Koronavírus: fürdőzés közben is elkaphatjuk?

A hazai koronavírus-helyzet javulásával egyre több uszoda és fürdő nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A strandszezon közeledtével azonban joggal merül fel a kérdés, hogy vajon van-e okunk a megfertőződéstől tartani a medencékben, vagy például a balatoni csobbanás alatt.

A koronavírus alapvetően cseppfertőzéssel terjed. A köhögés, tüsszentés, légzés és beszéd során a levegőbe került, életképes vírusrészecskék egy bizonyos ideig lebegnek, így tulajdonképpen bárki belélegezheti őket. Egy kutatás pedig már azt is bebizonyította, hogy a fertőzésveszélyt jelentősen megnövelheti, ha a zárt térben légkondicionáló is működik. De vajon mi a helyzet akkor, ha egy medencében vagy élővízben fürdőzünk egy azonosítatlan, tünetmentes koronavírus-fertőzöttel?

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus nyár, koronavírus nyaralás, koronavírus strand, koronavírus terjedése, koronavírus víz
Növelheti a fertőzésveszélyt, ha sokan vannak egyszerre a medencékben.Fotó: Getty Images

Van okunk félni az élővizekben?

Erre a kérdésre kereste a választ Földvári Gábor, az Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) tudományos főmunkatársának segítségével a LikeBalaton is. Mint írták, a szakértő szerint a vízben nem él meg az új típusú koronavírus, így nem kell tartanunk attól, hogy elkaphatjuk a fertőzést a fürdőzés során. “A tudományos szakirodalomban sem találunk leírást a vízzel való terjedésről, tehát nem kell arra számítanunk, hogy a természetes vizekben, például a Balatonban jelen lenne, akár most, akár később, amikor már lecseng ez az időszak” - nyilatkozta a szakember.

Mi a helyzet a medencékkel?

Koronavírus: így strandolhatunk a járvány idején - kattintson a részletekért!

A medencék vizét alapesetben is klórozzák, ez pedig elpusztítja a kórokozókat, így a koronavírust is. Ha tehát jól kezelik klórral például a magánházak medencéit, akkor ott sem fordulhat elő fertőzésveszély - magyarázta Földvári Gábor. Felhívja azonban a figyelmet arra, hogy az emberek egyidejű, tömeges jelenléte a legfőbb rizikófaktor. Ez azt jelenti, hogy ha egy medencében sokan tartózkodnak egyszerre, akkor megnő a koronavírus terjedésének kockázata - azonban itt sem a víz, hanem az egymáshoz közel lévő emberek jelentik a legfontosabb tényezőt.

A felnőttek több mint fele töltötte otthon a karantén napjait - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: