Koronavírus: itt már a magyar gyógyszert kapják a betegek

A Debreceni Egyetemen (DE) alkalmazzák Magyarországon elsőként a Richter Gedeon Nyrt. gyógyszergyára által kifejlesztett, remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szert. A vírusszaporodást gátló infúziós kezelést a súlyos állapotú betegek kapják a most kezdődött klinikai vizsgálatban.

A DE infektológiai klinikáján dolgozó kutatócsoport alkalmazta elsőként Magyarországon a Richter által kifejlesztett és gyártott magyar remdesivirt. Hétfőn már több koronavírusos beteg is megkapta az infúziós kezelést, miután az egyetem gyógyszerfejlesztési koordinációs központjának igazgatója, Páll Dénes aláírta a kutatási szerződést. Ezzel a legsúlyosabb állapotban lévő, tartós oxigéntámogatásra szoruló betegek számára nyílt lehetőség az infúziós kezelés alkalmazására.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus kezelés, koronavírus gyógyszer, koronavírus Debrecen, koronavírus remdesivir
Az új gyógyszer felgyorsítja a tüdőkárosodás gyógyulási idejét.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Gyorsabb lehet a gyógyulás

Koronavírus: mi jelzi, hogy már átestünk rajta? A válaszért kattintson ide!

Azt már korábbi klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a koronavírus-fertőzés korai stádiumában adva a remdesivir lerövidíti a kórházban töltött időt, csökkenti az oxigénszükségletet, felgyorsítja a tüdőkárosodás gyógyulási idejét, és csökkentheti a lélegeztetőgépre szoruló betegek számát. Ugyanezt a hatást várják tőle a súlyos állapotú betegeknél is, akik 5 napig kapják majd a kezelést - ismertette Várkonyi István, a debreceni kutatócsoport vezetője, az infektológiai klinika megbízott igazgatója. A mostani klinikai vizsgálatban a négy orvosképző egyetem és a két országos intézet - a Korányi pulmonológiai intézet és a Dél-pesti Centrumkórház - mellett a kijelölt COVID-ellátó kórházak vesznek részt.

Több új gyógyszert is tesztelnek

Az orvosképző egyetemek és az országos intézetek egyébként több koronavírus elleni készítmény - köztük az Avigan, illetve a magyar gyártású favipiravir - vizsgálatában is hónapok óta együttműködnek. A cél, hogy a magyar lakosság számára elérhető legyen minden hatásos gyógykezelés a COVID-19 ellen - emelte ki Várkonyi István.

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

Szinte kizárt, hogy megfertőzze csecsemőjét a koronavírusos anya - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: