Koronavírus: úgy tűnik, ez a korszak is véget ért

Bár volt egy időszak itthon, amikor a koronavírus-járvány miatt pánikba esett emberek megrohamozták a boltokat és jó pár hétre előre bevásároltak, most úgy tűnik, lecsengőben van a bevásárlási láz.

Leereszteni látszik a kiskereskedelmi járványlufi: a Nielsen piackutató kiskereskedelmi láncok heti szkennelt adatainak összesítette, amelyekből kiderült, hogy a 2020. március 23-29. között a hiper-, szupermarketek és drogériák a járványkamra feltöltése után a normálishoz közelítő kiskereskedelmi forgalmat tapasztaltak. Az előző évi azonos időszakhoz képest csupán 4 százalékos növekedés volt megfigyelhető az élelmiszerek és vegyi áruk forgalmában, és 39 milliárd forint értékbeli eladást értek el. Ez három százalékponttal marad el a vizsgált piac előző év teljes növekedési mutatójától. Viszonyításul: a 2020. 12. heti eredményekhez képest pedig 30%-ot meghaladó csökkenés következett be egyik hétről a másikra.

Erre figyeljünk, ha ételt rendelünk Ha sok a teendők és nincs időnk főzni, ma már néhány kattintással házhoz varázsolhatjuk magunknak az ebédet vagy vacsorát. A koronavírus terjedése miatt kialakult helyzetben azonban különösen fontos, hogy körültekintően válasszuk meg, honnan és mit rendelünk. Részletek itt.

Több fogyott a vitaminokból, háztartási fertőtlenítőből

A járványkamra slágerkategóriái közül a vegyi áruk iránti kereslet mutat továbbra is kimagasló teljesítményt a vizsgált 13. hét adatai alapján. A háztartási fertőtlenítő megháromszorozta forgalmát, de a vitaminokból is két és félszer több fogyott az átlagnál 2020. március 23-29. között az előző év azonos időszakához képest. A készletfelhalmozás eredményeként konszolidálódik viszont bizonyos tartós élelmiszerek, úgymint a száraztészta vagy az étolaj forgalma.

A trendből az rajzolódik ki, hogy a kezdeti pánikot és a készlethiány miatti félelmeket felváltotta a megfontolt bevásárlás. A forgalomingadozáshoz részlegesen hozzájárul, hogy március 27-én bevezették az életkor szerinti sávos bevásárlási lehetőséget (a 65 év felettiek 9-12 óra közötti vásárlási lehetősége), illetve az is, hogy egyes kereskedők szűkített nyitva tartással működnek.

A járványkamra feltöltése után a normálishoz közelítő kiskereskedelmi forgalmat tapasztaltak
A járványkamra feltöltése után a normálishoz közelítő kiskereskedelmi forgalmat tapasztaltak

"A jelenlegi kiskereskedelmi folyamatokból kiviláglik, hogy a kezdeti pánikszerű járványkamra-feltöltés után, ami váratlanul nagy terheket rótt a kereskedőkre, visszarendeződni látszik a piac" - mondta Kurucz Péter, a Nielsen piackutató kereskedői kapcsolatok igazgatója. "A piaci szereplők több ezer új munkatársat vettek fel az árufolytonosság biztosítása érdekében, egészségvédelmi lépésként több ezer üzletben plexifalat szereltek fel a kasszáknál. Ezen pluszköltségek mellett az online szolgáltatások bővítését is napok alatt kényszerültek magas minőségben kivitelezni, ami további járulékos terhelést jelent."

Még mindig sokan rendelnek online

Több kereskedő emellett maszkkal és kesztyűvel látják el a munkatársakat, a 65 évesnél idősebb kollégákat egészségvédelmi okokból átmenetileg fizetett szabadságra küldték. Érezvén a fogyasztói oldalról érkező nyomást, a pékárukat egyes láncoknál előrecsomagolják, emellett jellemzően meg kell birkózniuk az online megrendelések megnövekedett számával is.

A Nielsen piackutató online kereskedők árait monitorozó árfigyelési szolgáltatása alapján vizsgált, ezer terméket tartalmazó kosarában a 8., a felvásárlási roham előtti és a 14., legutóbbi hét árainak összevetése alapján a piacon különleges, számottevő árváltozás nem történt.

Nem csökkent a promóciós események száma

A webshopot működtető nemzetközi és hazai láncoknál a vizsgált közel ezer termékből elérhető cikkelemek kosárértéke a 14. hétre átlagosan mindössze 1 százalékkal haladta meg a 8. heti értéket, gyakorlatilag változatlan maradt. A megszokott promóciós események előfordulása ugyanakkor nem csökkent, az előző év azonos időszakával egyező mértékben kínálták ebben a konstrukcióban egyes termékeiket a e-boltok februárban és márciusban. Mindez az egyes fókuszban lévő termékkategóriák (úgymint tartós élelmiszerek, tisztítószerek stb.) vizsgált cikkelemeinek árára is helytálló: az árváltozás jellemzően az induló vagy éppen kifutó promócióknak köszönhetően következett be.

Nem tudják, mikor mehetnek ki az olaszok ismét az utcára - részletek társportálunk, az nlc.hu cikkében.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső