Még több az ingyenes védőoltás

A Nemzeti Védőoltási Program 2014-es változása tovább bővíti azon védőoltással megelőzhető betegségek körét, amelyekkel szemben a védelmet nyújtó oltóanyagokat az állam biztosítja, így védve gyermekeink egészségét.

Magyarországon az életkorhoz kötött oltások teljesítése hosszú évekre visszatekintve kiváló, az oltandó korosztályokban az átoltottság meghaladja a 98 százalékot. A magas átoltottságnak és a védőoltásokkal kapcsolatos járványügyi felügyeleti tevékenységnek köszönhetően a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek járványügyi helyzete világviszonylatban is kiváló. Az Európai Védőoltási Hét fő üzenete, hogy minden gyermeknek joga és szüksége van a védőoltással megelőzhető betegségek elleni védelemre.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Regionális Irodája 2014-ben kilencedik alkalommal hirdeti meg az Európai Védőoltási Hét eseménysorozatát. A 2014. április 22-26. közötti programokban Magyarország hivatalosan nyolcadik alkalommal vesz részt. Ez a hét kiváló alkalom arra, hogy kiemelje a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek és az ellenük való védekezés fontosságát. Jelenleg a világon évente 2-3 millió haláleset hárítható el immunizációval, de minden 5-ik gyermekből 1 még mindig nem kapja meg a megfelelő védőoltást. Európában évente 10,7 millió újszülöttből 650 ezer gyermek nem kapja meg 1 éves koráig a diftéria, tetanusz és szamárköhögés elleni vakcina mindhárom dózisát.

A WHO Európai Régiójában kanyaró és rubeola járványok zajlanak - ez a valóság!
  • Az elmúlt három év során a régióban több mint 90 ezer kanyaró megbetegedés fordult elő.
  • Az elmúlt években a kanyarós megbetegedések 80 százalékát az Európai Unió tagállamaiból jelentették.
  • 2013-ban Európában 31 685 kanyarós megbetegedést regisztráltak.
  • 2013-ban 39 ezernél több rubeola megbetegedés történt, ebből több mint 38 ezer Lengyelországban.
Magyarországon a következetesen végrehajtott Nemzeti Védőoltási Programnak köszönhetően sokkal jobb a helyzet. 2002 óta nem fordult elő hazai eredetű kanyaró megbetegedés. 2013-ban összesen egy külföldről importált, laboratóriumi vizsgálattal is megerősített kanyaró megbetegedést diagnosztizáltak, rubeola esetében pedig ez a szám nulla!

Még több az ingyenes védőoltás (Fotó: Europress)

Még több az ingyenes védőoltás (Fotó: Europress)


Az Európai Védőoltási Hét az idén arra hívja fel a figyelmet, hogy az egészség egész életen át tartó megőrzésében a védőoltásoknak kiemelt szerepük van. Nem csak arra kell emlékeztetni a szülőket, hogy oltassák be gyermeküket, hanem arra is, hogy mennyire fontos az élet során a védőoltással megelőzhető betegségek esetében az egyéni védelem fenntartása.

  • A csecsemők és a kisgyermekek esetében az életkorhoz kötött védőoltások rendkívül fontosak. Aggasztó látni, hogy védőoltással megelőzhető betegségek miatt még ma is alakulnak ki járványok Európában.
  • A serdülőkor az az életszakasz, amikor kezd kialakulni, tudatosulni az egyén felelősségvállalása saját védelme érdekében. Ebben az életkorban kérhető például a HPV elleni védőoltás.
  • Felnőttkorban a szülők hoznak felelős döntéseket gyermekük védőoltásaival kapcsolatban. Emellett például a nemzetközi utazásokat megelőzően lehet szükség számos védőoltásra, illetve emlékeztető oltásra.
  • Idősebb korban a védőoltásokkal megelőzhető betegségek közül sok súlyos következményekkel járhat. Ilyen például az influenza. A WHO ajánlása szerint az idősek legalább 75 százalékát tanácsos beoltani a szezonális influenza ellen.
Magyarországon 2014-ben tovább bővül azon védőoltással megelőzhető betegségek köre, melyek ellen a védőoltást a magyar állam biztosítja, garantálva ezzel a teljes esélyegyenlőséget a gyermekek számára. A pneumococcus elleni védőoltás bekerül az életkorhoz kötötten kötelező védőoltások közé, a human papillomavírus (HPV) elleni immunizáció pedig önkéntes oltásként, térítésmentesen lesz kérhető a 12 éves lányok számára.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban hétfon délelőtt gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég, északnyugaton helyenként párás maradhat a levegő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag