Maláriásak vagyunk? 20 másodperc alatt kiderül!

Hiába megelőzhető és gyógyítható betegség a malária, évente még így is több mint félmillió halálesetet okoz, főként az afrikai régióban. A mostani felfedezés a malária észlelését könnyíti, ráadásul nem is akárhogyan.

Az Emerging Infectious Diseases szaklap egy olyan gyorsdiagnosztikai tesztről számolt be, amelyhez még vérvétel sem szükséges. Ez pedig kifejezetten meglepő annak tudatában, hogy a maláriát okozó Plasmodium falciparum egy vérben megtalálható patogén.
Azt nem állítaná egy megkérdezett sem, hogy a jelenleg használt maláriatesztek nem ideálisak a fejlődő régiók országai számára, ahonnan a legtöbb maláriás megbetegedést jelentik. A probléma inkább ott rejlik, hogy a vérmintákat elemezni kell, ehhez pedig szükség van egy képzett technikusra, kémiai reagensekre és laborfelszerelésre is - ráadásul a hagyományos mikroszkópos technikák használatával, ideális környezetben is mintegy egy órát vesz igénybe az, hogy megállapíthassuk a vérmintából: maláriás-e valaki vagy sem.Vannak olyan gyorsabb ujjszúró módszerek, amelyek során nincs szükség képzett asszisztensekre, de ezek jóval nagyobb százalékban adnak megtévesztő hamis-pozitív eredményeket. Ráadásul ezek drágábbak is a hagyományos vérvételi módszernél, lejárati idejük van és nem működnek jól a hőségben - ami kifejezetten hátrány a trópusi környezetben.

A vérvételes maláriateszt nehézkes az elmaradottabb országokban

A vérvételes maláriateszt nehézkes az elmaradottabb országokban


A készülék kis intenzitású, ártalmatlan lézerpulzusokkal bombázza a bőrön keresztül a véredényeket. Ennek értelme a következő: amikor a maláriát okozó parazita felzabálja a hemoglobint, apró nanokristályos töredékek keletkeznek. A lézerpulzusok energiáját pedig ezek nyelik a szervezetben: ennek hatására hő keletkezik, amely elpárologtatja a körülöttük lévő folyadékot, így számos apró buborék keletkezik, amelyek gyorsan ki is pukkadnak. Ezeknek észlelhető hangja van, amelyet a készülékbe rejtett szenzor képes meghallani. Ezt pedig mintegy 20 másodperc alatt képes lefolytatni, azaz ennyi idő alatt kideríti, hogy maláriásak vagyunk-e vagy sem.

A készülék előnye, hogy különleges reagensek sem kellenek hozzá, amelyeknek évi költsége mintegy 100 millió dollárra rúg világszerte. Ugyanakkor elemmel működik, nincs szüksége áramra és a tesztek lefolytatásához nincsen szükség képzett asszisztensekre sem. Egy készülék ugyan 15 ezer dollárba (kb 4.2 milló forintba) kerül, viszont 200 ezer vizsgálatot lehet vele végezni: így egy teszt átlagosan csak 8 centbe kerül.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+17, +23 °C

Hazánkban kedden délelőtt alig lesz felhő az égen, csapadékra nem kell készülni.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag