Koronavírus: van, ahol már a brazil mutáns is terjed

Az új típusú koronavírus brazíliai mutációját azonosították a közép-olaszországi Umbria tartományban. Közben már az angliai és a dél-afrikai vírusvariáns is terjed a térségben - jelentették be az egészségügyi hatóságok.

Umbria egészségügyi hivatala két ember mintájában mutatta ki biztosan a brazíliai koronavírus-mutációt. A régió határai egyébként már december vége óta le vannak zárva, Olaszország pedig január közepén felfüggesztette a Brazíliával közös légi forgalmat - a tilalom egyelőre február 16-áig van érvényben. Az egészségügyi minisztérium országos adatai szerint emellett már 125 beteg mintájában találták meg a Nagy Britanniában felfedezett variánst, 3 betegnél pedig a dél-afrikai variánst mutatták ki.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány, koronavírus mutáció, koronavírus terjedése
A három új vírusvariáns párhuzamosan terjed a térségben. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Így állítanák meg a mutációkat

Ahogyan az olasz sajtó fogalmazott, a mutációkkal azonosított néhány beteg "csak a jéghegy csúcsa". Ezért az egészségügyi hatóságok "vadászatot" indítottak a vírusvariánsok jelenlétének felkutatására.

COVID-19: a beszéd fertőzőbb, mint a köhögés - részletek itt.

A tárca többoldalas útmutatót adott ki a vírusvariánsok ellenőrizetlen terjedése megakadályozását célzó rendkívüli intézkedésekről. Ez alapján az új típusú koronavírus valamely mutációjával azonosított betegek esetében szigorítják a kontaktkeresést, és feltérképezik utolsó két hetük kapcsolatait a vírus azonosítása előtti 48 óráig. A vírusmutációban megbetegedett személyekre - az eddigi vírustörzsnél alkalmazott tíz nap helyett - kéthetes karantén érvényes.

Elhunyt Sir Tom Moore, a brit hadsereg veteránja, aki tavaly csaknem 33 millió fontot gyűjtött a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) számára a koronavírus-járvány elleni küzdelemre. A részletekért olvassa el korábbi cikkünket!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: