Koronavírus: van, ahol már a brazil mutáns is terjed

Az új típusú koronavírus brazíliai mutációját azonosították a közép-olaszországi Umbria tartományban. Közben már az angliai és a dél-afrikai vírusvariáns is terjed a térségben - jelentették be az egészségügyi hatóságok.

Umbria egészségügyi hivatala két ember mintájában mutatta ki biztosan a brazíliai koronavírus -mutációt. A régió határai egyébként már december vége óta le vannak zárva, Olaszország pedig január közepén felfüggesztette a Brazíliával közös légi forgalmat - a tilalom egyelőre február 16-áig van érvényben. Az egészségügyi minisztérium országos adatai szerint emellett már 125 beteg mintájában találták meg a Nagy Britanniában felfedezett variánst, 3 betegnél pedig a dél-afrikai variánst mutatták ki.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány, koronavírus mutáció, koronavírus terjedése
A három új vírusvariáns párhuzamosan terjed a térségben. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Így állítanák meg a mutációkat

Ahogyan az olasz sajtó fogalmazott, a mutációkkal azonosított néhány beteg "csak a jéghegy csúcsa". Ezért az egészségügyi hatóságok "vadászatot" indítottak a vírusvariánsok jelenlétének felkutatására.

COVID-19: a beszéd fertőzőbb, mint a köhögés - részletek itt .

A tárca többoldalas útmutatót adott ki a vírusvariánsok ellenőrizetlen terjedése megakadályozását célzó rendkívüli intézkedésekről. Ez alapján az új típusú koronavírus valamely mutációjával azonosított betegek esetében szigorítják a kontaktkeresést, és feltérképezik utolsó két hetük kapcsolatait a vírus azonosítása előtti 48 óráig. A vírusmutációban megbetegedett személyekre - az eddigi vírustörzsnél alkalmazott tíz nap helyett - kéthetes karantén érvényes.

Elhunyt Sir Tom Moore, a brit hadsereg veteránja, aki tavaly csaknem 33 millió fontot gyűjtött a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) számára a koronavírus-járvány elleni küzdelemre. A részletekért olvassa el korábbi cikkünket!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)