Meghalt az orvos, aki először beszélt a koronavírusról

Tegnap röppent fel a hír, hogy elhunyt az a kínai orvos, aki megpróbált riadót fújni a koronavírus-járvány kitörésekor, de a helyi médiában igyekeztek ezt cáfolni. Mostanra a kórház is megerősítette a halálát.

Ahogy arról a The New York Times tényfeltáró cikke alapján mi is beszámoltunk, a kínai hatóságok 2019 végén, illetve az idei év elején mindent megtettetek, hogy eltussolják, új járvány van kirobbanóban. Dr. Li Ven-liang december 30-án egy chatszobában írta meg orvostanhallgató barátainak, hogy a kórházában hét embert tartanak karanténban egy rejtélyes vírus miatt. A szemészorvos ajtaján még aznap éjjel kopogtattak, és bevitték a vuhani egészségügyi hatósághoz, ahol kérdőre vonták, miért osztott meg bizalmas információkat.

A maszk többet árt, mint használ? Korábbi cikkünkben annak jártunk utána, vajon érdemes-e maszkkal védekezni a koronavírussal szemben.

Három nappal később pedig a rendőrség aláíratott vele egy papírt, amelyben az állt, elismeri, hogy törvénytelen viselkedést tanúsított, amikor egy vírusról beszélt. Mint később kiderült, ez a vírus a koronavírus volt.

Dr. Ven-liangról január 10-én derült ki, hogy megfertőzte a koronavírus. Fotó: iStock
Dr. Ven-liangról január 10-én derült ki, hogy megfertőzte a koronavírus. Fotó: iStock

Dr. Ven-liangről január 10-én derült ki, hogy ő is megfertőződött, mivel egy olyan asszonyt kezelt zöldhályoggal, akiben már ott lappangott a vírus. A The New York Times-nak a kórházi ágyáról nyilatkozta a következőket: "Ha a hatóságok közzétették volna a kezdettől fogva a vírussal kapcsolatos információkat, most sokkal jobb lenne a helyzet. Nagyobb nyitottság és transzparencia kéne." Hozzátette, hogy amint felépül, szeretne tovább küzdeni a járvány frontvonalában.

Ám a 34 éves orvos nem gyógyult meg. A Global Times, egy angol nyelvű kínai lap hozta le először, hogy belehalt a fertőzésbe. Miután a gyászhír végigsöpört a médián, a kínai szervek azt közölték, hogy Dr. Ven-liang nem halt meg, de szívbetegsége miatt súlyos az állapota. Csütörtök estére kiderült, hogy ez hazugság volt, a kórház is megerősítette a halálhírét. Az orvosról a WHO is megemlékezett. "Mindannyiunkat megrendített Dr. Li Ven-liang halála. Mindenki elismeréssel tartozik az általa végzett munkáért" - hangzott el az Egészségügyi Világszervezet koronavírussal foglalkozó csütörtöki sajtótájékoztatóján.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: