Koronavírus: több ország is enyhíti a korlátozásokat

Szlovéniában hétfőtől megszűnik a kötelező maszkviselés az iskolákban és a felsőoktatási intézményekben, Franciaországban március 14-étől oldják fel a korlátozásokat, és Románia is lazítani készül.

Megszűnik Szlovéniában a kötelező maszkviselés az iskolákban és a felsőoktatási intézményekben - jelentette be Janez Poklukar egészségügyi miniszter. A rendelet hétfőn lép érvénybe, és a tanárokra és a diákokra egyaránt vonatkozik.

Leszálló ágban az ötödik hullám

Magyarországon kivezetik a járványügyi korlátozások döntő többségét.

Szlovéniában az elmúlt időszakban jelentősen csökkent a kórházban kezelt betegek száma, amely egyértelműen jelzi, hogy leszálló ágban van a koronavírus-járvány ötödik hulláma. Két kórházban már be is zárták a COVID-osztályokat. A maszk viselése azonban más nyilvános zárt térben továbbra is kötelező. Szlovéniában egyébként két hete már feloldották a járványellenes intézkedések döntő többségét: néhány kivétellel megszüntették a COVID-igazolványok használatát, és eltörölték a tesztelési kötelezettséget is. Csak az egészségügyi és szociális ellátórendszerben, valamint a büntetés-végrehajtási intézetekben kötelező még mindig a védettségi igazolás. Eközben a szlovén egészségügyi hatóságok jóváhagyták a 12-18 év közötti gyerekek számára az emlékeztető oltás felvételét.

nő leveszi a maszkot
Egyre több országban vehetik le a maszkot. Fotó: Getty Images

Románia is lazítani készül

Egy hónappal az ötödik hullám tetőzése és a napi esetszámok tartós visszaesésének kezdete után az utóbbi héten az elhalálozásoknál is tartós csökkenő tendencia alakult ki Romániában, és mérséklődni kezdett a koronavírus-fertőzéssel intenzív osztályon ápolt súlyos betegek száma is. Ezeknek az adatoknak a régóta beígért, de rendre elhalasztott lazítások szempontjából van kiemelt jelentősége. Alexandru Rafila egészségügyi miniszter korábban azt mondta, akkor lehet majd szó Romániában a járványügyi korlátozások lazításáról, ha a COVID-kórházak intenzív osztályain felszabadul az ágyak legalább fele, vagyis 900-nál kevesebb súlyos betegnek lesz szüksége ilyen ellátásra. Miután a mutató 900 alá csökkent, a tárcavezető kedden jelezte is, hogy lazításokat kezdeményez majd a járványügyi operatív törzs (CNSU) legközelebbi ülésén.

A franciák még várnak másfél hetet

A tömegközlekedési járműveket kivéve mindenhol megszűnik a koronavírus-járvány miatt bevezetett kötelező maszkviselés Franciaországban március 14-én. Felfüggesztik továbbá az oltottsági igazolás bemutatásának kötelezettségét is. A védettségi igazolás (oltási dokumentum vagy negatív teszt) bemutatása azonban érvényben marad a kórházakban és az idősotthonokban, valamint továbbra is kötelező a koronavírus elleni oltás az egészségügyi dolgozóknak. (Az oltottsági igazolás bemutatása egyébként jelenleg az ötvennél több főt fogadó nyilvános helyeken kötelező a 16 év felettieknek. Maszkot viszont már csak olyan helyeken kell viselni, ahol az oltottsági igazolás bemutatása nem kötelező, mint az üzletekben, a tömegközlekedési járműveken, a hivatalokban és a bíróságokon.)

Két új tanulmány azt állítja, hogy mégis a vuhani élelmiszerpiactól indult el az új koronavírus okozta világjárvány .

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +36 °C
Minimum: +23 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütés várható. Záporok, zivatarok szórványosan előfordulhatnak: főleg a Dunántúl keleti felén, a középső országrészben, valamint az Északi-középhegység, Észak-Alföld tágabb térségében számíthatunk rájuk. A zivatarokhoz elsősorban viharos széllökés és felhőszakadás társulhat, egy-egy hevesebb cella is lehet. A déli, délkeleti, a Dunántúl északnyugati részén az északira forduló szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. Késő este 21 és 30 fok között alakul a hőmérséklet. Zivatarok, felhőszakadás, fülledt levegő, 42 fok és extrém UV sugárzás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra