+18° - +38°
Nincs front

Koronavírus: kirúghatnak, ha megtagadom az oltást?

HáziPatika

Ahogy egyre közelebb kerülünk egy hatékony koronavírus-elleni vakcinához, úgy kerül terítékre egyre több kérdés az oltással kapcsolatban. Kötelezővé teheti például a munkáltató, hogy a dolgozó megkapja az oltást?

Kötelezheti a munkáltató a beosztottját, hogy beadassa magának a koronavírus-elleni vakcinát? Köteles ezt a vakcinát térítésmentesen szolgáltatni a dolgozóknak? Ehhez hasonló kérdésekre próbált választ találni a HRPortál.

Koronavírus: kötelezővé kellene tenni az oltást?

Napról napra egyre közelebb kerülünk egy biztonságos és hatékony vakcina bevezetéséhez az új típusú koronavírus ellen. Ahhoz azonban, hogy megállíthassuk a pandémiát, a népesség tetemes hányadát be kell oltani. Vajon szükséges és elfogadható lenne-e, ha valamilyen formában kötelezővé tennék a vakcinációt? Kattintson a részletekért!

A cikk szerint munkahelyi oltásokkal kapcsolatban részletszabályokat afertőző betegségekterjedésével, és így a kötelező és ajánlott oltásokkal kapcsolatos minisztériumi rendelet (18/1998. (VI. 3.) NM rendelet) tartalmazza. Eszerint a munkáltató köteles a munkavállalók egészségét és biztonságát veszélyeztető munkahelyi egészségügyi veszélyeket megfelelően felmérni, és ezeknek a veszélyeknek a csökkentése érdekében köteles biztosítani a veszélyeztetett munkakörben dolgozók védőoltását.

Kötelezővé teheti a munkáltató a védőoltást?

A hatályos szabályozás szerint a munkáltató abban az esetben tehet kötelezővé védőoltást a munkavállalók számára, ha ezt jogszabály előírja. Mivel a COVID-19 elleni védőoltásokkal kapcsolatban még nincs konkrét iránymutatás, csak az általános jogszabályokra lehet hagyatkozni. Így jelen állás szerint a munkáltatók nem tehetik kötelezővé a védőoltásokat, leszámítva néhány kivételes helyzetet. Kötelező lehet például az olyan egészségügyi munkakörökben, ahol csökkent immunrendszerű betegekkel foglalkoznak vagy ahol az egészségügyi dolgozók kitettsége magas.

Sokminden változhat, ha megérkezik a hatékony vakcina. Fotó: Getty Images
Sokminden változhat, ha megérkezik a hatékony vakcina. Fotó: Getty Images

Persze ha elkészül egy hatékony vakcina, arra várhatóan a jogszabályok is reagálni fognak, vagy legalább az NNK ajánlásai - írja a cikk. Emiatt nem kizárt, hogy a későbbiekben a munkáltató jogköreit kibővítik a védőoltásokkal kapcsolatban.

Kötelesek az oltásokat biztosítani a munkáltatók?

Az oltás valószínűleg csupán egy elég szűk körben lesz kötelező, az kérdéses így, hogy egyes munkahelyeken a munkáltatónak fel kell-e ajánlania a védőoltás lehetőségét a munkavállaló számára. A Munkavédelmi Törvény alapján a munkáltató kötelessége az egészséges és biztonságos munkakörnyezet biztosítása. A munkáltató felelőssége meghatározni azt, hogy az adott munkahelyi környezetben hogyan tudja ezt biztosítani. A cikk szerint speciális körülmények között a munkáltatónak kötelessége lehet a védőoltás lehetőségének biztosítása, de ehhez alaposan fel kell mérni, hogy milyen munkakörökről van szó, illetve a dolgozók védelme milyen más módokon megoldható. 


Szankcionálható a munkavállaló, ha nem kéri az oltást?

Azokon a munkahelyeken, ahol a munkáltató kötelezően nem rendelheti el a védőoltást, ott nem szakcionálható az a dolgozó sem, aki nem szeretné magát beoltatni. Hogyha azonban a munkavállaló nem tartja be a munkáltató által elrendelt egyéb egészségügyi védőintézkedéseket (például nem hord maszkot vagy nem jelenti, ha fertőzésgyanú áll fenn), úgy a Munka Törvénykönyve által meghatározott keretek között alkalmazhatóak a szankciók - figyelmeztetés, de akár azonnali hatályú felmondás is.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)
támogatói tartalom
Stressz

Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)Egy friss felmérés szerint a többség a stresszt a mindennapi élet olyan kikerülhetetlen velejárójának tartja, amely kézben tartható, korlátok közé szorítható.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+32, +38 °C
Minimum:
+18, +23 °C

Hazánkban kedden délelőtt fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de számottevő csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag