Koronavírus elleni orrspray? Ne dőljünk be a csalóknak

A jelenlegi krízishelyzetben nemcsak a vírustagadók és a szabályszegők jelentenek nagy veszélyt, hanem azok is, akik olyan készítményeket kínálnak eladásra, amelyek koronavírus elleni hatékonysága nem bizonyított.

Ha sikerül elhitetni az emberekkel, hogy egy készítmény megvéd a megfertőződéstől, annak súlyos következményei is lehetnek. Például az, hogy a lakosság egy része kevésbé figyel majd oda a megfelelő védekezésre, hiszen használja az adott szert, tehát "úgysem fertőződhet meg". Minél többen gondolkodnak így, annál gyorsabban terjedhet a koronavírus-fertőzés. Mindezt úgy, hogy jelenleg nem tudunk olyan szerről, amely bizonyítottan megelőzné a COVID-19 kialakulását - mutatott rá a PirulaKalauz .

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus csalók, koronavírus átverés, koronavírus orrspray, koronavírus megelőzés,
Azt állítják, hogy az orrspray 4 órán keresztül véd a megfertőződés ellen.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Újabb "csodaszer" jelent meg

Az elmúlt napokban például egy orrsprayről kezdték el terjeszteni, hogy alkalmazásával biztosíthatjuk, hogy az új típusú koronavírus 4 órán át ne tudjon bejutni az orron keresztül a szervezetbe. Azt is állítják, hogy a 6 és 10 év közötti gyerekeknél akár a maszkviselést is kiválthatja ez az orrspray, de csak akkor, ha 4 óránként újabb adagot fújnak az orrukba. A megtévesztő levelet az ország valamennyi iskolaigazgatójának elküldték, külön kérve, hogy ösztönözzék a szülőket a - nagyjából 2300 forintos - készítmény megvásárlására. Az azelasztin hatóanyagú készítményt egyébként allergia elleni szerként árulják a gyógyszertárakban.

Csak igazoltan hatékony szert használjunk!

Koronavírus: mi jelzi, hogy már átestünk rajta? A válaszért kattintson ide!

Bár már többféle kísérleti gyógyszerről is tudunk, amelyek elősegítik a koronavírus-fertőzöttek gyorsabb felépülését, ezeket egyelőre csak a kórházakban alkalmazhatják, magánszemélyként tehát nem férhetünk hozzá. Minderre Müller Cecília országos tisztifőorvos is felhívta a figyelmet az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. Arra kért mindenkit, hogy csak olyan szereket használjunk tüneteink enyhítésére, amelyek bizonyítottan hatékonyak.

Kiemelte továbbá, hogy klinikailag nem igazolták, hogy a fent említett orrspray valóban segítene megakadályozni a koronavírus-fertőzést, ártani viszont tudunk vele. Az allergia elleni készítmények gyakori használata ugyanis kiszáríthatja és károsíthatja az orr nyálkahártyáját, így akár még fogékonyabbá válhatunk bizonyos kórokozókkal szemben.

Szinte kizárt, hogy megfertőzze csecsemőjét a koronavírusos anya - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: