Országos koronavírus-szűrés: több mint 10 ezren vettek részt

Több mint 10 ezren részt az elmúlt 2 hétben a négy hazai orvosképző egyetem és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közreműködésével indított országos koronavírus-szűrésen. Az eredmény így reprezentatív lett.

A KSH 17787 személyt választott be az országos H-UNCOVER szűrésbe úgy, hogy a minta minden magyarországi régióra és 14 év felett minden életkorra reprezentatív legyen. A részvételi adatok első összesítése alapján elegendő számú állampolgár vett részt a szűrésen, így megfelelő pontosságú becslés adható majd a hazai koronavírus-fertőzöttek és átfertőzöttek számára vonatkozóan: országosan a meghívottak 67,3 százaléka, mintegy 10600 fő vett részt a vizsgálaton - írta közelményében a Semmelweis Egyetem.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus országos szűrés, koronavírus országos szűrőprogram, koronavírus-szűrés
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus országos szűrés, koronavírus országos szűrőprogram, koronavírus-szűrés

Az úgynevezett kerethiba figyelembevételével a legmagasabb, 75 százalék felett részvételi arány Veszprém, Nógrád és Pest megyében volt, míg a legjobban teljesítő megyeközpont Salgótarján lett, 77 százalékos részvétellel. Az elérhetetlen, időközben elhunyt, vagy külföldön élő személyek csökkentették a ténylegesen elérhető, tesztelendő személyek számát.

Május végén jöhetnek az adatok

Koronavírus: mire számíthatunk nyáron? A válaszért kattintson ide!

Az adatok feldolgozása továbbra is tart, így a koronavírus-fertőzöttek végső száma és az átfertőzöttek adatai május végére várhatóak. Ugyanakkor az eddigi összesítések alapján a korábban ismertetett részeredményekkel összhangban van a végeredmény.

Az országos, reprezentatív vizsgálat célja, hogy pontos képet kapjunk a koronavírus-járvány kiterjedéséről és az új vírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról, dinamikájáról. A minták legnagyobb részét a négy hazai orvosképző egyetem munkatársai vették le, de a vizsgálatban segítettek a mentőszolgálat és a vízimentők munkatársai is.

Lesznek újabb szűrések

A H-UNCOVER vizsgálat május 16-án zárult szűrésének részvételi aránya és a leszűrtek száma egyébként nemzetközi viszonylatban is kimagasló, a hasonló céllal Izlandon, valamint Szlovéniában végzett felmérésekben ennél jóval alacsonyabb, ötven százalék alatti volt a részvétel. A tervek szerint a jövőben még legalább két alkalommal megismétlik a koronavírus-szűréseket. A jelenlegi adatok alapján várhatóan szeptemberben szervezik meg a következő országos vizsgálatot.

Működni látszik a koronavírus-vakcina, biztatóak az első emberkísérletek - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső