Koronavírus: van, ahol már a brazil mutáns is terjed

Az új típusú koronavírus brazíliai mutációját azonosították a közép-olaszországi Umbria tartományban. Közben már az angliai és a dél-afrikai vírusvariáns is terjed a térségben - jelentették be az egészségügyi hatóságok.

Umbria egészségügyi hivatala két ember mintájában mutatta ki biztosan a brazíliai koronavírus -mutációt. A régió határai egyébként már december vége óta le vannak zárva, Olaszország pedig január közepén felfüggesztette a Brazíliával közös légi forgalmat - a tilalom egyelőre február 16-áig van érvényben. Az egészségügyi minisztérium országos adatai szerint emellett már 125 beteg mintájában találták meg a Nagy Britanniában felfedezett variánst, 3 betegnél pedig a dél-afrikai variánst mutatták ki.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány, koronavírus mutáció, koronavírus terjedése
A három új vírusvariáns párhuzamosan terjed a térségben. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Így állítanák meg a mutációkat

Ahogyan az olasz sajtó fogalmazott, a mutációkkal azonosított néhány beteg "csak a jéghegy csúcsa". Ezért az egészségügyi hatóságok "vadászatot" indítottak a vírusvariánsok jelenlétének felkutatására.

COVID-19: a beszéd fertőzőbb, mint a köhögés - részletek itt .

A tárca többoldalas útmutatót adott ki a vírusvariánsok ellenőrizetlen terjedése megakadályozását célzó rendkívüli intézkedésekről. Ez alapján az új típusú koronavírus valamely mutációjával azonosított betegek esetében szigorítják a kontaktkeresést, és feltérképezik utolsó két hetük kapcsolatait a vírus azonosítása előtti 48 óráig. A vírusmutációban megbetegedett személyekre - az eddigi vírustörzsnél alkalmazott tíz nap helyett - kéthetes karantén érvényes.

Elhunyt Sir Tom Moore, a brit hadsereg veteránja, aki tavaly csaknem 33 millió fontot gyűjtött a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) számára a koronavírus-járvány elleni küzdelemre. A részletekért olvassa el korábbi cikkünket!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén, valamint a déli és keleti határvidéken időnként több lehet a gomolyfelhő. Ezeken a tájakon előfordulhat néhol felhőszakadással kísért zápor, esetleg zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti irányú szelet a Dunántúl északi, északnyugati részén és keleten továbbra is nagy területen kísérhetik élénk, északkeleten erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 37 fok között várható, nyugaton lesz a hűvösebb, az Alföld déli részén a melegebb. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.