Koronavírus: van, ahol már kötelező az oltás 50 felett

Az olasz kormányzat szerdai döntése értelmében a munkavégzés kötelező feltételévé vált a dél-európai országban a COVID-19 elleni védőoltás felvétele az 50 évnél idősebb munkavállalók számára. Az intézkedés célja az omikron variáns megjelenésével fellángoló járvány lassítása és a jövőbeni halálesetek számának csökkentése.

A mai naptól ismét oltási akció kezdődik Magyarországon, amelynek keretében előzetes időpontfoglalás nélkül is bárki felveheti a COVID-19 elleni védőoltást.

Immár több mint 138 ezer halálesetet regisztráltak COVID-19-hez köthetően Olaszországban azóta, hogy 2020 februárjában kitört a koronavírus-járvány. Ennél csupán az Egyesült Királyságban követelte több beteg életét afertőzésEurópán belül. Mint azt a Reuters hírügynökség írja, a védekezés jegyében a Mario Draghi miniszterelnök vezette kormány korábban kötelező tette a COVID-19 elleni védőoltás felvételét a tanárok és az egészségügyi dolgozók számára, valamint tavaly október óta minden munkavállaló csak oltási igazolással vagy negatív teszteredménnyel léphet be a munkahelyére az országban. Ezek hiányában sem bocsátják el automatikusan az érintett dolgozókat, de nem is dolgozhatnak, hanem fizetés nélküli szabadságra kell menniük.

COVID-19 elleni oltásra várakozók a dél-olaszországi Nápolyban január 5-én
COVID-19 elleni oltásra várakozók a dél-olaszországi Nápolyban január 5-én. Fotó: Getty Images

A szerdai rendelet ezt a szabályt szigorítja még tovább az 50 évnél idősebb munkavállalók esetében, akik immár nem választhatják a tesztelést sem oltás helyett. A rendelet elfogadását egy két és fél órás kabinetülés előzte meg, amely során még a többpárti kormánykoalíción belül is éles viták alakultak ki. "A mai intézkedések célja, hogy a kórházaink továbbra is megfelelően tudjanak működni, egyszersmind az iskolák és üzletek nyitva maradhassanak" - hívta fel a kabinet figyelmét az ülésen Draghi a szóvivője elmondása szerint.

Európában kevés példa akad hasonlóan szigorú intézkedésekre a vakcináció terén. Ausztria korábban bejelentette, hogy fennáll a lehetősége, hogy februártól kötelezővé teszik a 14 évnél idősebb lakosság számára a védőoltás felvételét. Görögországban pedig január 16. után válik kötelezővé az oltás a 60 éven felüliek esetében. Olaszországot valamelyest később érte el a gyorsan terjedő omikron variáns, mint néhány észak-európai államot, de az elmúlt hetekben már folyamatos emelkedés tapasztalható a napi új fertőzések számában, ami egyre nagyobb terhet ró az egészségügyi ellátórendszerre.

Az elmúlt két hétben átlagosan napi 150 halálesetet regisztráltak COVID-19-hez köthetően az olasz hatóságok, illetve szerdán 231, kedden 259 fertőzött beteg vesztette életét. Szerdán több mint 189 ezer új fertőzést jelentettek, ami a legmagasabb érték a világjárvány kezdete óta. Az Our World in Data adatai szerint az olaszok 74 százaléka kapta meg az alapimmunizáláshoz szükséges teljes oltássorozatot, illetve 35 százalékuk vette fel a harmadik, emlékeztető oltásdózist.

Csütörtök reggelig újabb 80 haláleset történt Magyarországon COVID-19-hez köthetően, amivel a járvány halálos áldozatainak száma megközelíti a 39,7 ezret.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)