Veszélyes lehet nyalogatni a fakanalat

Sütés-főzés közben szeretünk kóstolgatni, sokan a nyers tésztát is megízlelik, nehogy kimaradjon belőle valamilyen összetevő. Ezzel azonban betegséget is kockáztathatunk!

A nyers tészta fogyasztása veszélyes lehet az egészségünkre - hívta fel a figyelmet az amerikai Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal (FDA). A lisztben ugyanis gyakorta mutatható ki E. coli baktérium, amely sütéskor elpusztul, a nyers tésztával azonban megfertőzheti a szervezetet.

Nem éppen esztétikus, ráadásul akár komolyabb veszélyei is lehetnek, ha valaki unalmában vagy idegességében a körmét rágcsálja. De még veszélyes is - hogy miért, arról alábbi cikkünkben írtunk!

Az E. coli-fertőzés tünetei

E. coli-fertőzés alatt az Escherichia coli csoportba tartozó baktériumok okozta fertőzést értjük. Ez a baktérium bélflóránk hasznos tagja, amely a vastagbél nyálkahártyáján telepszik meg nem sokkal a születést követően, és fontos szerepe van a B- és a K-vitamin termelésében, illetve az emésztésben. Problémát akkor okoz, ha a bélcsatornán kívül telepszik meg, és gyulladást okoz. Afertőzéslappangási ideje 1-7 nap között van, majd jellemzően étvágytalanság, hányinger és hasmenés jelentkezhet. A kórokozó elsősorban fertőzött élelmiszer és víz fogyasztásával juthat a szervezetbe. Az Egyesült Államokban 2016-ban számoltak be súlyosabbE. colifertőzésről - mint később kiderült, az egyik Missouri államban működő malom miatt.

A nyers tészta fogyasztása veszélyes lehet az egészségünkre
A nyers tészta fogyasztása veszélyes lehet egészségünkre

Súlyosabb tüneteket okozhatnak az enterohaemorrhagiás E. coli vagy EHEC törzsek. Toxinjuk véres, gennyes hasmenést, súlyos esetben akut veseelégtelenséget és vérszegénységet okoz, ami akár halálos kimenetelű is lehet. Szintén a nem megfelelően hőkezelt vagy széklettel szennyezett élelmiszerek útján terjedhet tovább.

Nem az E. coli baktérium az egyetlen, amely miatt nem tanácsos kóstolgatni a nyers tésztát. A tojásban lévő szalmonellabaktérium ugyanis egyik leggyakoribb kiváltó oka az ételmérgezésnek, és a közhiedelemmel ellentétben nem csupán a nyári hónapokban jelenthet veszélyt. A tünetek általában a fertőzött élelmiszer elfogyasztása után 8-48 órával megmutatkoznak, és hasonlóak az E. coli fertőzéséhez. Leggyakrabban hányinger, hányás, hasmenés jelentkezhet, amihez hasi görcsök társulnak. Magyarországon évente körülbelül 12 ezer szalmonellafertőzést regisztrálnak. A sütés-főzés során a szalmonellabaktériumok is elpusztulnak, ezért elsősorban a nyers ételek jelentenek veszélyt.

Forrás: BBC

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)