Sosem volt még ilyen veszélyes az influenza

HáziPatika

Bár az influenzát sokan már viszonylag ártatlan, megszokott betegségnek gondolják, az emberiség egyik legsúlyosabb járványát is egy influenzavírus okozta. Szakértők szerint a vírussal szemben kiszolgáltatottabbak vagyunk, mint valaha.

Száz évvel ezelőtt, 1918 tavaszán újabb megpróbáltatás elé állt az első világháborúban már kivéreztetett emberiség: egy rejtélyes járvány néhány hónap alatt emberek százezreivel végzett, majd ahogy jött, olyan gyorsan el is tűnt. Mire lecsengett a járvány, az emberiség 2-4 százalékát fertőzte meg az influenza első ismert típusa, és 1-2 százalékát meg is ölte. A világon nagyjából 500 millió ember kapta el, a halálos áldozatok számát pedig 50 millióra becsülik.

Kiderült a 100 éves gyilkos járvány titka

Európába is valószínűleg amerikai katonák hurcolták be a spanyolnáthát, ahol 1918 áprilisában a bresti hadikikötőben ütötte fel a fejét először. Magyarországon is megjelent a járvány, de viszonylag enyhe lefolyású volt, néhány tízezer fertőzéssel és a csúcson 10 százalék körüli mortalitással. Ez is elég volt, hogy elragadja többek között IV. Károly magyar királyt, Kaffka Margit írónőt vagy Karinthy Frigyes első feleségét, Judik Etelt. A járványról bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

A betegségben az volt különösen megrázó, hogy elsősorban fiatal, életerős embereket támadott meg és ragadott el, míg az idősebbek jobb eséllyel úszhatták meg a fertőzést. Ma már tudjuk, hogy az akkor spanyolnáthának hívott betegséget (aminek annyi köze volt Spanyolországhoz, hogy ott nem működött háborús propaganda, így elsőként az ottani lapok foglalkozhattak a tömeges megbetegedésekkel) az influenzavírus egyik típusa váltotta ki. Bár az elmúlt évszázadban az orvostudomány óriási fejlődésen ment át, manapság az emberiség sokkal védtelenebb egy világméretű influenzajárvánnyal szemben, mint 1918-ban volt - idézi egy amerikai kutató szavait a Qubit

Ezért jelent óriási veszélyt az influenza

A spanyolnátha a 18-45 év közötti korosztályban szedte a legtöbb áldozatot, az Egyesült Államok fokozottan érintett területein a várandós nők háromnegyedének életét követelte. A halált okozó tünet valószínűleg azimmunrendszertúl heves reakcióját, majd összeomlását kiváltó citokinvihar volt, ennek működéséről pedig még mindig nagyon keveset tudunk.

A kutatók emiatt egy hatékonyabb, univerzális influenzavakcina kifejlesztését sürgetik
A kutatók hatékonyabb, univerzális influenzavakcina kifejlesztését sürgetik

Annyi biztos, hogy a járványok azokon a helyeken terjednek a legjobban, ahol viszonylag kis helyen sok ember tömörül össze. A Föld mai lakossága több mint háromszorosa a száz évvel ezelőttinek, és az emberiség legnagyobb része a nyomornegyedeknél alig jobb körülmények között él vagy többmilliós metropoliszokban. A vírusoknak így több lehetőségük van emberről-emberre vándorolva egyre hatékonyabbá válni.

Az emberek nagy száma mellett az állatok túltenyésztése is komoly gondot okoz. Az uralkodó elképzelések szerint a spanyolnátha kórokozója egy madárvírusból alakulhatott ki, és az Egyesült Államokban épp abban az időben nagyüzemivé váló pulykafarmokon dolgozó farmereket fertőzte meg elsőként. Így a fajok tömeges együttélése is óriási veszélyt jelent a szakemberek szerint.

Szintén problémát jelent az influenza esetén a viszonylag alacsony átoltottsági arány, a vakcinák pedig csupán szezonális védettséget biztosítanak. Az oltóanyaggyártáshoz használt, legyengített vírustörzseket csirkeembriókban nevelik, így azok folytonos mutációjuk során ahhoz alkalmazkodnak, az embereket támadó variánsok viszont az emberi szervezethez adaptálódnak. Ez pedig újabb kihívás elé állítja a vakcinagyártó cégeket.


A kutatók emiatt egy hatékonyabb, univerzális influenzavakcina kifejlesztését sürgetik, amely a lehető legtöbb vírustörzs kombinációját tartalmazná. A tudományos világ több komoly szereplője is kongatja a vészharangot: Nagy-Britannia országos tisztifőorvosa, Jonathan Van-tam szerint nagy valószínűséggel egy közönséges influenzajárvány lesz a következő, az emberiséget megtizedelő betegség.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+24, +29 °C
Minimum:
+13, +19 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütés mellett többször lesz erősen felhős az ég, helyenként záporok kialakulására kell készülni.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag