Vér úján terjedő fertőzés

Szakemberek és kormányzati szereplők egyeztettek a hepatitis C vírus fertőzés felszámolásának előkészítéséről. Az állam 600 millió forintos támogatással járul hozzá 2018-ban 25 ezer egészségügyi dolgozó szűréséhez és gyógyításához.

Kerekasztal-beszélgetésen vitatták meg a hepatitis C vírus fertőzés magyarországi felszámolásának előkészítését és a Nemzeti Hepatitis Program legfontosabb lépéseit az ELPA@Home program keretében. Az eseményen a terület legfontosabb hazai szakértői mellett a Májbetegek Európai Szövetsége (European Liver Patients' Association, ELPA) és a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete (VIMOR) képviselői, illetve Dr. Takács Péter, az Egészségügyi Ellátási és Közegészségügyi Főosztály vezetője is részt vett. A beszélgetés meghívottjai egyetértettek abban, hogy a HCV fertőzöttek szűrővizsgálattal elért felismerése és hatékony kezelése nem csupán morális kötelezettség, hanem nemzetgazdasági érdek is.

Több tízezer hazai érintett

A Hepatitis C vírus (HCV) vér úján terjedő fertőzés, amely az elmúlt években egyre komolyabb népegészségügyi problémát jelent világszerte. A WHO adatai szerint jelenleg mintegy 70 millió HCV fertőzött beteg él a világon, Magyarországon pedig akár 70 ezer érintett is lehet a szakértők szerint. A HCVfertőzésévtizedekig tartó, jellegzetes panaszok nélküli idült májgyulladás útján vezet a munkaképességet, az életminőséget, és az életkilátásokat rontó, jelentős egészségügyi ráfordítást igénylő súlyos megbetegedésekhez: a fertőzött lakosság 78%-át érintheti kevésbé súlyos, 30%-át súlyosabb stádiumú májzsugor, 16%-át a máj daganatos megbetegedése, és 7%-uk esetében szükséges májtranszplantációt végrehajtani.

Program indul a HCV-mentes Magyarországért
A HCV fertőzöttek nagy része nem is tudja, hogy beteg

A hepatitis C kezelésének egyik legnagyobb nehézsége, hogy a fertőzöttek közel 75%-a nem tud arról, hogy halálos, ugyanakkor gyógyítható betegségben szenved. A HCV elsősorban vér útján terjed, így különösen veszélyeztetettek az egészségügyben dolgozók, a fertőzöttekkel egy háztartásban élők és szexuális partnereik, a HCV-pozitív anyák gyermekei, illetve a büntetés-végrehajtási intézetekben elhelyezettek.

Hivatalos program a betegség felszámolására

Az Európai Unió törekvéseivel és a Nemzeti Hepatitis Koalíció 2015-ös Nemzeti Hepatitis Programjával összhangban jövőre Magyarországon is elindulhat a HCV-fertőzés hazai felszámolására kidolgozott hivatalos program. A tervezet célja, hogy Magyarország 2030-ra HCV-mentes ország legyen, ez azonban kizárólag megfelelő szűrési stratégia, hatékony kezelések széleskörű elérhetőségének biztosítása és a kezelésintenzitás növekedése esetén érhető el. A hazai hepatitis C felszámolásának első lépése a mintegy 25 ezer, fokozottan veszélyeztetett egészségügyi dolgozó HCV szűrése.

A jövő év első felében elkezdődik a hepatitis C eradikációs programjának hivatalos kidolgozása, mellyel párhuzamosan megkezdjük az egészségügyi szakdolgozók célzott szűrését. A kormány 600 millió forintot biztosít erre a célra, amely hozzávetőlegesen 25 szakdolgozó szűrésére és az így felderített fertőzöttek terápiás kezeléseire lesz elegendő - hangsúlyozta Dr. Takács Péter, az Emberi Erőforrás Minisztérium Egészségügyi Ellátási és Közegészségügyi Főosztályának vezetője.


Az elmúlt években új lehetőségek nyíltak a HCV kezelésében, így ma már a diagnózist követően gyors, biztonságos és minimális mellékhatásokkal járó kezelés útján érhető el vírusmentesség. Az áttörést jelentő, szájon át szedhető, direkt ható antivirális szerek (DAA-k) IFN-mentes kombinációkban alkalmazása 90-100%-ban eredményeznek gyógyulást még olyan betegek esetében is, akik korábban sikertelen kezelésen estek át.

Hogy egy rizikócsoport szűrése államilag támogatott keretek között valósul meg a jövő évben, óriási előrelépés a HCV magyarországi felszámolásában. A vírus teljes visszaszorításához a betegek, a betegszervezetek, a szakemberek és a döntéshozók együttes munkájára lesz szükség, de azt gondolom, jó úton haladunk a 2015-ben felállított célunk felé - mondta Dr. Werling Klára, a Vírusos Májbetegek Országos Egyesületének (VIMOR) elnöke. A szűrési programok elindítása mellett a lakosság rendszeres, széleskörű tájékoztatása is szükséges a HCV átviteli útjairól, kockázati tényezőiről és a betegség veszélyeiről.

Forrás: vimor.hu

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+5, +10 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban pénteken délelőtt délen erősen felhős lesz az ég, máshol a változó felhőzet melett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag