Már Európában van az ebola. Kell-e félnünk?

Meghalt Macedóniában egy brit férfi, aki a gyanú szerint ebolás lehetett, Szerbiában 708 embert megfigyelnek, Nagy-Britannia pedig szűrő intézkedést léptetett életbe - európai járványra mégis kicsi az esély.

A Balkánon eddig egy halálos kimenetelű ebolagyanús esetet regisztráltak. Macedóniában egy brit férfi halt meg csütörtökön, aki a gyanú szerint az Ebola-vírus hordozója volt. Egy másik brit állampolgár is a betegség tüneteit mutatta, emiatt a hatóságok karantén alá helyezték azt a szállodát, ahol a brit férfi lakott, és nem engedik ki az ott tartózkodó másik britet és a személyzetet sem.
A szerbiai egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az ebolajárvány megelőzése végett egészségügyi megfigyelés alá helyeztek 708 embert, akik közül 92-en a ragálytól sújtott térségből, Nyugat-Afrikából érkeztek az országba. A megfigyelés alá vontakat nem különítették el Szerbiában, otthon tartózkodhatnak, ugyanakkor arra kötelezték őket, hogy azonnal jelentsék, ha az ebola tünetek bármelyikét - láz, gyomorfájás - tapasztalják magukon. Az egészségügyi minisztérium emellett azt is közölte, hogy az ország mindent megtesz annak érdekében, hogy ne jusson be a vírus Szerbiába.

Így előzhető meg

Az ebola tünetei, kezelése, megelőzése - bővebb információkért kattintson ide!

Spanyolországbancsütörtökön rosszabbodott annak az ápolónőnek az állapota, aki egy Afrikából hazatért, ebolában megbetegedett spanyol paptól fertőződött meg. A 44 éves Teresa Romero az első személy, aki Afrikán kívül kapta el a járványt. Madridban további négy embert különítettek el, akiknél felmerült a fertőzés gyanúja. Összesen már hét embert helyeztek elkülönítőbe, de eddig csak az ápolónő tesztje volt pozitív közülük.

Nyers csirkehús feldolgozása utcai árusnál. A higiénés viszonyok messze elmaradnak a kívánatostól, legyek szállják a nyers húst, az eszközök piszkosak, fertőtlenítés egyáltalán nincs. A kép jól jellemzi a közegészségügyi állapotokat (Forrás: ÁNTSZ)

Nyers csirkehús feldolgozása utcai árusnál. A higiénés viszonyok messze elmaradnak a kívánatostól, legyek szállják a nyers húst, az eszközök piszkosak, fertőtlenítés egyáltalán nincs. A kép jól jellemzi a közegészségügyi állapotokat (Pályi Bernadette felvétele)


Csehországban is ebola gyanúja merült fel egy 1958-as születésű cseh férfinál, aki 22 napja érkezett haza Libériából, azonban a halálos betegség gyanúját a cseh és németországi laboratóriumokban elvégzett tesztek néhány nap múlva kizárták.

Európában nem valószínű az Ebola-vírus elterjedése, miért?

Nagy-Britannia fokozott egészségügyi szűrést rendelt el a legforgalmasabb brit határátkelő pontokon az ebolajárványtól sújtott térségekből érkezők esetében. A szűrés a Libériából, Sierra Leonéból és Guineából érkezőket érinti.

Európában továbbra is kicsi a valószínűsége egy Ebola-járvány kialakulásának és annak is, hogy a megerősített spanyolországi fertőzésből kiterjedt fertőzés alakuljon ki - mondta Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója korábban az MTI-nek. Hozzátette: azt valószínűsíteni lehet, hogy a következő hetekben, hónapokban lesz egy-egy behurcolt fertőzött, de ezek elszigetelt esetek lesznek. Továbbá az is elképzelhető, hogy lesznek olyan esetek, mint Spanyolországban, hogy az ebolás betegeket ápoló egészségügyi személyzet kapja el a vírust.

Jakab Zsuzsanna kiemelte, egy esetleges járvány kialakulásának gátat szab a magas európai közegészségügyi és járványügyi felkészültség, a jó laboratóriumi kapacitás, a jó egészségügyi feltételrendszer, a beteg(ek) elkülönítésére és gyógyítására alkalmas kórházak, és a beteggel kapcsolatba kerültek felderítésének lehetősége, és a jól képzett szakembergárda.

Pályi Bernadett az ebolában megbetegedettek vérmintáját dolgozza fel a kesztyűs bokszban; a fertőző anyag teljesen el van zárva a külvilágtól. Használata nagy gyakorlatot és koncentrációt igényel, a legnehezebb feladatok egyike a terepi laboratóriumi munka során (Jobbra Pályi Bernadett, a kép készítője)

Pályi Bernadett az ebolában megbetegedettek vérmintáját dolgozza fel a kesztyűs bokszban; a fertőző anyag teljesen el van zárva a külvilágtól. Használata nagy gyakorlatot és koncentrációt igényel, a legnehezebb feladatok egyike a terepi laboratóriumi munka során (Jobbra Pályi Bernadett, a kép készítője)


A járvány sújtotta nyugat-afrikai Guineából hazatért magyar járványügyi szakemberek (Pályi Bernadett, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) Virológiai Főosztályának biológusa, a Nemzeti Biztonsági Laboratórium munkatársa és Kis Zoltán, a Nemzeti Biztonsági Laboratórium vezetője) is ezt az álláspontot erősítik meg. Elmondásuk szerint a kinti közegészségügyi és higiénés állapotokat egy európai ember el sem tudja képzelni: mindent ellep a szemét, amit nem szállítanak el, a nyers hús körül légyrajok dongnak. A lezúduló esővíz elmossa a latrinákat, ez is veszélyt jelent, mindeközben 3 millió emberre összesen 8 orvos jut.

Az Országos Epidemológiai Központ szakemberei felhívták a figyelmet arra, hogy a magyar egészségügy felkészült, annak ellenére, hogy egészen minimális az esélye a vírus behurcolásának és annak, hogy járvány alakuljon ki.

Hivatalos adatok szerint eddig több mint 3400-an haltak meg a kór okozta betegségben Guineában, Libériában és Sierra Leonéban. A vírus eddig több mint 7500 embert betegített meg. A járvány vérrel és más testnedvvel terjed.

Az ebola diagnózisával és kezelésével kapcsolatos bővebb információkért kattintson ide!


Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +34 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt hosszabb-rövidebb időre mindenhol kisüt a nap, a megnövekvő felhőzetből elszórtan lehet zápor, zivatar.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag