Rengeteg rákszűrés maradt el a járvány miatt, és ez baj

A koronavírus-járvány miatt tavasz óta legalább 10 ezer műtétet halasztottak el Magyarországon. A rákszűrések terén pedig még aggasztóbb a helyzet.

A koronavírus-járvány miatt rengeteg beavatkozás - egyebek mellett szürkehályog-, csípőízületi és gerincműtét - maradt el az egészségügyi kapacitások felszabadítása érdekében. Ezek a műtétek azért maradhattak el, mert nem számítanak életmentő beavatkozásoknak. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) műtéti várólistája szerint azonban a nyitott szívműtétre nagyjából 1 évet, az úgynevezett jelentős kiterjesztett gerincműtétre pedig több mint 2 évet kell várni - ismertették az RTL Fókusz című műsorában .

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus következményei, koronavírus rák, koronavírus daganatos betegek, koronavírus egészségügy,
Rengeteg rákszűrés maradt el a járvány miatt, és ez baj.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Megugorhat a rák áldozatainak száma

Ugyancsak aggodalomra ad okot az, hogy az új típusú koronavírus okozta krízishelyzet hatására a rákszűrések is szinte teljesen leálltak, illetve az emberek - a fertőzésveszélytől tartva - félnek emenni a vizsgálatra. A szakemberek szerint azonban emiatt a járvány elmúltával jelentősen megnőhet a daganatos megbetegedések miatt halálesetek száma.

Az emberek többsége csak elképzelni tudja, hogy milyenek most a mindennapok a frontvonalban. Ebbe engednek némi betekintést a koronavírus-fertőzötteket ellátó osztályokról készült képek - nézze meg őket itt és itt !

Korábbi cikkünkben pedig egy szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben a fertőzöttek száma folyamatosan nő, egyre kevesebb idő jut a nem koronavírusos betegekre. Így sokan csak akkor keresik fel az orvosukat, amikor már nagy a baj, pedig a korai diagnózis életet menthet - különösen a daganatos megbetegedések esetén. Bizonyos daganatoknál ugyanis már a 4 hetes késéssel felállított diagnózis is jelentősen rontja a betegek túlélési lehetőségét.

Már a koronavírus-járvány harmadik hullámával küzd Japán - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)