Koronavírus: sokan már nem hordanak maszkot, és ez baj

A múlt héten hivatalosan megszűnt a veszélyhelyzet Magyarországon, a szakemberek azonban nem győzik hangsúlyozni, hogy ez nem a járvány végét jelenti. Az egyéni védekezésnek talán most az eddigieknél is nagyobb szerepe lenne, ennek ellenére sokan már nem veszik komolyan a koronavírussal kapcsolatos ajánlásokat.

Magyarországon egyre többen vannak azok, akik már nem hordanak maszkot - még ott sem, ahol kötelező. A Virológiai Kutatócsoport vezetője, Jakab Ferenc szerint azonban ez nagy hiba, mert az új típusú koronavírus még jelen van az országban, a szomszédban ráadásul emelkedni kezdtek az esetszámok - írta meg a napi.hu az RTL Híradó riportjára hivatkozva.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus védekezés, koronavírus megelőzés, koronavírus második hullám, koronavírus maszk
Sokan már nem hordanak maszkot, és ez baj. Fotó: Getty Images

Továbbra is komolyan kell venni a veszélyt

A világjárvány tehát még tart, csupán a fertőzésveszély csökkent valamelyest az országban. Ezt azonban épp az óvintézkedések fegyelmezett betartásával értük el. A határok megnyitásával és a túlzott szabadságérzettel viszont újabb hullámokra számíthatunk. A szakember arra figyelmezet, hogy folyamatosan fel-fel lobbanhat a koronavírus-járvány, ha nem figyelünk oda és nem tartjuk be a szabályokat, ajánlásokat. Tehát az, hogy Magyarországon újra belobban-e a járvány, 99 százalékban a lakosság viselkedésén és hozzáállásán múlik.

Újabb gócpontok alakulhatnak ki

A maszkviselés meglepő előnyeiről itt olvashat - kattintson!

A virológus szerint még a koronavírus-járvány első hulláma sem ért véget, így nehéz megjósolni, hogy mikor érkezik a második hullám, illetve hogy lesz-e egyáltalán. A környező országokban ugyanakkor a lazítások után ismét növekedni kezdett az igazolt esetek száma, ez pedig ránk nézve is egy intő jel lehet a szakember szerint. Úgy véli, akár több országban is kialakulhatnak a német húsüzemhez hasonló, új gócpontok.

A szakember ezért mindenkit arra kér, hogy ahol kötelező, ott továbbra is viseljen maszkot, valamint a védőtávolság megtartására és a gyakori kézmosásra is ügyelnünk kell a koronavírus elleni védekezés jegyében.

Már decemberben felbukkanhatott a koronavírus Olaszországban - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: