Koronavírus: ezért terjed ilyen gyorsan a delta variáns

A delta variánssal fertőzött betegeknél csak napokkal azután jelentkeznek az első tünetek, hogy a szervezetükbe bejutott a koronavírus.

Egyre több országban válik dominánssá a koronavírus delta variánsa, a kutatók ezért azt próbálják kideríteni, miért terjedhet ez a mutáció gyorsabban a korábbiaknál. A Hongkongi Egyetem friss kutatása szerint - melyet a Nature is publikált - azok az emberek, akik ezzel a mutációval fertőződtek meg, nagyobb arányban terjesztik a vírust már az első tünetek megjelenése előtt, mint a korábbi változatokkal fertőzöttek.

Ennyire hatékony ez a három vakcina a delta variáns ellen Egyre több adat érkezik arról, hogy a különböző vakcinák milyen hatékonysággal védenek az új koronavírus delta variánsa ellen. Kattintson a részletekért!

Napok telhetnek el az első tünetekig

Benjamin Cowling, a hongkongi egyetem epidemiológusa egy kutatócsoporttal a kínai Kuangtung tartomány ferőzöttségi adatait vizsgálva jutott erre a következtetésre. Összesen 101 olyan ember egészségügyi adatait összegezték, akik idén május és június között fertőződtek meg a vírus delta variánsával. Vizsgálták azokat a személyeket is, akik a fertőzöttel a betegsége ideje alatt, valamint az azt megelőző időszakban érintkeztek. Úgy tűnik, a vizsgált személyeknél az első tünetek átlagosan 1,8 nappal az első pozitív koronavírusteszt, illetve 5,8 nappal a fertőzés után jelentkeztek. Tehát a delta variánssal fertőzöttek csaknem két napig terjesztették tovább a vírust a tudtuk nélkül.

Napok telhetnek el addig, mire a fertőzötteknél jelentkeznek az első tünetek. Fotó: Getty Images
Napok telhetnek el addig, mire a fertőzötteknél jelentkeznek az első tünetek. Fotó: Getty Images

Egy korábbi tanulmány még azt állapította meg, hogy a delta variánssal fertőzötteknél 6,3 nappal a fertőződést követően jelentkeztek az első tünetek, a fertőzések 74 százaléka pedig a tünetmentes időszakban történt. A delta variánssal fertőzöttek szervezetében ráadásul sokkal nagyobb mennyiségben van jelen a vírus, mint amit a korábbi variánsoknál megfigyeltek. Ezek a felfedezések magyarázatot adhatnak arra, hogy miért tud a delta variáns ennyivel gyorsabban terjedni.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: