kilyukaszthatja. Ne piszkálja a szemét, gyakran mosson kezet, legyen nagyon óvatos! - közölte szigorúan. - Amúgy nem látok elváltozást. Remélem, nem lesz rá szükség, hogy visszajöjjön!

Zénó egy hét aciklovirszedés (naponta ötször), kenegetés, samponozás, kamillás lemosás után érezte, hogy a hólyagokból bevarasodott sebbé transzformálódó gyulladt gócokon kialakult az új bőr, és a fájdalom sem volt már olyan forrázóan égető, ha hozzájuk ért, ahogy a viszketés sem tűnt a továbbiakban őrjítőnek, és a nyakából is elmúlt az állandó görcsös fájdalom. Már csak az orvosi kontrollvizsgálat volt hátra.

Mivel időpontra ment, már nem kellett túl sokat várakoznia. Az orvos elégedetten konstatálta, hogy sebei begyógyultak.

- Amikor az utolsó pörk is leesik, már nem fertőz. A sebek helye meg fog látszani, kissé világosabb vagy sötétebb foltok maradnak a helyén. De ez a betegség többé már nem jön elő - jelentette ki, és ráírta az ambuláns lapjára, hogy "Gyógyult", majd gumibélyegzővel dátumot is ütött mellé.

Zénó, miközben a buszmegállóhoz ballagott azon törte a fejét, hogy ha meggyógyult, vajon a sebek helye és a nyaka még meddig fog fájni. Mert a tarkója környéke bizony még időnként égett, és olykor "a kötőtű" is dolgozott. Aztán az is eszébe jutott, hogy talán ez a büntetés, mert okosabb akart lenni a szakembereknél, és nem fordult azonnal orvoshoz. Aztán jött a busz, felszállt, és a gondolatai másfelé fordultak. Már nem érezte a fájdalmat. Éppen úgy, ahogy a felesége megmondta.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
0, +6 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban szerdán délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég a Dunántúlon havazás, másutt havas eső, főleg keleten eső is várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag