Számítógéppel harcolni a Zika-vírus ellen?

A globális klímaváltozás, a sok nemzetközi utazási és a hatástalan egészségügyi programok is segítik a fertőző betegségek megjelenését világszerte. A jelenleg a növekvő Zika-vírus-járvány az egyik ilyen probléma.

A betegség 2015-16-ban öltött járványos méreteket Dél-Amerikában. Ez a vírus a fő kórokozója a fertőzött anyák által szült csecsemők kisfejűségének (microcephalia), és Guillain-Barré szindrómának (GBS), egy autoimmun betegségnek, amely esetenként végzetes bénulásba torkollik.

Zika-vírus: megvan az első bizonyíték

Amerikai kutatók egy csoportja áttörést ért el a Zika-vírus kutatásában, miután sikerült megfejteniük milyen kapcsolat van a betegség a mikrokefáliával, azaz az abnormálisan kis fejjel és fejletlen aggyal születő babák között. Olvasson tovább!

A Zika-vírus terjedése alapvetően két szúnyognak köszönhető. Az egyik az Aedes aegypti főként a trópusokon elterjedt, az Aedes albopictus pedig az egész amerikai kontinensen elterjedt egészen a Nagy-tavakig. Ott, ahol nagy tömegek gyűlnek össze, mint Rio de Janeiróban a karneválok idején, vagy várhatóan az olimpiai eseményekre, könnyen szétterjedhet a kór a világon a megfertőzött látogatók révén, akik már a vírussal együtt utaznak haza.

Jelenleg nincs ismert hatásos kezelés a Zika-fertőzésre, s nem ismert olyan vakcina, amely megelőzheti a vírus terjedését. A számítógéppel támogatott módszerek felgyorsíthatják a megoldás megtalálását.

Számítógéppel keresik a hatóanyagot a Zika-vírus ellen

Számítógéppel keresik a hatóanyagot a Zika-vírus ellen

Számítógéppel támogatott gyógyszertervezés

Miután néhány biológiai vizsgálatot kifejlesztettek, a számítógépen alapuló módszerekkel kiválaszthatók a nagy kémiai könyvtáraknak azok a részei, amelyeket át kell szűrni a potenciális hatóanyagok felkutatására. A molekulakutató alkalmazások olyan hatóanyag-tervezéshez használható eljárások, illetve szoftverek, amelyek segítségével kiválaszthatók a gyógyszerek hatásért felelős legfontosabb molekuláris jellemzők, majd ezek elemzésével egy úgynevezett farmakofor modell hozható létre. A modellel megbecsülhető, hogy a rendelkezésre nem álló, vagy még nem is létező molekuláknak milyen biológiai tulajdonságainak kell lennie az elvárt hatás érdekében.

Számítógépes vakcinatervezés

A peptid oltások tervezésének számítógépes módszere is hatásos eszköz, mert a peptidek olcsón beszerezhetők a kereskedelmi forgalomból, s a potenciális Zika-vakcinához kijelölt peptidek laboratóriumi tesztelése ésszerű időkereten belül és viszonylag olcsón elvégezhető. A megfelelő peptidekkel pedig kialakíthatók a kórokozó fehérjéjére reagáló antitestek.

A várhatóan megjelenő Zika-törzsek matematikai karakterizálása

Az olyan kórokozók, mint a H5N1 és H5N2 madárinfluenza vírusok esetében hatékony volt a DNS/RNS szekvenciák matematikai jellemzése az összehasonlító vizsgálatok során. A matematikai jellemzőkre alapozva előre lehet jelezni, hogy milyen tulajdonságú törzsek megjelenése várható, s így jobban fel lehet készülni a fogadásukra is.

Forrás: www.sciencecodex.com

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban kedden délelőtt az ország nagy részén napos, gyengén felhős lesz az ég, a Dunántúlon növekedhet meg erősebben a felhőzet, ezeken a tájakon elvétve alakulhat ki futó zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag