Koronavírus: ilyen több mint egy éve nem történt

Az elmúlt 24 órában nem volt halálos áldozata a koronavírusnak az Egyesült Királyságban - közölte a brit egészségügyi minisztérium. Ez azért is biztató hír, mert a járvány tavaly tavaszi elhatalmasodása óta most telt el először úgy egy teljes nap, hogy az egész országban senki nem halt meg a COVID-19-hez köthetően.

Bár az elmúlt hetekben többször is előfordult, hogy Skóciában, Walesben vagy Észak-Írországban a helyi egészségügyi hatóságok egyetlen koronavírussal összefüggő halálesetet sem jelentettek egy-egy napon, de Angliában - az Egyesült Királyság messze legnagyobb, több mint 56 milliós országában - tavaly tavasz óta mindennap volt halálos áldozat - egészen keddig. Ez nagy szó, ugyanis a járvány januári tetőzése idején például előfordult Nagy-Britanniában, hogy naponta 1800-nál is többen haltak meg a COVID-19 miatt.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány,
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány,

A kórházak is fellélegezhetnek

A kedden zárult egy hét alatt egyébként összesen 43-an haltak meg országszerte a COVID-19 következtében. Ez az előző héthez képest újabb 10,4 százalékos csökkenést jelent. További jó hír, hogy jelenleg mindössze 870 fertőzött szorul kórházi ellátásra egész Nagy-Britanniában. Ez is óriási haladásnak tekinthető, ha azt nézzük, hogy korábban voltak olyan időszakok, amikor a 40 ezret is meghaladta a kórházban kezelt betegek száma.

Az indiai mutáns még beleszólhat a tervekbe

Koronavírus: indulhat a 12-15 évesek oltása - kattintson!

Fontos azonban megemlíteni, hogy az elmúlt időszakban az új koronavírus-fertőzések számának kisebb emelkedését észlelték több gócpontban is, főként Anglia északi és észak-nyugati térségeiben. Ennek legfőbb oka a B.1.617.2 megjelöléssel nyilvántartott, úgynevezett indiai mutáns. A szakértők szerint valószínűsíthető, hogy ez a változat könnyebben terjed, mint az Egyesült Királyságban eddig azonosított variánsok, és az angliai gócpontokban az új esetek 50-75 százalékáért ez a mutáns a felelős. Az Indiában azonosított változat megjelenése miatt a kormányzati tanácsadók szerint érdemes lenne valamelyest elhalasztani a nyitás utolsó, legkorábban június 21-ére tervezett lépését, amíg nem sikerül teljes képet alkotni a B.1.617.2 variáns terjedési jellemzőiről.

Koronavírus: ebben a két magyar városban nagyobb a kockázat - olvassa el a részleteket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció