Oltásellenesség: életekbe kerül a tájékozatlanság

A fertőző betegségek és járványok megelőzésének leghatékonyabb módja a védőoltások alkalmazása, mostanában mégis sok szülő - különféle mendemondák, vallási meggyőződés vagy egyszerű tájékozatlanságból fakadó aggodalom miatt - elutasítja a vakcinákat. Ennek következtében napjainkban is halnak meg európai gyermekek védőoltással megelőzhető betegségekben.

Magyarországon az oltandó korosztályokban az átoltottság 98 százalék körüli, ami azt jelenti, hogy a kötelező oltásokat a becslések szerint a lakosság 1,5-2 százaléka nem kapta meg előírásszerűen. Pedig a védőoltások döntő szerepet játszanak afertőző betegségekés a pusztító járványok elleni küzdelemben, megtagadásuk miatt egy-egy legyőzöttnek hitt ragály újra felütheti a fejét még napjainkban is. Hosszú évek tapasztalatai egyértelműen alátámasztják, hogy amint valahol megbomlik az oltási rend által kifeszített védelem, ott rendre megjelennek a korábban visszaszorított betegségek.

vakcina
A kötelező vakcinákon át kell esni. Az oktalanfélelemelveheti a a gyermekek életét

A tájékozatlanság a fő ok

A kötelező védőoltások alapvetően két csoportba sorolhatóak: vannak életkorhoz kötötten és megbetegedési veszély miatt alkalmazottak. Az életkorhoz kötött oltások közé tartozik többek között a járványos gyermekbénulás, a szamárköhögés, a diftéria (torokgyík), a kanyaró, mumpsz és a tbc elleni vakcina is. Ezek a súlyos, klasszikus fertőzőbetegségek sokáig visszaszorulóban voltak - akárcsak a járványos méreteket öltő fekete himlő, amely a védőoltás eredményeként fokozatosan eltűnt - de még ma is léteznek, így rendkívül fontos, hogy a gyerekek rendben megkapják ellenük a védőoltásokat.

Mégis akadnak szülők (ez alól Magyarország sem kivétel), akik kikerülik az oltási rendet, az oltóanyagok esetleges mellékhatásaitól való félelem vagy egyszerű tájékozatlanság miatt. Sokáig a higanyt tartalmazó tiomerzál adalék volt a feketebárány, azonban a vakcinák eleve nem is tartalmazhatnak higanyt, mert az megölné a legyengített kórokozókat. Majd közel 20 éve egy tanulmány állította, hogy a kombinált mumpsz, kanyaró és rubeola elleni védőoltás (MMR-oltás) tehető felelőssé azautizmuskialakulásáért. Bár azóta már több mint 70 orvosi tanulmány támasztotta alá, hogy az oltás nem hozható összefüggésbe az autisztikus zavarok kialakulásával, a tapasztalatok szerint mégis a legtöbben ezt a vakcinázást próbálják minden áron elkerülni. Ennek eredménye, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Régiójában kanyaró és rubeola járványok vannak jelenleg is.

Szülő és orvos együtt játszhatja ki a rendszert

Sok szülő arra alapozza döntését, hogy az úgynevezett nyájimmunitás védelmet nyújthat a védőoltást nem kapott gyermeke számára is, ilyenkor a beoltatlanok azért nem kapják el a betegséget, mert nincs kitől elkapni. Mindez csak addig működik, míg nem csökken az oltottak száma, vagy a gyermek külföldre nem utazik. Pedig a kanyaróba még akár egy fiatal, egészséges felnőtt is belehalhat.


Mivel a kötelező védőoltási rend eléri a célját, az állampolgári jogok korlátozása arányos a járványügyi biztonsággal, tehát a vakcinázást el kell végezni. A védőoltásokat megtagadó családokat a védőnői hálózatnak jelntenie kell az ÁNTSZ-nél, illetve az OGYI-nál, s adott esetben akár bírósági eljárás is indulhat a szülők ellen. Ezért nem ritka, hogy egyes orvosok, noha aláírják és bepecsételik az oltási könyvet, de nem adják be az előírt oltásokat. Bár még senkit sem buktattak le ezzel, a háziorvosi szakmán belül azonban nyílt titoknak számít, hogy vannak ilyen esetek. Mivel az egészségügyi hatóság csak konkrét esetben ellenőrizhet, ráadásul a kötelező oltások beadása legtöbbször védőnői jelenlét nélkül történik, erre nincs is sok esély, ugyanis egyik félnek - orvosnak és szülőnek - sem érdeke, hogy kiderüljön. Utólag pedig csak laboratóriumi vizsgálattal lehet igazolni, hogy a gyereknek beadták-e az oltást, amihez minden bizonnyal egy szülő sem járulna hozzá.

Miért nem éri meg kihagyni az oltást

Az orvos viszont csak akkor tagadhatná meg a vakcinázást, ha annak szakmai - bizonyos állapot vagy betegség - indoka van. Az oltások általános ellenjavallata a lázas állapot (kivétel például veszettség), immunhiányos állapot, súlyos korábbi oltási szövődmény az adott oltóanyaggal szemben, túlérzékenység az oltóanyaggal, vagy komponenseivel szemben, idegrendszeri betegség, terhesség. Ha azonban bizonyíthatóan ezen kívülálló okok miatt nem adja be a kötelező oltásokat, az súlyos következményekkel járó okirat hamisításnak számít.

Sokak szerint ezért a szülőknek komoly összeget kell fizetni, míg mások arra hivatkoznak, hogy nem pénzért, hanem meggyőződésből kénytelenek csalni az orvosok. A legnagyobb baj azonban, hogy ha csak papíron kapja meg egy gyerek az oltásait, olyan betegségek ellen is védtelen lesz, amelyek bár hazánkban nem vagy ritkán fordulnak elő, de külföldön könnyen megfertőződhetnek velük. Például Németországban, Svájcban, Olaszországban vagy Ausztriában időről időre felüti fejét a kanyaró, ugyanis ezekben az országokban ez a védőoltás nem kötelező.

Van a társadalomnak egy kisebbsége (arányuk 1,5-2 százalékra tehető), akik úgy hiszik, hogy az oltások mögött a pénzéhes háttérhatalom bújik meg. És most nagyon úgy tűnik, hogy orvosok is csatlakoztak az oltásellenesek köréhez, hiszen a legutóbbi hírek szerint vannak olyan orvosok, akik oltás nélkül - persze vaskos boríték ellenében - kiadják a kitöltött oltási könyvet. Így téve lehetővé a szülőknek a büntetések elkerülését és a gyerek felvételét mindenfajta vegzatúra nélkül a bölcsődébe, óvodába, iskolába - állítja egy egészségügyi szakértő. Részletek! 

Az Országos Epidemiológiai Központ módszertani levele a védőoltásokról leszögezi, hogy az alábbi állapotok, betegségek nem kizáró okok, tehát az oltásokat el kell végezni:
- allergia, asztma, (atópiás allergiás betegségek nyugalmi szakasza); atópiás dermatitis, alimentáris tojásfehérje allergia,
- konvulzió (görcsök előfordulása) a családi anamnézisben;
- lokális szteroid kezelés;
- dermatózisok,ekcémavagy más lokalizált bőrbetegség;
- krónikus szív-, tüdő- és vesebetegség;
- neurológiai betegségek stabil állapota (pl. központi idegrendszeri bénulás, kontrollált epilepszia) és Down-szindróma;
- újszülöttkori sárgaság;
- újszülöttkori kis súly;
- koraszülöttség;
- alultápláltság.
Az Országos Epidemiológiai Központ minden évben kiadja módszertani levelét a védőoltásokról a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében. A Védőoltási Módszertani Levél az azt megelőző évi védőoltási tevékenységre vonatkozó ismereteket, hazai gyakorlati feladatokat, továbbá az oltásokkal kapcsolatos általános és specifikus indikációkat, kontraindikációkat, az oltóanyagok beszerzésére, tárolására, felhasználására, az oltási nyilvántartásokra, jelentésekre vonatkozó kötelezettségeket, szakmai ismereteket, előírásokat illetve ajánlásokat foglalja össze. 

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +8 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt pár órára kisüt a nap, északnyugaton kezdődik erősebb felhősödés, de csapadék még nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag