Koronavírus: fürdőzés közben is elkaphatjuk?

A hazai koronavírus-helyzet javulásával egyre több uszoda és fürdő nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A strandszezon közeledtével azonban joggal merül fel a kérdés, hogy vajon van-e okunk a megfertőződéstől tartani a medencékben, vagy például a balatoni csobbanás alatt.

A koronavírus alapvetően cseppfertőzéssel terjed. A köhögés, tüsszentés, légzés és beszéd során a levegőbe került, életképes vírusrészecskék egy bizonyos ideig lebegnek, így tulajdonképpen bárki belélegezheti őket. Egy kutatás pedig már azt is bebizonyította , hogy a fertőzésveszélyt jelentősen megnövelheti, ha a zárt térben légkondicionáló is működik. De vajon mi a helyzet akkor, ha egy medencében vagy élővízben fürdőzünk egy azonosítatlan, tünetmentes koronavírus-fertőzöttel ?

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus nyár, koronavírus nyaralás, koronavírus strand, koronavírus terjedése, koronavírus víz
Növelheti a fertőzésveszélyt, ha sokan vannak egyszerre a medencékben.Fotó: Getty Images

Van okunk félni az élővizekben?

Erre a kérdésre kereste a választ Földvári Gábor, az Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) tudományos főmunkatársának segítségével a LikeBalaton is. Mint írták, a szakértő szerint a vízben nem él meg az új típusú koronavírus , így nem kell tartanunk attól, hogy elkaphatjuk a fertőzést a fürdőzés során. “A tudományos szakirodalomban sem találunk leírást a vízzel való terjedésről, tehát nem kell arra számítanunk, hogy a természetes vizekben, például a Balatonban jelen lenne, akár most, akár később, amikor már lecseng ez az időszak” - nyilatkozta a szakember.

Mi a helyzet a medencékkel?

Koronavírus: így strandolhatunk a járvány idején - kattintson a részletekért!

A medencék vizét alapesetben is klórozzák, ez pedig elpusztítja a kórokozókat, így a koronavírust is. Ha tehát jól kezelik klórral például a magánházak medencéit, akkor ott sem fordulhat elő fertőzésveszély - magyarázta Földvári Gábor. Felhívja azonban a figyelmet arra, hogy az emberek egyidejű, tömeges jelenléte a legfőbb rizikófaktor. Ez azt jelenti, hogy ha egy medencében sokan tartózkodnak egyszerre, akkor megnő a koronavírus terjedésének kockázata - azonban itt sem a víz, hanem az egymáshoz közel lévő emberek jelentik a legfontosabb tényezőt.

A felnőttek több mint fele töltötte otthon a karantén napjait - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)