Mégis a "magyar járványgóc" környékéről érkezett Angliába a madárinfluenza?

Most már kevésbé valószínű, hogy vadmadarak hurcolták volna be Nagy-Britanniába a madárinfluenzát, és valószínűbb, hogy a kór baromfival érkezett - mondta vasárnap a brit szakminiszter, akinek tárcáját a The Sunday Times a "madárinfluenzától sújtott magyarországi térségből" származó pulykahús importjának engedélyezésével vádolta meg.
David Milibandet, a brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztérium (DEFRA) vezetőjét a BBC tévé vasárnap délelőtti politikai magazinműsorában szembesítették azzal, hogy a hét elején még "valószínűleg vadmadaraktól eredőnek" nevezte a magyar érdekeltséggel is bíró brit baromficég, a Bernard Matthews angliai telepén kitört madárinfluenza-járványt, azóta azonban saját tárcája is a "magyar kapcsolatot" nevezte valószínű lehetőségnek.
Miliband azt mondta: hét eleji kijelentése - amelyet az alsóházban tett - az akkori állatorvosi véleményekre alapult, a minisztérium szakértői azonban azóta megállapították, hogy az angliai baromfijárványt okozó vírus nemcsak hogy a magyarországival azonos családba tartozik, "de annak egypetéjű ikre ... teljesen azonos azzal".
Ezután "a valószínűség módosult", és a minisztérium ekkor (csütörtökön) új tájékoztatást adott ki, amely szerint most már valószínűbb, hogy a fertőzés baromfiforrásból eredt, és kevésbé valószínű, hogy vadmadarak hurcolták be - mondta a miniszter. David Miliband a hét elején, a témáról a londoni alsóházban rendezett vitában azt mondta: a madárinfluenzától érintett magyarországi telep nem a Bernard Matthews tulajdona, emellett a nagy-britanniai kórtól érintett növendék pulykák mindegyike brit nevelésű volt, vagyis "ebben a vonatkozásban sincs magyar kapcsolat".
Miliband ezt a kijelentését a vasárnapi BBC-műsorban is megerősítette, és hozzátette: semmilyen bizonyíték nem utal arra, hogy a magyarországi madárinfluenza-előfordulás góca körüli zárt övezetből Nagy-Britanniába vagy bármely más országba exportáltak volna baromfihúst, a zónán kívülről lebonyolított export pedig továbbra is legális.
Arra a kérdésre, hogy a minisztérium miért nem tiltotta meg a magyarországi baromfihús importját, a miniszter azt mondta: egyrészt azért, mert a tárca állatorvosai nem mondták azt, hogy közegészségügyi szempontból ez indokolt lenne, másrészt "nem lett volna értelmes dolog hasonló megtorló intézkedéseket kiprovokálni" az egész brit baromfiágazattal szemben.
A The Sunday Times című vezető brit vasárnapi lap is azt írta: a szakminisztérium attól tartott, hogy ha leállítja a magyar pulykahús importját, más európai uniós országok a brit exportra rónak ki tilalmat. Az újság szerint mindazonáltal a Bernard Matthews nem csupán saját sárvári telepéről importált pulykahúst még a héten is, hanem egy kecskeméti vágóhídról is, amely kevesebb mint 50 kilométerre van a délkelet-magyarországi madárinfluenza-előfordulások helyszínétől.
A brit cég a hét elején összesen 40 tonna pulykahús behozataláról értesítette a brit állatorvosokat; a szállítmány fele a Bernard Matthews északnyugat-magyarországi telepéről érkezett, a másik fele azonban "a madárinfluenza sújtotta délkeleti országrészben lévő vágóhídról" - áll a cikkben. A magyar pulykahúst két teherautó szállította a brit cég kelet-angliai feldolgozó üzemébe. Ez alig néhány száz méterre van a Bernard Matthews pulykanevelő telepétől, ahol a múlt héten kimutatták a madárinfluenza jelenlétét - áll a The Sunday Times cikkében.
A lap szerint az illetékes (minisztériumi) állatorvosok annak ellenére nem állították le az importot, hogy a kecskeméti vágóhíd mindössze 48 kilométerre van a zárlat alá vett magyarországi térségtől. A Bernard Matthews a minap közölte, hogy "önkéntesen felfüggesztette" a húsbehozatalt Magyarországról.
A vasárnapi brit lapnak azonban egy forrás, aki "közel áll" a brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztériumhoz (DEFRA), azt mondta: a brit cég csak azután állította le csütörtöktől az importot, hogy összes nagy-britanniai baromfitelepének kényszerbezárásával fenyegették meg. A Bernard Matthews szóvivője ezt az értesülést cáfolta. A brit társaság kereskedelmi igazgatója a minap azt mondta, hogy a cég teherautói a fertőzéstől sújtott magyar baromfitelep "közelében sem jártak".
A vállalat tulajdonában lévő SáGa Foods Rt. sárvári üzeme 250 kilométerre van attól a szentesi libateleptől, ahol januárban madárinfluenzát észleltek. A Bernard Matthews Suffolk grófságbeli pulykatelepén a múlt hétvégén 159 ezer pulykát kellett leölni, miután elhullott állatokban kimutatták a H5N1 madárinfluenza-vírust. (MTI Eco)

x

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+5, +10 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban pénteken délelőtt délen erősen felhős lesz az ég, máshol a változó felhőzet melett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag