Koronavírus: kevesebb a beteg, de a teszt is Romániában

A vasárnap kora délutáni hivatalos adatok szerint Romániában jelentősen csökkent az új fertőzöttek és halottak száma az elmúlt 24 órában.

"Nagy a kockázata, hogy a fővárosban berobban a járvány" - jelentette ki Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs vasárnapi tájékoztatóján, hangsúlyozva: "ezt mindenképpen meg kell akadályozni!" A részleteket ide kattintva olvashatja.

A stratégiai kommunikációs törzs által közzétett összefoglaló szerint az elmúlt napon 251-gyel nőtt a Romániában jegyzett új koronavírus-fertőzések száma, mely immár 3864-re emelkedett. Ez jelentős visszaesést jelent az elmúlt két napban jegyzett új esetekhez képest, azonban az is megállapítható, hogy míg pénteken 3174 elvégzett teszt eredményeképpen diagnosztizálták 445 személynél a fertőzést, szombaton pedig 4435 teszt mutatott ki 430 új fertőzést, ezúttal csak 2531 teszt jelezte a 251 új megbetegedést.

koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19
Romániában jelentős korlátozásokat vezettek be, hogy lassítsák a járvány terjedését. Fotó: Alex Nicodim/Getty Images

Az elmúlt napon hét elhalálozást tulajdonítottak a SARS-CoV-2 kórokozónak, ezekkel 148-ra emelkedett a járvány romániai áldozatainak a száma. A megbetegedettek közül 374-et gyógyultnak nyilvánítottak. A stratégiai kommunikációs törzs arról is beszámolt, hogy 401 román állampolgárt kezelnek nyugat-európai országokban a járvány következtében, közülük 27-en haltak bele a fertőzésbe.

Egyre többen léphetnek ki az elkülönítésből

Közben tovább nőtt, és megközelíti a 16 ezret az intézményes karanténba helyezett személyek száma, hat napja csökken, és vasárnapra 109 ezer alá esett azonban azoknak a száma, akik lakhelyi elkülönítésben töltik a kór lappangási idejét. E változásoknak az a magyarázata, hogy egyre több személy léphet ki az elkülönítésből, míg a Romániába visszatérők közül egyre többen kerülnek intézményes karanténba.

Már 1,2 millió koronavírusos van a világon - olvassa el az erről szóló cikket társportálunkon, az nlc.hu-n.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső