Másért tört ki az AIDS-járvány, mint gondoltuk

Hajdani betegek vérmintáiból vett gének elemzésével kimutatták, hogy az amerikai AIDS-járvány New Yorkban kezdődött az 1970-es évek elején, ezzel megcáfolták azt a régi elméletet, amely szerint a vírust egy légiutas-kísérő hurcolta be az országba az 1980-as évek elején, amiért őt tévesen zéró páciensnek nevezték.

A tudósok régóta gyanakodtak arra, hogy a HIV-vírus már egy évtizeddel az előtt jelen lehetett az országban, hogy 1981-ben az első AIDS-betegeket diagnosztizálták Los Angelesben. A Nature tudományos folyóiratban közzétett tanulmány ezt most genetikai bizonyítékokkal támasztotta alá - írja a hvg.hu.

NAMES Project AIDS Memorial Quilt
AIDS-megemlékezés Washingtonban. Más az igazság, mint vélték         Forrás: wikimedia.org

Michael Worobey, az Arizonai Egyetem evolúcióbiológusa és kollégái nyolc homoszexuális és biszexuális férfitól 1978-79-ben levett, azóta fagyasztva tárolt vérmintájában talált HIV-vírusok teljes géntérképét készítették el. Összevetették New York-i és San Franciscó-i férfi páciensek vírusmintáival, hogy nyomon követhessék a kórokozó genetikai változásait. Azt állapították meg, hogy a vírus 1970 körül került át a karibi térségből New Yorkba, és kezdett országosan terjedni.


Ugyanezzel a módszerrel térképezték föl a zéró páciens vírusmintájának génjeit is. A férfit Randy Shilts 1987-ben megjelent És a zenekar játszik tovább... című bestsellerében, illetve az annak alapján készült, azonos című filmben meg is nevezték, Gaetan Dugasnak hívták. Shilts Dugas halála után írta a regényt, amelyben kulcsszerepet tulajdonít neki a járvány kirobbanásában.

Az új tanulmány azonban nem talált tudományos bizonyítékot arra, hogy Dugas volt az amerikai AIDS-járvány elsődleges oka. A férfit először az amerikai járványügyi központ (CDC) egy tanulmánya hozta összefüggésbe azAIDSkitörésével. A kutatók szerint a kór egy negyven homoszexuális férfiból álló csoportban kezdett terjedni nemi érintkezés útján.

Az amerikai járványügyi központ (CDC) 1981. június 5-én jelentette be, hogy egy újfajta betegséget diagnosztizáltak több betegen, akik tüdőgyulladásban hunytak el Los Angeles-i kórházakban. Innen tudjuk pontosan nyomon követni az AIDS terjedését a világon. Részletek!

Ebben a tanulmányban nevezték Dugast "O" páciensnek, később a betűt tévedésből számnak olvasták, így lett Dugas zéró páciens, arra utalva, hogy ő volt az első fertőzött.

"Ez az ember egyszerűen a több ezer beteg egyike volt, mielőtt a kórokozót felismerték volna" - magyarázta a tanulmány társszerzője, Richard McKay, a Cambridge-i Egyetem orvostörténésze.

Forrrás: hvg.hu

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +20 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a sok napsütést csak kevés felhő zavarhatja, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag