Koronavírus: ezért óriási baj a brit mutáns elterjedése

Akár hússzor több vírus mutatható ki a brit koronavírus-variánssal fertőzött személyekben, mint az eredeti, vuhani változatot elkapók szervezetében - derült ki egy hazai elemzésből. Ráadásul a fertőzöttek döntő többségénél már az új mutáns mutatható ki.

Koronavírus: főként ebben a korcsoportban terjed most - kattintson!

Megdöbbentő felfedezésre jutottak a magyar tulajdonú Neumann Labs diagnosztikai labor szakértői, miután több mint 1500 PCR-teszt adatait elemezték. Azt látták ugyanis, hogy a brit variáns által fertőzött személyek szervezetében 10-20-szor több vírus van jelen, mint az új típusú koronavírus kezdeti, Kínából indult változata által megbetegedett emberek esetében. Mivel a jelenlegi tudományos állásfoglalás szerint a betegek szervezetében mérhető vírusmennyiség egyenesen arányos a betegség súlyosságával, feltételezhető, hogy a harmadik hullámban azért kerül egyre több ember - köztük fiatalok is - kórházba, mert a nagyobb vírusmennyiséggel szemben védtelenebbek vagyunk.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus járványhelyzet,
Akár hússzor több vírus mutatható ki a brit mutánssal fertőzötteknél. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Nagyobb vírusterheléssel jár

"A nukleinsav-alapú PCR-teszt nemcsak elképesztő hatékonysággal képes fertőzések kimutatására, de egy hatékony, vírusterhelést mérő módszer is. Magyarán nem csak azt mutatja ki, hogy valaki fertőzött-e, hanem azt is, hogy feltehetőleg mennyi vírus van a szervezetében" - ismertette Nyíri Miklós, a laboratórium ügyvezetője. Még az is elképzelhető, hogy azért fertőzőbb a brit variáns nagyjából 50 százalékkal, mert a betegekben egyszerűen több koronavírus termelődik, így könnyebben tudják átadni azt - jegyezte meg.

Ez a variáns vált dominánssá

A szakember elmondása szerint az utóbbi időben a náluk elvégzett napi 3000 PCR-tesztből a pozitívnak bizonyult minták 95 százalékában már a brit koronavírus-variánst azonosítják. "Sajnos már teljesen egyértelmű az is, hogy ez a mutáció vált a dominánssá" - jelentette ki. Hozzátette, hogy a még veszélyesebb, úgynevezett dél-afrikai variánsból eddig mindössze néhány esetet találtak.

COVID-19: veszélyesebb a szaglászavar, mint hinnénk - olvassa el a részleteket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső