Koronavírus: így készülnek a kórházak a 2. hullámra

Az állami kórházak ágyainak 20 százalékát kell fenntartani a koronavírus-fertőzöttek számára. Eddig az elvárt arány csak 10 százalék volt.

A hazai koronavírus-helyzet súlyosbodása miatt magasabb készültségi fokozat lépett életbe az állami kórházakban. Ennek értelmében az összes ágyszám 20 százalékát fenn kell tartani a fertőzöttek ellátására - írta meg a Portfólió az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós levele alapján, amelyet szerdán valamennyi fekvőbeteg-ellátó egészségügyi szolgáltató vezetőjének kiküldtek. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a járványügyi készültség megerősítése nem járhat együtt a jelenleg kórházban fekvő betegek elbocsátásával.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus kórház, koronavírus második hullám, koronavírus felkészülés, koronavírus egészségügy
Felkészült az egészségügy a második hullámra. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Csaknem 14 ezer ágyat tartanak fenn

Az intézményvezetőknek ma délelőttig ellenőrizniük kellett a koronavírus -fertőzöttek ellátásába bevonható ágyak meglétét és alkalmasságát. Országos szinten egyébként júniusban 69 ezer kórházi ágyat tartott számon a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő az aktív és krónikus fekvőbetegellátásban összesen. Ez alapján tehát csaknem 14 ezer ágyat kell jelenleg fenntartani szükség esetére.

Koronavírus: le vagyunk maradva a tesztelés tekintetében - a részletekért kattintson!

Júniusban azonban mind az aktív, mind a krónikus ágyak alig több mint fele (52-53 százaléka) volt kihasználva, így az ágyak ötödének üresen tartása nem okoz problémát. A 13800 férőhely fenntartása ugyanakkor bőséges kapacitást jelent, ha az nézzük, hogy jelenleg mindössze 120 személyt ápolnak koronavírus-fertőzéssel valamely egészségügyi intézményben. Az persze más kérdés, hogy az új esetszámok növekedését mikor követi a súlyos állapotú betegek elszaporodása.

Tavasszal egyébként a kórházi ágyak 50 százalékát szabadították fel a koronavírusos betegek számára, ám idővel fokozatosan csökkentették ezt az arányt. Legutóbb már csupán a teljes ágyszám százalékát kellett tartalékolniuk a kórházaknak, május óta pedig az a szabály, hogy a két kiemelt kórházba – a Szent László Kórházba és a Korányiba - szállítják a súlyos állapotú koronavírusos betegeket.

Robert Pattinson koronavírusos - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: